Запорізькі козаки перед незаконною забудовою: в Україні відкриється мистецький проєкт, присвячений боротьбі з корупцією

До Міжнародного дня боротьби з корупцією, який відзначають 9 грудня, створили проєкт Corruptionism, що буде представлений в Національному художньому музеї України з 8 по 12 грудня в рамках постійної експозиції. 

Мета проєкту — через змінені класичні картини показати, як корупція впливає на життя кожного українця, та розказати відвідувачам, як із нею боротися. Ініціатор проєкту — Антикорупційна ініціатива ЄС (EUACI).

Сім років тому в Україні стартувала антикорупційна реформа, і за цей час сформувалися незалежні органи, націлені на боротьбу з корупцією, серед яких Національне антикорупційне бюро України та Національне агентство з питань запобігання корупції.  Здавалося б, корупція — це щось далеке від буденного життя, що відбувається за зачиненими дверима кабінетів. Та насправді її наслідки впливають на життя кожного українця: незаконна забудова чи паркування, вирубка лісів, що спричиняє екологічні катастрофи, занедбана залізниця тощо. Проєкт Corruptionism — спосіб привернути увагу тисяч людей до теми корупції та поговорити з ними про це мовою мистецтва.

— говорить Аллан Паг Крістенсен, керівник EUACI, організатор проєкту.

Проєкт Corruptionism названий за аналогією до імпресіонізму, реалізму та інших мистецьких напрямів. Концепція полягає в тому, що на класичних роботах українських художників XIX — початку XX століття раптово з'явилися наслідки корупції. Приміром, на картині Сергія Васильківського «Козаки у степу» виникла неоковирна багатоповерхівка, збудована в обхід закону. А від розлогих дерев на картині «У буковому лісі» Володимира Орловського зосталися тільки пеньки — через незаконний видобуток бурштину.

Мистецтво завжди викликає на діалог: у цьому випадку його мета — показати, як корупція змінює життя кожного з нас. Адже те, що ми вже й не помічаємо у реальному житті, ріже око на творах класичного мистецтва. П’ять змінених картин в експозиції осмислюють п’ять поширених корупційних злочинів. Поруч із кожною роботою розміщена табличка з описом, реальними кейсами корупції в Україні та інструкцією, що може зробити кожен. Адже на відміну від творів мистецтва, на такі злочини не можна просто дивитися — їм потрібно активно протидіяти.

— коментує Юлія Литвинець, генеральна директорка Національного художнього музею.

Потрапити на експозицію можна, придбавши квиток у касі музею. Вартість — 120 грн, пільговий квиток — 50 грн.

Facebook-сторінка заходу: https://fb.me/e/1Vlt3iNf0

979
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно