Жахливо-прекрасний ChatGPT: як спростити написання статей вже сьогодні

У цьому дописі не буде абстрактних забавок на кшталт «Act as…», «Напиши короткий діалог у стилі Леся Подерв'янського» (перевірено, добре потрапляє в тональність).

Поговоримо про прикладні фішки сервісу СhatGPT, розвінчаємо трохи міфів навколо штучного інтелекту (далі – ШІ), що заважають отримати користь контент-крієйторам вже сьогодні.

Мова йтиме про один з найскладніших жанрів  статті розміром не менше за 1500-2000 слів. Переважно експертний контент, що бореться за місце під сонцем у Google та безпосередньо приймає участь у залученні клієнтів (читай – лідогенерації).

Це тексти українською та англійською для поважних блогів, що або допомагають збільшити кількість проєктів компанії, або ні.

Отже, let's go. Попрацюємо, щоб допомогли. 

Чим зараз ChatGPT може полегшити роботу з блогом?

Зануримось трохи глибше, ніж просто весело накидати за 2 хвилини ідей для контент-плану за допомогою ChatGPT. Генерація досить цікавих ідей – його сильна сторона.

1. N варіантів заголовків з легкої руки

Це може бути нескінченна кількість комбінацій заголовків, з якого ви виберете найкращий для своєї статті: з цифрами, емоційними тригерами та метафорами. 

Заголовок-питання, заголовок-твердження, «визначення проблеми та рішення» (більше про правила створення заголовків писали тут) – в залежності від ваших вподобань та деталізації запиту. 

2. Написання плану статей

Відтепер ніяких творчих мук та страху «першого рядка». ChatGPT «накидає» приблизну структуру вашої майбутньої статті. Так, вона не буде досконала, але дозволить поглянути на тему під нестандартним кутом.

Що корисного можна ще зробити завдяки СhatGPT? Зібрати власний план, використовуючи статті конкурентів або колег з англомовного ринку.

Вже непогано, але чогось не вистачає. Наприклад, інтентів користувачів, які ми можемо зібрати за допомогою сервісу alsoasked.com, і використати для своєї статті.

3. Кластеризація ключовиків

Особливо зручна та швидка робота із пошуком семантично споріднених тем та ключових слів з потрібною кластерізацією.

Що це нам дає? Більше контексту для пошукових систем, спрощення SEO-оптимізації текстів. Як результат - краще ранжування вашого контенту. Та й нескінченний потік ідей для статей, що там казати. 

4. Приклади, плюси/мінуси, уточнюючі питання

ChatGPT здатен не тільки зекономити ваш час, знаходячи релевантні приклади для ілюстрації point of view, він вміє створювати свої, якщо його правильно націлити.

ШІ також може пояснити різницю між різними методами, порівняти їх, перелічити плюси та мінуси.

Ви також можете задавати уточнюючі питання. Наприклад, «щоб ти змінив/поліпшив у цій статті як маркетолог/SEO спеціаліст». Прекрасний спосіб «підсвітити» сліпі плями вашого контенту та отримати копняка по райтерському Его. А іноді – отримати нісенітницю від ChatGPT. Як щастить.

5. Трансформація відео у текст

Ідея не нова, адже вже існує велика кількість сервісів транскрибації. Проте безкоштовні версії, як правило, мають обмеження у розмірі чи часі, а платні – це додаткові 20-50$ за сервіс. Із ChatGPT я економлю години, коли вебінар або відео треба перетворити на інший формат контенту.

З відео гарної якості та підготовленими субтитрами ця операція – один невеличкий запит.

З менш якісними відео, які ChatCPT не зміг трансформувати, я роблю інакше: створюю автоматичні субтитри на YouTube, копіюю розшифровку тексту та прошу ШІ підсумувати кожну сторінку. Так, наприклад, із відео Serpstat тривалістю 1.2 години я отримала 11 сторінок тексту та висновки, по певним частинам вебінару.

Ось вам матеріал для статті чи дописів у соціальні мережі, які можна теж попросити написати СhatGPT. Звісно, з подальшим корегуванням.  

Трохи роботи із запереченням та неточностями

Зібрали найпоширеніші, з якими стикаємося з початку тестування різноманітних інструментів, що використовують штучний інтелект.

Не варто використовувати ШІ українською. ChatGPT в ній не ас

У цього заперечення ніби дві складові:

1) створення запитів українською

2) створення текстів українською

Відповідь на першу частину заперечення виглядає так

Можна і треба створювати тексти-драфти українською. На цьому етапі розвитку ChatGPT не є кваліфікованим копірайтером на жодній із мов. Він і сам чесно говорить про це.

