Як зріс попит у ніші меблів в Україні — розбираємо ключові тенденції ринку

За прогнозами Statista, у 2024 р. світовий ринок меблів принесе дохід у розмірі понад $766 млрд. А середньорічні темпи зростання з 2024 по 2028 рік складатимуть близько 5%. Попит на якісні та, відповідно, дорогі меблі зростає. Ця тенденція спостерігається в більшості розвинених країн світу. Україна не стала винятком.

Отже, сьогодні пропоную вам детальніше ознайомитися з актуальними трендами в меблевій ніші та спробувати спрогнозувати, як саме цей бізнес-сегмент буде розвиватися в найближчому майбутньому.

Головні зміни динаміки ринку меблів в Україні та світі

Повернувшись до результатів аналізу Statista, ми побачимо, що загальносвітова динаміка розвитку ринку меблів демонструє стабільний приріст вже тривалий час (за винятком незначного просідання у 2022 році).

Однак для України ця статистика частково не є релевантною. Адже саме у 2022 році розпочалася повномасштабна війна, яка призвела до різкого падіння купівельної спроможності. Причина — не лише в зміні пріоритетів багатьох українців, але й в інших факторах, таких як курс валют, проблеми з постачанням товару на початку повномасштабного вторгнення, виїзд мільйонів українців за кордон.

Втім, вже в другій половині 2022 року й надалі ніша почала відновлюватися. Нещодавнє дослідження Google українського меблевого ринку демонструє, що динаміка справді позитивна в порівнянні з минулим роком:

  1. Зростання кількості пошукових запитів з 1 жовтня по 31 грудня 2023 р. — +38%.
  2. Активний пошук із мобільних телефонів — +41%.
  3. Зростання пошуку з комп’ютерів — +28%.

Особливо активне підвищення кількості пошукових запитів спостерігається саме в ніші меблів для дому:

Дуже показовою виглядає зміна динаміка запитів, показів та кліків на рекламні оголошення:

Буквально за всіма пунктами ми бачимо практично моментальне просідання в лютому-березні 2022 р. й поступове відновлення впродовж наступних місяців/років. На цей час все ще не вдалося досягти показників, які були до повномасштабного вторгнення росіян, однак ми вже близькі до цього.

Як змінюється результативність реклами залежно від пристроїв

На попередніх графіках чітко видно, що саме мобільний сегмент лідирує за кількістю запитів, показів реклами та кліків. Наступні дані це лиш підтверджують.

Найвираженіша динаміка — саме серед користувачів мобільних девайсів:

Комп’ютери демонструють значно нижчі показники:

Частка планшетів взагалі є мінімальною:

Однак це не означає, що вам як власнику бізнесу варто орієнтуватися виключно на мобільний сегмент. Реклама повинна охоплювати всі напрями. Дотримуйтесь наступних порад:

  1. Створіть адаптивну рекламу. Тобто таку, яка автоматично адаптується до розміру екрана та характеристик будь-якого пристрою.
  2. Використовуйте відповідні формати реклами. Наприклад, на смартфонах можуть бути ефективнішими інтерактивні формати, а на комп'ютерах — текстові оголошення або відеореклама.
  3. Зверніть увагу на контекст. Враховуйте, де й коли люди бачитимуть вашу рекламу, і адаптуйте її відповідно.
  4. Тестуйте та відстежуйте результати. Спробуйте різні варіанти реклами на різних пристроях, щоб побачити, що найкраще працює.

Пам’ятайте, що універсального підходу до створення та розповсюдження реклами не існує. Щоб збільшити її результативність, рекламну кампанію потрібно постійно оптимізувати, враховуючи особливості різних пристроїв, які використовує ваша аудиторія. Безумовно, акцент сьогодні варто робити саме на мобільній рекламі. Однак ігнорувати інші пристрої та користувачів точно не варто.

Сезонність у ніші меблів для дому та її вплив

Ніша домашніх меблів, як і багато інших ніш, відчуває на собі вплив сезонності. Це можна чітко простежити впродовж кількох попередніх років:

Пропоную зараз відкинути 2022 рік, тому що в цьому випадку сезонність для українського ринку не мала особливого впливу. Сконцентруймося на 2021 та 2023 рр.

