Як надійна модель монетизації та дистрибуції контенту допомагає видавцям процвітати

Онлайн-видавцям наразі не позаздриш. Попри утримання команд в умовах війни та невизначеності, попри зниження доходів від реклами, зростання конкуренції та мінливі вподобання аудиторії — редакційні команди продовжують проторувати шлях й тримати планку якості контенту. Проте «виживання» медіамайданчиків стає дедалі складнішим.

Одним із ключових чинників, який допомагає їм досягти цієї мети, є стабільна модель дистрибуції та монетизації контенту.

Розглянемо, як певні моделі, які вже допомагають редакціям не просто триматися на плаву, а й поліпшувати показники.

Сподіваємося, ця стаття буде корисною, як для видавців, які шукають нові способи монетизації контенту, так і журналістів, які хочуть створювати цікавий та корисний контент.

Отже, поговоримо про теперішнє та майбутнє вітчизняної медіаіндустрії.

Наявні виклики онлайн-медіа в Україні

Онлайн-видання в Україні стикаються з низкою серйозних проблем, які загрожують їхній економічної стійкості, впливають на якість контенту та взаємодію з аудиторією.

Першою і, мабуть, найгострішою є економічна сторона питання. Недостатнє фінансування ставить під загрозу здатність видань робити контент належного рівня. Рекламний ринок в Україні не надто стабільний, що призводить до браку коштів навіть у видань-мільйонників.

Додає барв і низька культура платних підписок серед українських користувачів. В нас досі бракує читачів, готових платити за новини. Боротьба за увагу аудиторії та рекламодавців в умовах високої конкуренції на ринку також чинить тиск на онлайн-видання.

Друга проблема стосується якості контенту. Поширення дезінформації набуває тривожних ознак, оскільки не всі видання дотримуються високих журналістських стандартів й деінде спекулюють на особливо вразливих темах — зокрема на війні, особистому житті відомих людей, приголомшливому контенті тощо.

Це загрожує довірі читачів та сприяє зростанню фейкових новин. Деякі видання, через брак ресурсу, можуть продукувати контент низької якості. Своєю чергою дезінформація та низькопробні статті відбивають у читачів бажання споживати такі джерела. Бо, деякі видання просто передруковують матеріали, не створюючи нічого ексклюзивного.

І, зрештою, є третя проблема — аудиторія. Через поширення брехні та фейків люди починають менше довіряти ЗМІ. Їх не цікавить контент онлайн-видань, — вони воліють витрачати час у соціальних мережах. Молодь особливо важко залучити до сайтів новин.

Як видавцю обрати правильну стратегію розвитку

Кожен видавець прагне забезпечити своїй редакції свободу творчості, а своїм читачам — гідний контент. Але як досягти цієї мети у світі, де конкуренція неймовірно велика, а рекламний ринок штормить через мінливі настрої регуляторів?

Відповідь полягає в розумному використанні каналів дистрибуції контенту та різноманітних стратегій монетизації.

Уявіть видавця, який не женеться за кожним трендом, а зосереджується на створенні контенту, що дійсно чіпляє його аудиторію. Він усвідомлює: читач — це не просто пересічний чи раптовий спостерігач, а цінний користувач, який шукає інформацію та джерела, які збігаються з його цінностями.

Для забезпечення стабільного доходу, такий видавець використовує різноманітні канали дистрибуції контенту. Наприклад, пропонує цифрові підписки для тих, хто бажає отримувати якісний контент без реклами. Водночас на ресурсі можна знайти рекламні блоки, які допомагають зберігати свободу редакційної політики.

Щоб привернути нових читачів та розширити аудиторію, свідомий видавець активно використовує соціальні медіа. Розміщує свій контент на Facebook, Twitter, Instagram та інших платформах, де люди проводять багато часу. Це допомагає не лише збільшити аудиторію, але і збільшити доходи коштом збільшення кількості переглядів та взаємодії з рекламою.

