Наскільки можливо спрогнозувати ефективність просування сайту та наскільки може бути точним цей прогноз

Сучасний маркетинг — це тією чи іншою мірою маніпуляція, і з цим нічого не вдієш. Питання в тому, наскільки сильно вами маніпулюють, пропонуючи «SEO просування з гарантією». Адже саме слово «гарантія» одразу ж додає впевненості у результаті, змушує вірити, що ви користуєтеся послугами експертів, які не просто знають, що і як потрібно робити, але й готові гарантувати вам ефект.

От тільки чи можна в принципі спрогнозувати ефективність просування сайту? Давайте сьогодні відкинемо гучні фрази та рекламні посили, а натомість спробуємо розібратися, чому прогнозування в SEO — це не зовсім те, у чому вас намагаються переконати.

Чому більшість «гарантій» в SEO — це порожні обіцянки

Якщо ми виконаємо пошук в Google за запитом «SEO просування з гарантією», отримаємо чимало результатів видачі, де нам запропонують замовити такі послуги й отримати ті чи інші гарантії: вихід сайту в топ-10, перші результати вже через 2-3 тижні просування, довготривалий ефект тощо. У деяких випадках під «гарантією» немає жодної конкретики. Що саме вам гарантують, незрозуміло.

Насправді будь-які гарантії, які вам готові надати ще до ознайомлення з проєктом, продуктом, сайтом та конкурентами, носять виключно маніпулятивний характер. Це просто гучні заяви, які у більшості випадків не мають нічого спільного з реальністю.

Але як у такому випадку прогнозувати результати SEO-просування?

Найголовніше, що будувати прогнози типу «вихід в топ-10 через два місяці» чи «збільшення трафіку на сайт х3 через 6 тижнів» в принципі неможливо. Прогнозування в SEO ніколи не має такої точності. Натомість комплексний аналіз дає змогу вибудувати правильну стратегію просування й лише після цього формувати певні прогнози. І навіть у такому випадку неможливо бути на 100% впевненими, що всі вони збудуться.

Ми в Elit-Web при розробці стратегії просування та прогнозуванні враховуємо наступні фактори:

  • Якість контенту на сайті. Буквально з кожним черговим апдейтом Google висуває все більше вимог до якості контенту на сайті. Першочергово — в англомовному сегменті, але згодом нові вимоги приходять і в укрнет. Якщо ваш контент не відповідає високим стандартам, це потрібно виправляти якнайшвидше.
  • Технічна оптимізація. Ми завжди радимо виконувати базову технічну оптимізацію ще на етапі розробки сайту. Якщо це не було зроблено, тоді потрібно оптимізувати сайт до досягнення необхідних показників. Інакше він просто не буде просуватися у пошуковій видачі попри будь-які інші зусилля.
  • Посилальний профіль. Зовнішнє просування шляхом збільшення зовнішньої посилальної маси все ще залишається одним з пріоритетних завдань SEO та покращення позицій у пошуковій видачі. Тому на цьому напрямку ми також акцентуємо увагу.

А тепер уявіть, що потенційний виконавець (SEO-студія чи окремий спеціаліст), навіть не оцінивши поточний стан вашого сайту, надає вам гарантію, що через місяць ви вийдете в топ-10. Подібні прогнози — це абсолютний нонсенс.

Зафіксуємо! Навіть ретельний аналіз сайту, цільової аудиторії та конкурентів не дає змоги надавати чіткі гарантії. Це лише допомагає сформувати стратегію просування, а також будувати обʼєктивні прогнози. Але аж ніяк не гарантії.

Як SEO-спеціалісти можуть спекулювати показниками сайту, щоб надавати «гарантії»

Прикладів насправді можна назвати чимало. Для кращого розуміння наведемо декілька.

Приклад №1. Історичні дані та сезонність

Значна кількість товарів та послуг мають дуже виражену сезонність попиту. SEO-спеціалісту достатньо буквально декількох хвилин, щоб вивчити коливання купівельної активності впродовж року, щоб сформулювати перелік «гарантій». Уявіть, що інтернет-магазин туристичного спорядження звертається до спеціаліста наприкінці зими з бажанням збільшити обсяги трафіку на сайт. Очевидно, що навесні та влітку обсяги й без будь-якої участі оптимізатора зростуть. А щоб зрозуміти, яким буде це зростання, можна просто поглянути на історичні дані та графіки. Звідси й може зʼявитися «гарантія зростання трафіку на 30% вже за два місяці». Але факт у тому, що в такому випадку це аж ніяк не досягнення SEO-спеціаліста, а всього лише сезонність попиту.

