XR: як забезпечити собі 94% конверсії

AR-залучення ще мало використовується в українському просторі. Хоча технологія є цілком доступною, а статистика взагалі смачнюча!

Hubspot каже, 75% покупців очікують, що ретейлери пропонуватимуть XR-досвід. Nielsen — що 51% готові використовувати XR-досвід для здійснення покупок, а Deloitte Digital та Snap Inc. пишуть, що конверсія продукту, де є XR-взаємодія, становить 94%, при цьому 46% користувачів ще пошерять цей контент в соцмережах і з друзями, забезпечивши додаткове охоплення. Найс! Тепер лікбез — як собі зробити такі engagement-показники.

Зараз існує з десяток різних AR-механік:

1. Фізичний об'єкт, який є тригером для виклику доповненої реальності. Наприклад, Louis Vuitton таке замутили на своєму флагманському магазині для підтримки рекламного кампейна, але ніхто не забороняє вам зробити те саме хоч зі стовбом на Пейзажці.

2. Маркер, коли доповнена реальність викликається по картинці, працює на (майже) усіх мобільних девайсах. Це, звичайно виклик продукту по фотографії у лукбуці та на сайті, інформація на пакуванні, фізичні принти у колекції з доповненою реальністю.

3. AR-примірка аксесуарів, одягу, взуття з інтерактивом та без. З певними обмеженнями, але все ж таки.

4.  AR-портали з викликом за маркером або на площині. Так можна реалізувати різні шоуруми, виставку, показ продукту на іншій планеті тощо, створити новий простір усередині камери, куди людина може потрапити з будь-якого місця планети, походити-подивитися.

5. Площина, коли об'єкт можна розмістити після того, як камера телефону розпізнає горизонтальну та/або вертикальну поверхню. Наприклад, можна перенести модель в одязі собі в кімнату.

6. Геолокація – розміщення об'єктів доповненої реальності у певних точках планети з геомітки, як окремий напрямок – outdoor навігація. Або indoor навігація з оцифровуванням простору, наприклад, у ТЦ.

7. AR-ігри можуть бути самостійним інтерактивом та/або включати будь-яку з перерахованих механік.

Щоб це реалізувати, поки що існує 3 основних способи

Це власний мобільний додаток, AR у соцмережах та Web AR.

1. Мобільні AR-програми розробляються на фреймворках, наприклад, за допомогою ігрових движків. Найчастіші — Unity і SDK (найгнучкіші Unity AR Foundation, Vuforia для міткових технологій і просунута, але дорога Wikitude, у тому числі, для доповненої реальності з геометки), які дозволяють одночасно створювати проект для двох платформ ARCore (Android) та ARKit (iOS). На виході отримуємо мобільний додаток, який, як розробнику, можна опублікувати у Google Play Store та App Store. Тут є, де душі розгулятися, можна хоч невелике місто вибудувати на повний зріст з досить правдоподібними текстурами, але добре знати мову С#, наприклад.

2. AR у соцмережах – це насамперед ефекти для Instagram у Spark AR та лінзи для Snapchat у Lens Studio.

Тут багато інтерактивних варіантів, що не вимагають навичок програмування, але є обмеження на обсяг інформації, що розміщується - 4 MБ для Instagram і 8 МБ для Snapchat, тобто розгорнути повноцінний шоурум з класними текстурами не вийде, але портал у вигляді невеликої локації все одно можна організувати. Що ще – розміщення статичних та анімованих об'єктів, об'єктів на площині і так далі. Доповнена примірка на даний момент найдоступніше реалізована в Lens Studio (Snapchat).

3. Web AR – це коли користувачеві не треба нічого завантажувати, а просто потрібно перейти за посиланням на AR-експірієнс, розміщений на сторонньому фреймворку. Добре, але дорого. Найбільш просунуті, напевно, 8th Wall (і найдорожчі до того ж) зі своїми знаменитим порталом на Марс, Zappar, MyWebAR, AR.js, а якщо потрібно об'єднати із запуском інтернет-магазину, то простіше відразу перейти до Shopify.


Щодня у мене в руках з'являються новини про нові й нові апдейти про XR-девайси, технології, можливості. Але все, про що розмовляли вище, вже є та доступне для втілення вашого креативу, для будування класних стосунків з аудиторією — давайте введемо XR у рутину українського маркетолога :)

599