Відбувся перший гастротур від проєкту «Дороги гурманів»

Мандрівники відвідали три фермерських господарства Львівщини — равликову ферму «Західний равлик», молочну ферму Прикарпаття «Мукко» та відпочинковий комплекс з демонстраційною пасікою «Медовий блюз».

У гастротурі взяли участь лідери думок та журналісти. Фермерські господарства, в яких побували відвідувачі, увійшли до першого національного гастрогіда «Дороги гурманів. 100 крафтових місць України». Він об’єднав виробників сиру, устриць, равликів, м'яса, яєць, пива, вина, овочів та фруктів з усієї країни.

«Ми вирішили допомогти гурманам познайомитися з крафтовою українською їжею прямо на місці її виробництва, а виробникам — знайти поціновувачів їхньої продукції. Як соціально відповідальний бізнес наша група компаній ставить собі на меті надати кожному українцю можливість подорожувати якісними дорогами та відвідати найсмачніші куточки нашої країни», — зазначає ініціатор проєкту «Дороги гурманів» та співзасновник дорожньо-будівельної групи компаній RDS Юрій Шумахер.

Гастротур розпочався із відвідин родинної ферми «Західний равлик». Це великий комплекс, створений за зразком французьких, італійських та іспанських господарств, у яких подружжя засновників Ірина та Іван Юськевичі переймали досвід. Ферма пропонує екскурсії для дітей від 5 років у формі казки з інтерактивом та равликовими перегонами. А для підлітків від 14 років та дорослих – динамічну 50-хвилинну розповідь, у якій не оминають факти навіть про статеве життя равликів. Тут можна скуштувати традиційні варіанти подачі равликів: під соусами по-французьки чи по-італійськи. Або ж більш екзотичні азійські варіації: гуакамоле з авокадо та лаймом, чилі з кокосовим молоком, вершково-масляний з ананасом та прянощами чи індійський карі.

«Гастротуризм — невід'ємна частина аграрної України. Родюча земля, невтомна праця фермерів та душа, що вкладена в виробництво власновирощеної продукції, дарує гурманам усього світу справжнє смакове задоволення. "Дороги гурманів" — неймовірний проєкт, який об'єднує та надихає фермерів-виробників до нових звершень, а поціновувачів крафтової локальної їжі до відкриття нових смакових горизонтів», — розповідає співвласниця ферми «Західний равлик» Ірина.

Наступною зупинкою гастромандрівників стала молочна ферма «Мукко», де живе 1600 кіз, а утриманням господарства займається уся родина колишнього футболіста Назара Кмітя, який разом із своїми рідними створив цю ферму. Тут виготовляють три види сирів: м’які, крем-сири (солодкий із журавлиною та солонуватий із зеленню) та тверді сири. Гауду роблять із цікавими доповненнями: шотландське віскі, чорний італійський трюфель, чилі, пажитник, горіх, песто і в’ялені томати, зерна гірчиці, лаванда і навіть кава. Екскурсії проводять щоденно і демонструють усі етапи виготовлення сирної продукції. На дегустації можна скуштувати понад 10 видів сиру.

Після молочної ферми учасники завітали до відпочинкового комплексу «Медовий блюз». Тут можна замовити екскурсію, яка триває 1,5 години. Вона розпочинається з розповіді про життя бджолиної сім’ї та роботу пасічника, а після захопливої екскурсії гості переодягаються в захисні костюми та відправляються на пасіку. Охочим пропонують звичний для пасік сон на вуликах (апітерапію) та незвичне чаювання в кімнаті з прозорими вуликами, де можна спостерігати, чим займаються бджоли у своїх домівках. Фірмовою фішкою є питний мед — алкогольний напій, зварений за старовинним рецептом.

«Варто переймати кращий досвід колег і розвивати зелений туризм та гастротуризм в Україні. Ми вже розвиваємо. Я настільки захопився бджолами та організацією їхнього життя, що захотів про це розповісти людям. Тепер у нас є прозорі вулики та відеокамери біля лотків. У кімнаті відпочинку можна насолодитися смачною львівською кавою, смакувати медом з нашої пасіки та наживо спостерігати за життям бджолиної сім’ї. У нас цілий відпочинковий комплекс, велика красива територія, кемпінг, альтанки, мангали, маємо зали в критих приміщеннях, концертну залу. У нас все просто та щиро, якщо можна так сказати, то "крафтово"», — розповідає власник відпочинкового комплексу та пасіки «Медовий блюз» Андрій Лалак.

Разом із друкованим гастрогідом було створено сайт dorogygurmaniv.com. На ньому кожен охочий знайде гастрокарту крафтових виробників. Гастрогід «Дороги гурманів. 100 крафтових місць України» та онлайн-карта допоможуть спланувати гастромандрівки всією країною. Відкривайте нові смаки та досліджуйте крафтову Україну з проєктом «Дороги гурманів».

538
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно