Трансформація комунікацій у неприбутковому секторі

Довгий час комунікації у неприбутковому секторі існували класично: розвивали ком‘юніті (Osvitoria, The Ukrainians), розповідали історії, залучали нові канали (такі як Clubhouse і Twitch), створювали контент про людей (Життєлюб), допомогали великим корпораціям реалізовувати їх CSR напрям (Нова Пошта, SCM) та сповідували Fast & Simple комунікації  (подача новин через Telegram та TikTok).

Та 24 лютого Україна змінилася. Українські громадські організації і благодійні фонди — синонім людяності, креативності, мужності, небайдужості і сміливістю. Тепер вони — реальні лідери громадської думки, що постійно фігурують в інфопросторі. Як комунікувати неприбутковому бізнесу далі? За якими векторами прямувати? Які комунікаційні міфи встигли закріпитися за час війни? Усе це пропоную з’ясувати у статті.


Спочатку розберемо міфи, які панують в інфопросторі:

Міф 1. Все зміниться

Ми — частина світу, а не окремий регіон. Відбудуться локальні зміни, але світові тенденції залишатимуться. Глобально комунікації насправді не зміняться.

Міф 2. От закінчиться війна...

Якщо у вас зараз є можливість працювати і втілювати проєкти — робіть це. Вдалого часу не буде ніколи. Війна мине, а підсумки підбити варто. Тим паче з таким безцінним досвідом.

Міф 3. Немає бюджетів

Товари, послуги — це теж бюджет. Орієнтуйтесь на першочергові потреби, зробіть фокус на продаж цінностей, а не послуг.

Ось мої 12 порад як варто комунікувати неприбуткому сектору далі:


1. Українська мова

Ваша робоча та публічна мова — українська. Поширюйте масовий український контент — фільми, серіали, книжки, лідерів думокВпроваджуйте нові слова, сленги, запозичення у вашу комунікацію. У нас тепер таких купа: байрактар, джавелін, оркостан, рашисти тощо.

2. Герої серед нас

Під час пандемії 2020-2021 — це були лікарі. Зараз - це військові, лікарі, рятувальники, волонтери. Історії героїв масової культури набирають обертів. Матеріали про цих людей, що довгий час будуть у топі нашого медіапростору.

3. Компанії про людей

Безликі організації завжди будуть програвати організаціям з людьми. Показуйте команду, пишіть тексти і розповідайте про команду. Ваша ціль — показати, що ви вже зібрали коло однодумців, а відтак можете створювати масштабні речі.

4. Власні канали комунікацій

Сайт та Facebook — обов’язкові канали, LinkedIn буде корисним для співпраці з іноземцями. У стратегії просування фокусуйтеся на створенні ком’юніті. Не забувайте підтягувати нові канали — подкасти, Telegram-канали, Viber-канали.

5. Візуально привабливий контент

Власна стилістика, подача, інфографіки, відеоконтент  - фантазуйте, експериментуйте, використовуйте все, щоб заохотити слідкувати за вами. Якщо ви неприбутковий сектор — спілкуйтесь. Ваші стейкхолдери це не донори, а читачі. Тож контент має бути насиченим, таким, щоб його хотілося забрати для публікації в медіа.

6. Рішення замість можливостей

Потенційні донори не мають часу на тривалі дискусії. Бренди отримують чимало запитів «треба гроші», і лише одиниці пишуть їм «потрібно це..». Будьте чіткими та послідовними, прозорими та чесними. Мінімум води, та максимум конкретики.

7. Український бізнес буде рахувати гроші

Чіткі KPI та бездоганна репутація — це базис співпраці. Придивляйтесь до іноземних фондів та програм, так як український бізнес надовго втратив можливість для інвестицій у благодійні програми. І пам’ятайте, вигравати завжди будуть більш медійні партнери.

8. Що робити далі?

Намагайтесь орієнтувати власну діяльність на поверненні довоєнного рівня і нормалізацію роботи. Уже починайте планувати, що ви робитимете після війни. Шукайте нові можливості для розвитку. 

9. Партнерство

Організацій більше, ніж проблем. Ще до війни чимало організацій стикалося з проблемами фінанування, зараз їх ще більше. Тому шукайте однодумців і плануйте діяльність спільно.

10. Корпоративно-соціальна відповідальність

Компанії будуть орієнтуватись на західний тип планування CSR, тобто є затверджена стратегія до 2025-2030 року з щорічним аудитом. Якщо ви не у фокусі компанії, вам чи навряд чи вдасться попрацювати разом. Фокус майбутніх проєктів — працівники та їхнє задоволення, містобудування і зелена енергетика.

11. Аполітичність

Очевидно, що влада змінюється, а веб-архів — ні. Слід уникати у своїй діяльності тих речей людей чи проєктів, за які потім буде або соромно, або якими вас можуть шантажувати. Тому, якщо хочете буде класними - не працюйте з політиками.

12. Інфлюенс-маркетинг

Каста блогерів очищується. Вже зараз можна оцінити, хто з блогерів дійсно має велику аудиторію, має вплив та дійсно може впливати на суспільну думку. Обирайте своїх, тим паче їм зараз потрібні проєкти. 


У якості підсумку:

1. Українізуйтесь.

2. Пам’ятайте, що люди і команда — ваші цінності у публічному просторі.

3. Створюйте власний привабливий інформативний контент на власних

медіамайданчиках.

4. Будьте чіткими, конкретними, послідовними та прозорими.

5. Фокусуйтеся на можливостях та вирішенні проблем.

6. Шукайте партнерів та однодумців.

7. Шукайте або створюйте власних амбасадорів.

8. Думайте про наслідки.

1820