Комп’ютерні ігри як кар’єрний вибір: як стати професійним кіберспортсменом

Кіберспортивні турніри можуть зривати дах. Величезні арени, переповнені людьми, що скандують імена фаворитів, кіберспортсмени у світлі прожекторів, музика, що реве з колонок, ведучі, що тримають у напрузі... Ажіотаж зростає до небес у ті кілька хвилин, під час яких вирішується, хто ж стане переможцем. Скоріш за все, багато тих, хто хоч раз дивився турнір, ставили собі питання: «Що треба зробити, щоб стати кіберспортсменом?»

Саме на це запитання нещодавно відповіла директорка з маркетингу WePlay Studios, Ірина Чугай, у межах благодійного марафону "Creative Practice".

Комп’ютерні ігри як кар’єрний вибір: як стати професійним кіберспортсменом. Зображення: WePlay Studios

У той час як дехто палко переконує усіх, хто ладен слухати, що на арені може змагатися кожен, критики можуть залякувати охочих тим, що шлях туди – справжнісінька смуга перешкод, яку звичайний гравець може навіть не намагатися подолати. Чи є золота середина між цими протилежними поглядами? 

Чи важко прорватися в кіберспорт?

Спробуємо оцінити шанси гіпотетичного геймера на прикладі однієї з багатьох кіберспортивних дисциплін – Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO). Це одна з найпопулярніших ігор у кіберспорті. Наприклад, BLAST.tv Paris Major 2023, один із топових турнірів із CS:GO, на піку зібрав близько півтора мільйона глядачів.

У світі в CS:GO грає близько чотирьох мільйонів людей, та профі серед них – трохи менше тисячі. Професійним кіберспортсменом вважається той, хто брав участь принаймні в одному професійному матчі. Зрозуміло, що тих, хто вигравав і зміг заробити призові своєю винятковою грою, ще менше. До того ж попри те, що професійні турніри іноді мають багатомільйонні призи, є й такі, де призовий фонд ледь досягає $50 000 та розподіляється між усіма учасниками. Пом’якшимо трохи цю невтішну статистику: у традиційних видах спорту конкуренція не менш жорстока. Наприклад, у баскетболі лише близько 0,02% усіх гравців шкільних команд досягають професійного рівня. Але якщо ви справді вірите, що професійна кіберспортивна сцена – це ваше, йдіть до своєї мрії.

Як потрапити в кіберспорт?

Знову ж таки, варто порівняти кіберспорт і звичайний спорт. Чи не кожен може займатися спортом і грати за команду своєї школи. Після закінчення навчання найкращим гравцям можуть запропонувати місце у виші. Там топових гравців студентських ліг помітять скаути й, можливо, запросять до професійної ліги. Так, це довгий і складний шлях, але принаймні це проторена стежка. У кіберспорті ж все трохи складніше. Тут немає такої чіткої й налагодженої схеми, тож усі труднощі лягають на плечі самих гравців. Однак візьміть до уваги ці поради, щоб збільшити свої шанси.

Тренуйтеся (а потім тренуйтеся ще)

У цьому немає нічого новаторського, але це дійсно працює. Ви й справді можете бути непересічним талантом, але постійна практика є обов’язковим і найпершим кроком до будь-якої великої мети. Професійні гравці тренуються 6-10 годин на день – це, по суті, робота на повну зайнятість. Дозвольте уточнити: вони не просто грають; вони тренуються. У цілому це означає, що вони записують і аналізують кожну свою гру, вивчають прийоми інших професійних гравців, переглядають професійні турніри онлайн тощо. Якщо фанатієте від відеоігор, може здатися, що тренування — це весело, але насправді для цього треба багато часу, важкої праці та дисципліни. Майте на увазі, що принаймні з сотню людей хотіли б потрапити у професійну кіберспортивну команду замість вас у будь-який момент часу, тож ви маєте стати найкращим. Щоб досягати кращих результатів, варто обрати когось сильнішого – можливо, навіть професійного кіберспортсмена, – щоб змагатися та вдосконалювати навички гри.

Не будьте невидимкою

Оскільки в кіберспорті немає добре налагодженого шляху для розвитку молодих талантів, навіть чудовий гравець може ніколи не отримати шансу вийти на сцену, якщо не проявить себе.

Це означає, що ви маєте самі створити для себе такий шанс. По-перше, знайдіть час, щоб привести до ладу свої сторінки у соцмережах та створити канал на Twitch. Запускайте ігрові стріми, діліться порадами – словом, зацікавлюйте людей. Справа не тільки у кількості підписників, але й у їхньому ставленні до вас. Кіберспорт дивляться люди, що вболівають за людей. Тобто вам треба, щоб ваша ігрова спільнота підтримувала вас. Можна багато розповідати про те, як розвивати свої соцмережі, але це була б геть інша тема.

Ще одна порада: слідкуй за власною статистикою. Наприклад, такі платформи, як FACEIT, окрім того, що допомагають знайти геймерів-однодумців для гри, надають інструменти для відстеження своєї статистики. Ваш рейтинг може привернути увагу скаутів і допомогти отримати путівку до кіберспортивної ліги.

Накопичуйте досвід

Спробуйте створити власну команду або приєднатись до вже наявної, щоб грати в аматорських турнірах. До речі, аматорську команду можна зібрати й на FACEIT. Крім того, якщо ви візьмете на себе роль капітана, то зможете розвинути лідерські якості, що нададуть вам додаткову перевагу.

Кіберспорт – це більше, ніж здається

Якщо постійно тренуватися як із професійною командою, так і самостійно, стежити за новинами світу ігор та відстежувати релевантні медіа, ви зможете глибоко зануритися у світ кіберспорту. Та усі наведені тут поради можуть лише підвищити шанси досягти успіху у кіберспорті – вони аж ніяк не є гарантією. Але навіть якщо нічого не вдалося, все одно є можливість перетворити свою пристрасть до кіберспорту на професійну кар’єру.

Світ кіберспорту – це величезна екосистема, і є велика ймовірність, що хтось на його просторах шукає людей саме з вашими навичками. Наприклад, кваліфіковані гравці входять до топових кіберспортивних організацій на кшталт NAVI або G2 Esports, але окрім самих гравців, ці організації наймають і інших фахівців: піарників, творців контенту, асистентів членів команди й далі за списком.

Але це ще не все. В індустрії кіберспорту є організатори турнірів, які створюють шоу, де гравці можуть проявити себе. У цих компаніях працюють сотні людей. Наприклад, WePlay Studios завжди шукає людей, які горять кіберспортом.

Крім того, не забувайте про видавців, розробників ігор та навіть ще масштабнішу індустрію геймінгу, якій ми маємо дякувати за такий величезний вибір дисциплін. Загалом, хоча щоб стати професійним геймером, варто подолати напружену конкуренцію, у кіберспорті ви все одно можете знайти місце для своїх навичок.

788