Аналітичне мислення для дизайнера?

Аналітичне мислення — це здатність людини проаналізувати конкретну ситуацію, зіставити факти й зробити висновки на основі отриманих даних. При аналітичному способі мислення людина розкладає інформацію на складові, структурує дані та з’ясовує їх співвідношення між собою. Такий підхід дає можливість приймати краще рішення серед усіх можливих.

Для дизайнера це один з головних скілів при проектуванні дизайну, чим детальніше дизайнер аналізує проблему, тим більше він має варіантів вирішення її з різних точок зору.

Зробив невеличкий перелік того, що на мою думку може бути корисним для прокачки саме цього скіла:

1. Не зупинятись на одному рішенні

Не зупиняйтесь на одному варіанті вирішення проблеми – шукайте ще. Подумайте, що ви могли прогаяти, обробіть інформацію кілька разів і зробіть висновки.

2. Запитуйте себе, як влаштовані предмети, що вас оточують.

Задавайте собі питання про речі, які вас оточують, або ситуації, з якими стикаєтесь. Чому так відбувається, як це працює, через що трапляється? Відповідайте на них, але не шукайте легких шляхів. Розберіться в проблемі та дайте собі вичерпну відповідь.

3. Створіть Mind Map

Інтелект-карта, або мапа думок або ментальна мапа (mind map) - це спосіб візуалізації розумового процесу. Механіка проста: у вас є ключова думка, яку ви ставите в центр карти. Нехай це буде "Розвиток аналітичного мислення". До неї ви додаєте пов'язані за змістом чи значущістю елементи, наприклад: методи розвитку, труднощі, причини – все, що видається вам важливим. Потім доповнюєте карту новими асоціативними рядами кожного елемента. І перед вами з'являється картинка вашого розумового процесу.

Приклад Майд мепу

4. Введіть нотатник

Ведіть щоденник, у який записуйте свої цілі, способи їх досягнення та результати. Здійснюйте роботу над помилками, якщо цілі досягти не вдалося. Шукайте причини та аналізуйте.

5. Моделюйти ситуації

Придумайте будь-яку ситуацію, в якій є проблема, і спробуйте вирішити цю проблему. Розробіть алгоритм дій і не зупиняйтеся на одному рішенні — шукайте ще.

6. Впізнавайте щось нове кожний день

Виберіть тему, яка вам цікава, і знаходьте один факт про неї в день.

7. Аналізуйте ситуації з вашого життя кожний день

Тренуйте критичне мислення, сумнівайтеся, шукайте факти та нову інформацію, коли дивітеся новини чи читаєте книгу. Звертайте увагу на деталі, дивіться на речі під новим кутом і шукайте неочевидні взаємозв'язки між різними предметами, зіставляйте факти.

8. Вирішуйте складні логічні задачі

Це можуть бути ігри типу шахів, словко, ребуси, тощо. Прикольний сервіс для цього тут [https://logiclike.com/uk](https://logiclike.com/uk). Також рекомендую зіграти в RPG ігри та стратегії на приставці чи PC.

9. Прочитайте ці 3 скучні книжки

1. «Mindfuck. Як позбутися бар’єрів у своїй голові» Петра Бок

2. «Структуроване мислення. Ясний розум в інформаційному хаосі» Даніел Левітін

3. «Перфакционізм. Как генерувати ідеи» Джеймс Віктор


1493