Круті логотипи

Будьмо реалістами, не має значення, хто ви, що ви робите і в якій галузі ви працюєте. Є одна річ, яку хочуть усі — бути крутими.

Наявність крутого логотипу може допомогти вам виділитися, прорватися крізь безлад конкурентів і показати потенційним клієнтам, що ви один/одна із крутих, ви сучасна компанія, з якою вони хочуть мати справу.

Але поняття “крутий” може означати багато сенсів. То що ж робить логотип крутим? Які елементи дизайну містять у собі “круті логотипи”? І як ви можете привнести відчуття “крутості” до свого бренду, не відхиляючись від того, хто ви є і що робить вас унікальним, як бренд? Саме ці ідеї ми розглянемо нижче.

Чим характерні круті логотипи?

У дитинстві “круто” означало сидіти на найкращому місці у дворі чи в школі, слухати круті групи, мати круті кросівки, джинси чи блиск для губ.

На щастя, для дорослих людей поняття “круто” має набагато ширше значення. Щодо бізнесу та дизайну логотипу, що завгодно може бути крутим, якщо воно виглядає унікальним та візуально цікавим.

Отже, які існують різновиди крутості? Які характеристики змушують людей думати: “крутий логотип”?

Крутий логотип може бути:

  • Унікальний. Немає нічого крутішого, ніж бути самим собою. Логотипи, які відрізняються від інших, унікальні та фірмові, одразу виділяються, як “круті”.
  • Сміливий чи ультрасучасний. Багато власників існуючих логотипів перестраховуються, тому ваш вихід за межі своєї зони комфорту та створення чогось сміливого, нового чи ультрасучасного виводить вас в зону “круто”.
  • Ретро або вінтаж. Все, що колись було крутим, має властивість знову ставати крутим. Це підтверджується в моді, на телебаченні та у багатьох тенденціях графічного дизайну. Якщо ваша цільова аудиторія відноситься до певного вікового діапазону, використання ретро або вінтаж деталей у вашому логотип може викликати ностальгічну крутість, яка може створити негайний зв’язок.
  • Мінімалізм. Іноді “менше” сприймається “більше”. І мінімалістський підхід до дизайну логотипу може бути визначенням крутості.
  • Максималізм. Якщо такий підхід відповідає бренду, то чим більше, тим краще! І створення сміливого та гучного логотипу може бути саме тим, що вам потрібно, щоб ідентифікувати себе крутим.
  • Екстремал у галузі. Щоразу, коли бренд виривається із повсякденності своєї галузі дизайном свого логотипу (наприклад, страхова компанія, яка робить несподіваний, нетрадиційний дизайн логотипу), це негайно підвищує фактор крутості. Відрізняється = “крутий”.

Отже, двома словами: стриманий логотип може бути крутим, але крутим може бути і яскравий логотип. Барвистий логотип може бути крутим, але монохромний або чорно-білий логотип теж. Вінтажний логотип може відразу додати вам бали до крутості, але те саме можна сказати і про логотип, який здається новим і ультрасучасним.

Справа в тому, що немає універсального підходу до створення крутого логотипу. І поки ви перестраховуєтесь та не створюєте логотип, який буде автентичним, іншим та унікальним саме для вас, круті хлопці та дівчата вже замовляють собі круті логотипи.

Як зробити крутий логотип?

Отже, тепер, коли ви знаєте, що визначає крутий логотип, поговоримо про те, як його створити. Є кілька різних елементів дизайну, які ви повинні враховувати під час розробки свого нового крутого логотипу:

Кольорова палітра

Вибір кольору для вашого логотипу – це набагато більше, ніж просто сказати: “Хм… Мені подобається червоний. Давайте зробимо червоний логотип!” Колір – надзвичайно потужна річ. У людей сильні асоціації з кольорами, тому кольори, які ви вибираєте для свого логотипу, викликатимуть у вашої аудиторії дуже специфічні почуття, емоції та реакції, тому важливо вибирати з розумом.

