Основи, які варто знати кожному дизайнеру: книга Йоганнеса Іттена

Видавництво ArtHuss готує до друку книгу ”Наука дизайну та форми”. Це вступний курс у графічний дизайн, який викладав професор та митець Йоганнес Іттен у знаменитій дизайн-школі Баугауз.


Йоганес Іттен — художник-експресіоніст, дизайнер, теоретик мистецтва відомий тим, що розробив зрозумілу й логічну теорію кольору. А також викладав інноваційний пропедевтичний курс у Баугаузі й усі напрацювання виклав у книзі “Наука дизайну та форми”. Вперше ця книга була опублікована у 1963 році, не раз перевидавалася і стала дизайнерською класикою, адже вплив Баугаузу на розвиток модерного мистецтва та архітектури у всьому світі був надзвичайним.

Ця книга — не покрокова інструкція, якій варто слідувати, а стартовий майданчик для подальшої діяльності. Йоганнес Іттен ділиться фундаментальними принципами, які вивчали його студенти (незалежно від того, наскільки професійними вони були). Видання поділене на кілька розділів: світлотінь, колір, матеріал і текстура, форма, ритм… Проте автор описує не лише технічний аспект мистецтва, але й показує новий спосіб бачення світу: творити всім тілом і розумом, а не лише пензликом (чи на комп’ютері). Кожен розділ доповнений прикладами студентських робіт, які підкріплюють його тези.

Видання “Наука дизайну та форми” буде корисним не лише практикуючим дизайнерам, але й кожному, хто цікавиться історією дизайну. Адже вступна частина присвячена огляду школи Баугаузу та опису політичної та економічної ситуації, у яких вона формувалася. Йоганнес Іттен стверджує, що перші роки школи дарма вважають “романтичним періодом”, адже це були роки становлення, помилок і боротьби за утвердження напрямку. Це був період експериментів. І сам Іттен так описує атмосферу, що панувала на заняттях: “Візуальний доробок мого життя видається мені набагато біднішим у порівнянні з тим, що відбувалося на моїх заняттях. Інтонацію, ритм, послідовність слів, час і місце, духовний світ учнів та всі інші чинники, що формували живу атмосферу занять, годі повторити. Та саме це невідтворюване якраз і сприяє креативній праці”.

Отже, книга “Наука дизайну та форми” охоплює як практичну сторону створення дизайнів, так і історичний аспект розвитку Баугаузу. Також видання містить ідеї, що ілюструють світогляд та спосіб мислення Іттена як митця. І спонукатиме читачів творити і шукати власні способи самовираження, бо сам Іттен вважає: "Навчання, до якого прагне учень під впливом свого захоплення, — дещо протилежне до того, на що спроможні методично продумані уроки. Серед моїх учнів найкращими виявилися ті, хто обрав для себе власний, інший шлях завдяки своїй інтуїції".


  • Придбати книгу за попереднім замовленням та вигідною ціною для перших щасливчиків
  • Отримайте спеціальну знижку 15% за промокодом cases 
1648
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно