Найбільш затребуваних професій в IT

Бажаєте високих заробітків? Можливо, ви знайдете таку роботу у сфері інформаційних технологій! Позиції програмістів, як і раніше, залишаються найбільш високооплачуваними в країнах СНД. І що важливо - навряд чи це зміниться. На який дохід ви можете розраховувати в такому змаганні? Прочитайте цю статтю і дізнайтеся, чи є сенс займатися цією сферою!

Робота в IT здається мрією про швидку кар'єру і високі доходи. І на цю тему вже було багато міфів. Ми хотіли б представити вам реальну інформацію про роботу в IT-сфері. Ви побачите список із 5 керівних посад, на яких фахівці отримують високі зарплати - значно вищі за середні по країні.

Чому IT-сектор?

Високі технології розвиваються дійсно динамічно, непорівнянно з іншими секторами європи (а можливо, і світового) ринку. Це пов'язано з кількома факторами - кожна технологія, застосунок, програма чи навіть сайт вимагає, щоб хтось усе це запрограмував.

Останнім часом відзначається тенденція до постійного переходу офлайн-сфери в онлайн - ми дедалі більше працюємо в хмарі. У нас дедалі менше і менше попередньо встановлених програм або компакт-дисків - ми користуємося тільки стримінгом. І все частіше ми не працюємо стаціонарно, а вирішуємо працювати віддалено.

Кожна з цих невеликих змін несе за собою потребу впровадження нових інструментів і програм, якими ми користуємося щодня. Кожен із цих механізмів вимагає сотень годин роботи від різних типів програмістів (та інших IT-фахівців) - скрізь, де з'являється нова ідея, будуть потрібні і фахівці з IT. Ви розумієте, що хороший спец з IT - це скарб для бізнесу?

Робота в IT і "ринок співробітників"

За прогнозами експертів, на кінець 2020 року в країнах СНД не вистачало близько 2 мільйонів IT-фахівців. І, за попередніми оцінками, дефіцит спеців у всьому СНД до кінця 2021 року може сягнути 2,8 мільйона осіб.

Ці цифри показують, що тенденція навряд чи зміниться. Ви також маєте знати, що українські університети щороку надають близько 50 тисяч випускників, які здобули освіту в галузі інформаційних технологій і суміжних спеціальностей.

Ринок співробітників існує, коли не співробітники шукають роботу, а роботодавці їх шукають. Це, звичайно, тільки риторична думка, але вона багато говорить про тенденції на ринку.

Схоже, що на ринку дуже багато пропозицій роботи, але, тим не менш, відчувається брак фахівців, які могли б влаштуватися на цю посаду. У випадку з IT-індустрією про ринок співробітників говорять уже багато років. Це спонукає роботодавців активніше брати участь у наймі та пропонувати кращі умови зайнятості.

Зростає і роль хедхантерів, тобто фахівців з пошуку кандидатів на ключові та відповідальні посади для компанії. Вони знаходять найбільш багатообіцяючих випускників шкіл програмування. Вони також шукають розробників з інших компаній і намагаються запропонувати їм вигідніші умови. Ви можете бачити, наскільки великий попит на навички програмування.

Робота в IT і переваги

Пільги - ще один спосіб підвищити привабливість роботи. Простіше кажучи, це щось понад стандарт. Найчастіше вигоди стосуються не самої винагороди, а є додатковою цінністю.

Серед цікавих видів переваг, якими спокушає IT-індустрія, ви можете знайти:

  • компенсація медичних послуг,
  • компенсація конференцій та навчання,
  • компенсація послуг фітнесу,
  • компенсація мобільного зв'язку,
  • харчування,
  • паркування,
  • купівля техніки.

Ви визнаєте, що переваги виглядають привабливо? Це правда - на відміну від інших галузей, умови роботи в IT часто бувають дуже привабливими.

Європейський (і навіть "світовий") рівень зарплати в IT

Чому доходи в IT такі високі? Багато компаній у цій галузі надають послуги тільки іноземним організаціям - тому ви можете розраховувати на дохід у розмірах, що набагато перевищують пропоновані в Україні.

Схожа логіка і з міжнародними корпораціями, що відкривають свої IT-підрозділи в країнах СНД. Ці типи компаній можуть пропонувати нижчі суми в Україні, ніж в інших своїх зарубіжних офісах, але (якщо подивитися на прибуток у нашій країні) вони все ще на більш високому рівні.

Як почати свою пригоду з IT? Чи достатньо вивчити мову або краще здобути вищу освіту? У наступній частині ми постараємося відповісти на це питання.

Робота в IT. Чи потрібна освіта?

Ринок IT дуже ліберальний у плані дипломів. Якщо він у вас є - це чудово, напевно, це буде плюсом при узгодженні умов контракту. Але якщо ви вчитеся самостійно і можете тільки похвалитися своїми навичками (без академічної освіти) - це навряд чи стане перешкодою для пошуку роботи.

Навчання в університеті (чи технікумі) не забезпечує достатньої підготовки, щоб протистояти реальним викликам ринку праці. Популярними стають різноманітні навчальні курси з програмування - вони дають їхнім учасникам змогу розв'язувати проблеми, які програмісти мають враховувати в роботі.

Обережно із захопленням...

Як і в багатьох інших галузях, в IT є проблема набору співробітників. Що це означає? На жаль, не всі вакансії є молодшими, і роботодавцям часто потрібен фахівець зі знаннями (Full-stack розробник). Вони не хочуть вкладатися в навчання співробітників, і, можливо, у них немає на це часу. Деякі компанії з розробки програмного забезпечення, замість того, щоб наймати співробітників на молодші посади, вважають за краще продовжувати випробувальний набір на невизначений термін.

Це може трапитися і з вами. Як із цього вибратися? Чекайте і продовжуйте працювати над своєю кваліфікацією - якісніше і вишуканіше портфоліо дасть вам змогу переконати будь-якого рекрутера.

Ви вже знаєте основні плюси роботи в IT-секторі й можете здогадатися, що ця тенденція не зміниться найближчим часом. А тепер перейдемо до найцікавішого - подивимося, який вигляд має дохід в IT.

234