Ми бачимо, що з початком весни зменшується кількість пошукових запитів, показів реклами та кліків. Влітку показники найменші, а вже наприкінці серпня та на початку вересня й надалі чітко простежується зростання. Причин такої динаміки декілька:

  1. Весною та влітку люди менше часу проводять вдома, не так активно займаються облаштуванням осель. Восени та взимку навпаки. У цей час відчутно зростає попит на м’які меблі, такі як дивани та крісла.
  2. Новий рік, Різдво, День святого Валентина — для багатьох ці свята стають одним із приводів оновити інтер’єр вдома, зробити його затишнішим та комфортнішим.
  3. Восени та взимку українці зазвичай витрачають менше коштів та більшою мірою схильні до накопичення. Крім того, багато хто отримує новорічні премії тощо. Це ще один важливий стимул до купівлі меблів.

Орієнтуватися на сезонність попиту, безумовно, варто. Однак цей фактор точно не має бути вирішальним. Наведені вище графіки — це загальна картина. У вашому випадку динаміка може відрізнятися. Тому варто дотримуватися деяких важливих рекомендацій:

1. Проаналізуйте власні дані:

  • вивчіть історичні показники продажів, щоб визначити сезонну динаміку власного бізнесу;
  • за можливості порівняйте ці дані зі статистикою головних конкурентів.

2. Диверсифікуйте продукцію:

  • розширюйте асортимент товарів, щоб пропонувати актуальну продукцію для різних сезонів. Наприклад, не лише домашні меблі, але й садові;
  • аналізуйте сезонні коливання попиту на різні групи товарів та оптимізуйте рекламні кампанії, щоб «вирівняти» динаміку продажів.

3. Використовуйте додаткові методи залучення клієнтів:

  • проводьте сезонні розпродажі й надавайте знижки;
  • запропонуйте аудиторії програму лояльності, щоб ефективно утримувати клієнтів;
  • регулярно додавайте асортимент та інформуйте ЦА про оновлення.

Навіть при дотриманні цих та інших рекомендацій певні просідання активності аудиторії та продажів весною та влітку, ймовірно, будуть простежуватися. Однак вони точно стануть менш відчутними. А ваш бізнес не так сильно залежатиме від пори року.

Порада експерта

Ми спостерігаємо доволі стрімке зростання меблевої ніші вже не перший рік. Так, в Україні через повномасштабну війну ситуація дещо нестабільна, однак зараз динаміка також позитивна. Якщо ви працюєте саме в цьому сегменті, я раджу звертати особливу увагу на те, з яких пристроїв потенційні клієнти переглядають вашу рекламу та інший контент. Можна з упевненістю констатувати, що саме мобільний трафік виходить на перший план. Тому можу дати декілька порад:
  1. Для користувачів смартфонів оптимальний формат — це короткі та лаконічні оголошення.
  1. Візуальний контент повинен бути «чистим» та не перевантаженим великою кількістю дрібних деталей.
  1. Оптимальними форматами реклами залишаються текстові оголошення, банери та короткі відео.
Якщо порівнювати сучасний український меблевий ринок із довоєнним, то ми побачимо зниження конкуренції в середньому на 10%. Враховуючи загалом великі масштаби цієї ніші, таке падіння конкуренції дає змогу власникам бізнесу просуватися ефективніше та залучати більше цільової аудиторії з меншими витратами. Цим, безумовно, варто скористатися просто зараз.

Владислав Захаревич, Head of PPC Elit-Web

Підсумуємо

Насамкінець можемо поглянути на динаміку ефективності реклами та доходів одного з клієнтів Elit-Web, який працює безпосередньо в меблевому бізнес-сегменті:

Найголовніше:

  1. Спостерігається стійке підвищення кількості кліків впродовж року з незначними коливаннями.
  2. CPC залишається відносно стабільним із невеликим зростанням у другій половині року.
  3. Кількість заявок також поступово збільшується, як і прибутки компанії.

Звісно, значною мірою покращення показників — це результат нашої спільної роботи з клієнтом. Однак навіть у тому разі, якщо відкинути цей факт, зростання свідчить про загальне відновлення меблевого ринку в Україні. Чи збережеться позитивна динаміка впродовж 2024 року, залежить від багатьох факторів. Насамперед від протікання бойових дій та економічної ситуації в країні. Ми очікуємо стрімкого розвитку цієї бізнес-ніші вже після завершення війни. Сподіваємось, це трапиться якнайшвидше.

Дякую за увагу та бажаю успіхів у бізнесі!

З повагою — Ігор Воловий, CEO & co-founder агенції інтернет-маркетингу Elit-Web

570