Як фінтех може стати порятунком для криптовалют

Близько дванадцяти років тому, криптовалюта вперше була використана для купівлі матеріального товару. Відображаючи відносно скромний початок майбутнього буму, 22 травня 2010 року десять тисяч біткоїнів були використані для купівлі двох великих піц. Епічна історія, якщо врахувати, скільки один біткойн коштує у наш час.

З того часу ми стали свідками як астрономічного зростання, так і катастрофічного падіння вартості та повсюдного поширення криптовалют як на приватних, так і на публічних ринках.

Пандемія COVID-19 призвела до активно зростання цифрових платежів і, таким чином, викликала інтерес до онлайн-валют з боку інвесторів, які раніше не були зацікавлені в них. Приблизно в той час, коли варіант Omicron почав сіяти хаос по всьому світу, криптовалюта зазнала краху майже за одну ніч, коли валюти впали до чверті своєї вартості.

Хоча фінанси - це ризик і винагорода, такі коливання породили спекуляції про те, що криптовалюта - це просто мода, яка не має реальних довготривалих наслідків для світової економіки. Однак, можливо, це занадто короткозорий погляд, враховуючи паралельне розширення такої галузі як фінтех.

Fintech охоплює інновації та розвиток фінансових послуг, що виходять за рамки традиційних моделей. Подумайте про штучний інтелект, блокчейн, хмарні обчислення і Big Data. Використання фінтеху може надати можливості для стабілізації та розширення криптовалюти, що дозволить їй інтегруватися в глобальний фінансовий сектор поряд з іншими основними валютами.

Саме тому, своїм друзям американцям я рекомендую інвестувати у дві речі - ринок криптовалют і українські IT компанії. Обидва напрямки можуть забезпечити чудову віддачу у середньостроковій перспективі. 

Зрештою, привабливість криптовалюти полягає в простоті, ефективності та швидкості здійснення транзакцій. Переказ грошей з одного банку в інший традиційними методами, у західних країнах часто пов'язаний з великою кількістю бюрократичної тяганини, обробки та логістичної бюрократії, що призводить до затримок і збільшує навантаження. Оскільки криптовалюти децентралізовані, вони не підлягають такому регулюванню і тому можуть рухатися набагато швидше.

У міру того, як ми просуваємося до більш глобалізованого суспільства і, відповідно, економіки, поняття валюти, яка не має кордонів і може використовуватися для переказу між країнами, стає все більш привабливим, особливо для бізнесу і торгівлі.

Середньостатистичний споживач має певний досвід використання онлайн-банкінгу та безготівкових платежів, але використання криптовалют у повсякденних транзакціях є значною мірою нереалізованим ринком. Таким чином, фінтех-стартапи, які зосереджуються на нормалізації криптовалюти для внутрішніх покупок поряд з традиційними методами оплати, мають унікальну позицію для нормалізації цифрової валюти.

У регіонах з нестабільними валютами криптовалюта може запропонувати певний рівень стабільності, якого не може забезпечити основна валюта країни. Цей сценарій розігрався у Венесуелі, коли впав режим Болівара: як бізнес, так і широкі верстви населення звернулися до криптовалют як до більш надійного способу торгівлі в умовах хаосу, що розгортається через регульовану банківську мережу.

Уряди, які прагнуть зупинити поширення криптовалют, часто називають децентралізацію криптовалют найбільш ризикованою особливістю криптовалют. Однак, оскільки технологія блокчейн, як відомо, дуже складна для злому і маніпуляцій, відсутність регулювання ринку не означає відсутність безпеки. Насправді, досягнення фінтеху в галузі штучного інтелекту можуть зменшити необхідність людського втручання (а отже, і людських помилок) в транзакції.

Децентралізована фінансова система - як це працює? Джерело: 

Сектор Fintech - це сфера бізнесу, що швидко розвивається. Від інженерії даних до розвитку метапростору - тисячі робочих місць і бізнес-підприємств можуть з'явитися вже в найближчому майбутньому в результаті його розвитку. Що стосується криптовалют, то, незважаючи на хиткий старт на світовій фінансовій арені, було б нерозумно припускати, що економіка рухається в якомусь іншому напрямку, окрім цифрового.

У своєму поєднанні, фінтех і криптовалюта становлять захоплюючу загрозу для поточного функціонування фінансових послуг. Ми стоїмо на порозі інновацій в сфері онлайн-транзакцій і торгівлі, і фінтех може стати тим рятівним кругом, який врятує криптовалюту і революціонізує ландшафт фінансових транзакцій. 

Просто треба трохи зачекати.

231