Приклад №2. Адаптація під ситуацію

Як ми й сказали раніше, Google регулярно випускає апдейти своїх алгоритмів. І ви, ймовірно, помічали, що після розгортання чергового апдейту позиції сайту можуть відчутно просідати. Деякі власники порталів у подібних ситуаціях не знають, як діяти, й поспішають звернутися до оптимізатора, щоб якнайшвидше виправити ситуацію. Той ознайомлюється з проєктом і гарантує, що зможе повернути позиції за кілька тижнів. І справді їх повертає, хоча може для цього взагалі нічого не робити.

Проблема у тому, що після апдейтів Google та падіння позицій здебільшого спостерігається поступове їхнє відновлення. Цей процес може тривати кілька тижнів. І знову ж таки, це відновлення може взагалі не бути повʼязане з роботою SEO-спеціаліста. А надані вам «гарантії» — це всього лише розуміння того, що позиції в будь-якому випадку відновляться.

Як у такому разі можна прогнозувати результати просування

Є декілька основних методик, за допомогою яких можна будувати доволі чіткі та обʼєктивні прогнози:

  1. Проведення розрахунків за запитами. Ми розраховуємо прогнозований трафік за кожним пошуковим запитом окремо. Процес доволі довготривалий та дещо рутинний, але з його допомогою можна отримати досить чіткі прогнози.
  2. Розрахунки за видимістю сайту. Ми визначаємо середні показники обсягу запитів на топових позиціях в Google, підставляючи CTR з урахуванням середніх позицій у переліку.

Відстежити динаміку CTR відносно нескладно:

Таким чином, визначивши CTR та позиції у пошуковій видачі, плюс відстежуючи динаміку, вже можна будувати доволі чіткі прогнози, обовʼязково при цьому враховуючи запропонований перелік робіт з просування:

Підкреслимо! Ми говоримо не про гарантії, а саме про прогнози.

Та все ж наголосимо, що навіть такі прогнози не можуть бути стовідсотковими. Адже залишаються чимало факторів, які від нас, як виконавця робіт з просування сайту, не залежать. Наприклад, поточна репутація компанії-замовника та її зміни, DDoS-атаки на сайт чи інше втручання, активність конкурентів, впровадження нових апдейтів Google, про які ми говорили раніше, тощо.

Відповідно, результат роботи може дещо відрізнятися від прогнозованого як у кращу сторону, так і в гіршу. Це насправді нормальне явище. Адже жоден бізнес та жоден сайт не існують «у вакуумі». На них впливають чимало факторів, які просто не дають змоги давати будь-які чіткі гарантії результату.

Але який в такому разі сенс у прогнозуванні?

Ймовірно, у вас дійсно виникло таке питання. Адже виходить, що гарантій в SEO немає, а будь-які прогнози не претендують на точність. Та все ж вони є важливою або навіть найважливішою складовою успішної оптимізації та просування. Саме завдяки аналізу та прогнозуванню ми можемо обʼєктивно оцінити потенціал сайту у певній пошуковій ніші, визначити його сильні та слабкі сторони, порівняти з конкурентами та, відповідно, знайти конкурентні переваги.

Все це зрештою допомагає:

  • розробити індивідуальну стратегію та тактику просування;
  • встановлювати обʼєктивні, реалістичні та досяжні цілі;
  • точно вимірювати ефективність та рентабельність робіт з просування;
  • аналізувати результати та за необхідності коригувати стратегію.

Тому будувати прогнози дійсно варто. Але повторимо ще раз: вони не мають нічого спільного з гарантіями. Перші — це результат комплексного аналізу, а другі — звичайна маніпуляція (у більшості випадків).

Замість висновків: як уникнути обману при SEO-просуванні

Часом словосполучення «гарантія результату» спонукає до необдуманих рішень. Але, сподіваємось, тепер ви розумієте, що за цією фразою практично нічого немає. Якщо ви просто зараз шукаєте SEO-підрядника, обовʼязково прислухайтеся до наступних порад.

  • Не вірте гучним обіцянкам. Якщо вам обіцяють вивести сайт на перші позиції в результатах пошуку за короткий термін, це, ймовірно, звичайна маніпуляція.
  • Ознайомтеся з досвідом та кейсами компанії. Попросіть надати приклади успішного просування сайтів у вашій або принаймні суміжній ніші. Якщо таких кейсів немає, про жодні гарантії не може бути й мови.
  • Читайте відгуки про компанію. Перед тим, як укласти договір, обовʼязково почитайте відгуки інших клієнтів. Наприклад, в Google Maps чи інших сторонніх сервісах, на які компанія потенційно не має впливу.
  • Уважно прочитайте договір. Переконайтеся, що у ньому чітко прописані всі умови співпраці. Ймовірно, тих «гарантій», які вам давали на словах, у ньому не буде.

І насамкінець, памʼятайте, що SEO — це довготривала інвестиція, а не стовідсоткова гарантія успіху в обмежений термін. Не очікуйте на миттєві результати. Будьте готові до того, що просування вимагатиме часу, зусиль та фінансових витрат. Але якщо підійти до цього процесу комплексно, результати точно будуть того варті.

454