Що таке розширена реальність (XR) і як її можна використовувати для бізнесу

Під терміном Extended Reality (XR) розуміють такі технології як доповнена (augmented reality, AR), змішана (mixed reality, MR) і віртуальна (virtual reality, VR) реальність. Фактично, XR — це просто зручний спосіб об'єднати AR і VR разом у цій галузі просторових обчислень. Тому на технічних деталях ми зупинятися не будемо, а поговоримо про варіанти практичного застосування даної технології у бізнесі.

Розширена реальність (XR) — це використання імерсивних технологій, включаючи віртуальну реальність (VR), доповнену реальність (AR) і змішану реальність (MR), для покращення людського досвіду.

Основна мета XR — об'єднати людей у віртуальному середовищі і дати їм можливість відчути, що вони отримують той же досвід, що і віч-на-віч. Як результат, це впливає на залученість людей, конверсію та інші важливі показники.

У чому переваги XR для бізнесу?

Насправді, їх немало. Але якщо сконцентруватися на основних речах, то отримаємо наступний список:

  • Можливість сформувати нові бізнес-моделі
  • Забезпечення інноваційного клієнтського досвіду
  • Збільшення цінності продукту або послуги, яку пропонує бренд
  • Збільшення продажів за рахунок залучення нової аудиторії.
  • Більш ефективне навчання та тренінги для персоналу.
  • Можливість виділитися на фоні конкурентів.
Світовий ринок розширеної реальності (XR), який включає доповнену реальність (AR), віртуальну реальність (VR) і змішану реальність (MR), досяг 29,26 мільярда доларів США у 2022 році, а до 2026 року зросте до понад 100 мільярдів доларів США. - Statista

Як розширену реальність можна використовувати в бізнесі?

Ось кілька прикладів, які демонструють розширену реальність у реальному застосуванні.

Співпраця у віртуальній реальності

Люди активно намагаються співпрацювати віддалено, а додатки з віртуальною реальністю дають відчуття присутності, що особливо важливо для команд, які працюють, наприклад, над інженерними проектами. Zoom не забезпечує такої взаємодії, тому можна піти далі створити додаток на основі XR, який додасть потрібного рівня інтерактиву.

Маркетингові заходи

VR - чудовий інструмент для демонстрації великих і дорогих продуктів, які складно транспортувати. Наприклад, на виставці, присвяченій важкій техніці, човнам, дизайну інтер'єру чи навіть приватним літакам, можна встановити декілька VR-гарнітур і продемонструвати свій продукт з ефектом занурення, у захоплюючий для потенційного клієнта спосіб.

Віртуальна демонстрація продуктів

Це може бути побутова техніка, меблі та інші подібні речі. З допомогою розширеної реальності можна створити додаток, який допоможе візуалізувати продукт, який ви пропонуєте, вдома у реального клієнта. Люди просто натискають на екран, а чітко візуалізують річ, яка сподобалася і можуть краще зрозуміти, чи підійде вона до їхнього інтер'єру.

До того ж, при перегляді деяких речей у навколишньому оточенні, збільшується ймовірність покупки, оскільки люди стають більш емоційно прив'язаними до продукту.

Наприклад, для Jaguar ми розробляли віртуальний шоурум (AR Jaguar Car Showroom), який показав чудові результати у контексті взаємодії з брендом:

Ментальне здоров'я

Психічному здоров'ю та емоційному благополуччю людей приділяється все більше уваги. Якщо ви маєте бізнес у суміжній сфері або хочете ним займатися, подумайте про використання окулярів віртуальної реальності для стимулювання програм, спрямованих на швидше одужання пацієнтів.

Люди з різного роду травмами, які потребують особливих умов, отримають безпечніший простір для обробки та протистояння, наприклад, своїм тривогам або фобіям.

Одяг та мода

Доповнена реальність стимулює персоніфікований досвід покупок в Інтернеті, дозволяючи покупцям побачити, як товар може виглядати на них. Так, вони можуть побачити, наскільки віртуальна версія піджака пасує чи не пасує їхньому типу фігури або відтінку шкіри.

За аналогічним принципом можна приміряти прикраси, макіяж і сонцезахисні окуляри. Це називається технологією віртуальної примірочної (Virtual Try-on).

Готелі, курорти та ресторани

Перш ніж забронювати номер, люди, звісно, хочуть його побачити. Але клієнти стають все більш вимогливими, і простих фотографій вже недостатньо. Щоб задовольнити їхні потреби, власник закладу може візуалізувати його у VR-середовищі. Коли люди віртуально гуляють біля басейну або ресторану, вони уявляють, як би вони тут відпочивали, що підвищує конверсію продажів.

Віртуальні інструкції для користувача

Віртуальні інструкції на основі доповненої реальності можуть відображати 3D-голограми, AR-накладки та візуальні інструкції у вигляді 3D-анімації, наприклад для різноманітної побутової техніки та електроніки. Для ритейлерів і виробників це особливо корисна опція.

Коли йдеться про інструкції зі збирання, користувачі можуть бачити конструкцію таких предметів, як столи, шафи тощо, поетапно. В результаті люди не дратуються і повертаються до вашого магазину з упевненістю та довірою.

Підведемо підсумки

Незалежно від розміру бізнесу і ніші, у якій працює компанія, можливості для застосування технологій розширеної реальності матиме сенс у більшості випадків і дасть можливість відкрити нові можливості для розвитку. Таким чином можна збільшити дохід компанії, вплинути на показники конверсії, створити нові канали доходу/продажу, зменшити виробничі витрати та стимулювати лояльність зі сторони аудиторії.

Якщо ви хотіли б доповнити наш матеріал зі свого власного досвіду, або маєте питання — діліться своїми думками у коментарях!

2777