Membrana Media підкреслює, що редакційним командам треба адаптуватися до потреб аудиторії та використовувати різні формати контенту, — й особливо відео,— щоб не втратити увагу читачів та урізноманітнити джерела доходу від монетизації. Справжній успіх там, де кожна сторінка — не просто інформація, а спосіб побудувати зв'язок зі світом.

Відео на сайті: чого очікувати редактору після встановлення програвача

У пошуках виходу зі скрутної ситуації багато онлайн-видань звертаються до відеоконтенту. Відео стає своєрідним новим магнітом для читачів, а для видавців — вигідним інструментом на сайті. Чому?

 Bідеоролики швидше захоплюють увагу глядачів, надають їм візуальні та аудіальні враження. Це робить контент більш доступним для сприйняття, приваблює читачів та утримує їх на сайті довше.

 До того ж за даними Statista, ринок відеореклами в України зростає! У 2024 році витрати на неї складуть 46,1 млн доларів США, а до 2028 року вони майже подвійняться і стануть близько 60 млн. Мобільна реклама до 2028 року принесе 36,7 млн.

Таким чином використання відеоконтенту на сторінках ресурсу допомагає, по-перше, адаптуватися під запити аудиторії, а, по-друге, відкриває можливості для інтеграції In-Stream відеореклами з найвищими показниками CPM, що забезпечує стабільну монетизацію контенту на сайті.

Наявність на сайті відеоінвентарю стає справжнім магнітом для рекламодавців. І ось чому:

  • Більше уваги від аудиторії. Відео зазвичай привертає більше уваги користувачів, ніж звичайний текст. І рекламодавці хочуть рекламувати свої товари та послуги там, де їх більше помітять.
  • Триваліша взаємодія. З відео можна створити більше можливостей для взаємодії з аудиторією. Рекламодавці можуть робити спонсорські відеоролики або вставляти рекламу, що дозволяє їм взаємодіяти з аудиторією більш прямо.
  • Можливості для творчості. Ролики дають більше можливостей для креативних ідей, що робить відеорекламу більш привабливою для глядачів. А рекламодавці своєю чергою отримують змогу експериментувати з різними стилями та форматами відеореклами.
  • Високий CPM. Як ми вже згадували вище, відеореклама має помітну вищу вартість та показники CPM, у порівнянні з іншими форматами, бо надає більше вражень та краще викарбовується в памʼяті (пригадайте як ми роками пам'ятаємо слогани та музику з телевізійних роликів нашого дитинства). Тому, наявність відеоконтенту та інвентарю на сайті приваблює рекламодавців, які хочуть отримати максимум користі від інвестицій у рекламу.

Так, наприклад, партнери Membrana Media вже фіксують зростання ключових онлайн показників. Зокрема при наявності на сайті продукту Headline Video, який розташовується у найбільш видимій частині сторінки — між заголовком і першим абзацом,— і замінює звичне статичне зображення (ілюстрацію) привабливими відео, видимість роликів досягає майже до 100%.

А час, який користувач проводить на сторінці збільшується щонайменше на 30 секунд!

При цьому сам видавець звільняє себе від клопоту щодо виготовлення роликів. Усю роботу бере на себе відеопродакшн Membrana Media.

Щодня наша локалізована команда копірайтерів виготовляє актуальні відеоролики, спираючись на найбільш резонансні теми видавця. І, як показує аналітика, ці ролики перетворюють щонайменше 20% читачів у відданих глядачів. 

А, враховуючи, що Headline Video продукт втілює чистий формат In-Stream, відповідно до оновлень Google, він стає що є одним з найефективніших для реклами.

Висока видимість та нативність програвача підвищує кількість переглядів, а отже й прибуток для видавця.

Саме тому використання відео на сайті є важливим кроком для майбутнього онлайн-видань в Україні, дозволяючи їм залишатися актуальними та конкурентоспроможними у сучасному медіапросторі. 

1029