Перш ніж вибрати кольори логотипу, проведіть невелике дослідження психології кольору, а потім виберіть кольори, які викликають бажану реакцію вашої аудиторії. Бажаєте спробувати витончений вид крутості? Спробуйте чорний колір, він асоціюється у людей із сучасною вишуканістю та гламуром. Шукаєте більш невимушений стиль? Використовуйте зелений колір (який у людей асоціюється із природою). Ви орієнтуєтеся на дітей (які, будемо чесними, є найвищими поціновувачами всього крутого)? Спробуйте яскраві кольори, такі як жовтий (який асоціюється з життєрадісністю, дружелюбністю та щастям) та помаранчевий (який відомий як енергійний, веселий та живий колір).

Головне, що слід враховувати, це те, що кольори, які ви вибираєте для дизайну свого логотипу, скажуть багато про те, хто ви як бренд, тому переконайтеся, що ви транслюєте правильне посилання.

Тип логотипу

Є кілька різних типів логотипів. Всі вони можуть бути крутими, але тип, який ви виберете, вплине на остаточний вигляд вашого логотипу, тому важливо свідомо приймати свій вибір.

Деякі типи логотипів включають абревіатури (наприклад, IBM або HBO), словесні знаки (наприклад, Visa або Google), графічні знаки (наприклад, Apple), комбіновані знаки (які поєднують у собі буквені або словесні знаки та графічні знаки, такі як Rolex або adidas), емблеми (наприклад, Starbucks або Harley Davidson). Подумайте про те, які елементи дизайну ви хочете включити (наприклад, назву вашої компанії або графіку), а потім виберіть стиль логотипу, який надасть вам вигляду, відчуття та стилю, які ви хочете.

Форми

Різні форми, які ви включаєте у свій логотип, також надсилатимуть дуже специфічні повідомлення вашій аудиторії. Форми із закругленими краями (такі як кола або овали), як правило, розглядаються як м’які, дружні та інклюзивні. Форми з гострими кутами (наприклад, квадрати, прямокутники або трикутники) вважаються сильними, впевненими та потужними.

Якщо ви включаєте будь-які форми в дизайн свого логотипу, переконайтеся, що вони надсилають правильне повідомлення. Так, наприклад, якщо ви розробляєте логотип для своєї компанії, що займається йогою, округлі форми, ймовірно, підійдуть краще. Кутасті форми матимуть більше сенсу для компанії, яку потрібно вважати сильною і заслуговує на довіру, наприклад, компанію, що надає фінансові послуги.

Білий простір

Є багато елементів, які ви можете включити у свій логотип (колір, графіка, типографіка і т.д.), але спроба втиснути занадто багато елементів у маленький простір може стомити візуально. Переконайтеся, що у дизайні вашого логотипу достатньо порожнього простору, щоб речі не виглядали надто перевантаженими.

Шрифти/типографіка

Шрифт, який ви вибираєте для логотипу, дуже важливий (особливо, якщо ви робите текстовий логотип без графічного елемента). Бажаєте традиційного відчуття? Використовуйте шрифт із засічками. Шукаєте більш сучасну версію крутості? Спробуйте шрифт без засічок. Шукаєте більш авангардний стиль? Рішенням може стати користувальницький графічний шрифт.

Вибраний шрифт буде робити більше, ніж просто відображати літери або слова у вашому логотипі. Він передаватиме індивідуальність вашого бренду. Тому переконайтеся, що ви вибрали шрифт, який відповідає вашому бренду.

Сенси

Розробляючи красиві та яскраві логотипи, ми в агентстві PYROMIDA використовуємо денотативний дизайн, що базується на асоціаціях першого рівня. І тут всі сенси логотипу очевидні лежать “на поверхні”.

Але, коли необхідно розробити справді круті логотипи, ми використовуємо коннотативний дизайн (асоціації другого рівня). Такі логотипи несуть у собі глибокі, приховані сенси, поєднуючи два, три та більше ключових меседжів бренду.

Сподіваємося, що у вас не залишилося питань про те, що таке “крутий логотип” та як він створюється. І коли перед вами постане завдання створити логотип або зробити рестайлінг старого логотипу, ви знатимете, що в агентстві PYROMIDA до цього питання віднесуться максимально круто!

892