Високоякісний дуже професійний асистент (с)

Так воно і є, проте навчений на великому обсягу даних, що були зібрані до 2021 року.

Асистент, робота якого підлягає ретельному фактчекінгу за усіма правилами журналістики. Іноді вигадана інформація виглядає настільки реалістично, що є спокуса не піддавати її перевірці.

Наприклад, на мій запит про корисну літературу про створення метафор, я отримала перелік книжок з існуючими авторами та вигаданими назвами творів. Отакої.

Коли хтось вам скаже, що «сформулював всю проєктну документацію, включаючи бюджет, конкурентний аналіз та план запуску космічних шатлів, і все з першої спроби», мерщій ведіть людину на каву, підкуповуйте грошима, аби тільки поділився своїм промтом.

А може, насправді немає ніякого такого запиту. Просто людина хоче справити на вас гарне враження. Буває й таке.

Як навчимо ChatGPT, як полетимо!

Не варто казати, що ми, як користувачі, тренуємо чи навчаємо ChatGPT. Це вже pretrained model, ми здійснюємо promting. А в чому різниця?

Що чекати у недалекому майбутньому?

1. Розвиток професії «ChatGPT менеджер»

Іноземні сервіси з пошуку фрілансерів-копірайтерів вже додали ознаку «працюю з Штучним Інтелектом». З українських компаній дехто обережно ставиться до використання ШІ. А інші – навпаки – налаштовують цей корисний інструмент для роботи. Наприклад, у агенції Lobods вже з'явився спеціаліст – ChatGPT менеджер.

2. Різноманітне навчання промтингу

Вже почалось і активно розвивається. Так, наприклад, Київська Школа Економіки проводить безкоштовні воркшопи «Як використовувати AI для підвищення власної ефективності».

З'являються на українському ринку й галузеві курси, як то «ChatGPT pro. Mastering Digital Marketing with AI». Udemy ж за запитом «chatgpt» видає 622 результатів курсів вартістю від 19.99$ до 84.99$.

Вікно можливостей вже відчинене та чекає на своїх контент-мейкерів.

3. Зміна процесів контент-маркетингу всередині компанії та послуг контент-мейкінгу

Трохи цікавої математики зі світу контент-маркетингу сфери IT. 

Спираючись на наш досвід, компанія, що зацікавлена у отриманні клієнтів з блогу, випускала не менше 8-12 статей на місяць. При цьому, копірайтер-профі видавав у середньому одну статтю на тиждень об'ємом 1500-2000 слів. Тобто, на стіл редактору в кінці тижня потрапляло приблизно 2-3 статті. 

А тепер уявімо, що ChatGPT дозволяє подвоїти кількість статей для блогу.

Тоді розстановка сил буде виглядати зовсім інакше. Після промтингу та перевірки фактів ChatGPT менеджером у редактора в кінці тижня може опинитись ммм… 7-8 статей, які потрібно:

  • перевірити на читабельність, відповідність редакторській політиці та дотримання tone of voice
  • попрацювати з ключовиками та прогнати готові тексти через детектед сервіси, адже пошуковикам не дуже подобається навала текстів від ШІ.

Вже зрозуміло, що нам знадобиться менше копірайтерів, а більше редакторів та ChatGPT менеджерів з аналітичним складом розуму. Саме час визначитись, які навички знадобляться у майбутньому. Що вам ближче - редактура чи робота із запитами та фактами?

До того ж, хтось (і це поки людина) у компанії повинен взаємодіяти із фахівцями: збирати та систематизувати фактуру проєктів, ловити цінні ідеї та думки. Чим більше ШІ нагенерує текстів, тим більше буде попит на «живий» експертний контент:

  • case study, що підкреслюють досвід;
  • дослідження та власну статистику;
  • нестандартний погляд на ситуацію

І не забуваємо, що 30 нових статей треба також проілюструвати (додати інфографіку, цитати, зображення), викласти на сайті та «засіяти» різними каналами, попередньо адаптувавши під потрібний формат.

Підсумовуючи все сказане, на нас чекає не просто легенька зміна процесів чи якихось організаційних моментів, у нас попереду запуск цілого контент-потягу (слово «конвеєр» звучить якось бездушно). Більший об'єм, більше можливостей. Здається, асистуючому людям ChatGPT знадобиться власний асистент.

2
2563