Автоматизація в дизайні 🤖

Кожен раз фруструю, коли мені доводиться монотонно повторювати якусь дію більше ніж три рази. Одразу іду шукати спосіб, як цю дію можна автоматизувати.

Якщо дія разова, то пошук рішення та автоматизація може зайняти набагато більше часу, тому може здаватись недоцільною. Але, якщо щось потрібно зробити три рази, то велика ймовірність того, що потрібно буде робити і четвертий, а може і більше.

Додаткова перевага автоматизації: чим більше робить машина, тим менше місця для помилок людини.

1. Глибше знання наявних інструментів

Ті ж Ілюстратор чи Індизайн мають багато корисних функцій, що збільшують продуктивність:

  • Робота зі змінними (Data Merge в Індизайні, Variables в Ілюстраторі), щоб робити багато різних макетів на одному шаблоні.
  • У Індизайні багато можна зробити через стилі елементів та GREP-стилі, особливо якщо перед цим правильно підготувати дані.
  • Скрипти на JavaScript, які можна знайти чи написати самостійно, та повноцінні екстеншени.

2. Інші інструменти та технології

Регулярні вирази (regular expressions, regex, GREP). Можна зустріти в Індизайні, чи в інших інструментах. Дозволяють шукати та замінювати тексти за певними правилами та з певним форматуванням у великих масивах.

Google Sheets / Excel. Дуже зручні інструменти для різних обчислювань та підготовки даних у необхідному форматі.

Sublime Text. Текстовий редактор, в якому я пишу код. Має багато різних плагінів, які допомагають не тільки писати код, а і, наприклад, сортувати дані. А мультикурсори — взагалі топ.

Automator (Mac OS). Дуже потужна штука для різних дій з файлами прямо в ОС. У мене найбільш вживані функції: переведення зображень у різні формати, зміна їхніх розмірів, розділення PDF посторінково.

Термінал. Є дуже багато різних команд та скриптів на bash чи python, які створені як раз для простих дій. Наприклад, коли потрібно згенерувати 20+ qr-кодів, бо краще це робити через термінал.

JS, PHP та різні вебтехнології дозволяють розв’язувати будь-які задачі. Наприклад, зробити генератор макетів покажчиків чи рахувати час проїзду від однієї станції метро до всіх інших, щоб потім використати у макетах. Але для цього потрібні навички програмування і знання.

~~~

Статті перенесені з блогу та телеграм каналу «Здоровий глузд», в якому я публікую різне цікаве.

1059