Чим Україна вражає європейську креативну галузь? Дізналася команда «ВАРТО» наконференції AMIN

На початку травня агенція комунікацій «ВАРТО» стала першою українською агенцією, запрошеною виступити на щорічній конференції асоціації незалежних агенцій AMIN в Європі та на власному досвіді побачила: європейці з захопленням відкривають Україну як державу, а українців — як націю, як професіоналів.

Команда «ВАРТО» поспілкувалася з партнерами з 12 європейських агенцій про війну в Україні, її вплив на бізнес та роботу з клієнтами, виклики та можливості, які попри все виникають у цей складний час. Ділимося інсайтами через слова наших колег.

Іноземний бізнес стежить за подіями в Україні, реагує на них та гостро відчуває їх вплив

Хорхе, співзасновник іспанської креативної агенції:

«У нашому випадку, коли почалася повномасштабна війна в Україні, деякі кампанії, які ми проводили або мали проводити, були зупинені. Так, наприклад, одна з продуктових компаній, з якими ми працюємо, призупинили виробництво — бо їм потрібні були матеріали та ресурси з України.

Війна має відчутно сильніший вплив, ніж пандемія. Під час пандемії люди продовжували ходити в супермаркети, реклама продуктів та їжі була ефективною, бренди були зацікавлені. Але коли почалася війна в Україні — все несподівано призупинилося. І досі не відновилося в повному обсязі. Для Іспанії це несподівано дивна ситуація».

Кевін, Президент асоціації AMIN Worldwide:

«У США ми дуже сильно відчуваємо, як війна в Україні впливає на зміни в усьому світі. Навіть попри те, що ці події наче далеко — їх не вийде оминути увагою чи забути. Саме тому з першого дня повномасштабного вторгнення в Україну всі наші бренди-клієнти повністю призупинили будь-яку співпрацю з рф або промотування своїх продуктів на аудиторію з росії. Це принципова позиція американського бізнесу — ніхто не хоче мати нічого спільного з країною-агресором».

Беккі, старший маркетолог британської маркетингової агенції:

«Україна багато присутня в новинах Великобританії. Хоча у нас було не так багато клієнтів, які мають партнерів в Україні зараз, але ми все частіше чуємо від них, що вони зацікавлені в тому, щоб співпрацювати з українськими бізнесами, українськими колегами. Ми розглядаємо це як можливість підтримати Україну та українців у цей важкий час, поділитися власним досвідом та отримати експертизу від колег звідти».

Виклики для галузі — знайомі та зрозумілі і для європейського, і для українського креативного сектору

Рікардо, співзасновник португальської креативної агенції:

«Війна, особливо минулого року, була однією з головних причин для бізнесменів і осіб, які приймають рішення, бути більш обережними щодо будь-яких інвестицій. Тому що ми не знаємо, що може статися далі і бачимо багато ризиків. Прийняття рішень відбувається все повільніше, бо люди бояться приймати неправильні рішення. Щобільше, вони намагаються відкласти момент прийняття рішення якнайдалі, що дуже погано для розвитку ринку. Це великий виклик для усієї креативної галузі — ми відчуваємо, що можемо допомогти нашим клієнтами вистояти та зростати, але маємо активно спонукати їх не зупинятися і діяти».

Карен, CFO американської агенції:

«Певні галузі бізнесу США, у тому числі креативна галузь, зіштовхнулися з таким явищем як мікропроцесинг. Що це означає? Що зараз робочий процес організований таким чином, що всі співробітники залучаються в прийняття та розв’язання дрібних операційних задач. Навіть керівники стратегічного рівня. У невеликих бутикових агенціях зі штатом до 10-15 людей нема чіткого розподілу функцій — і продажами, і реалізацією, і оцінкою якості наданих послуг, і просуванням агенції найчастіше займаються одні й ті самі люди. Account managers. А власник дуже часто залучений і в роботу над проєктами, і у розв'язання фінансових питань, і в найм співробітників. Не всі команди готові впроваджувати системність в роботу. І хоча конкуренція в галузі дійсно висока, але зростати та масштабувати може лише той бізнес, який починає трансформації всередині і налагоджує процеси».

Європейцям цікаво відкривати для себе Україну, дізнаватися більше про нашу культуру, бізнес, людей

Ханс, співзасновник бельгійської агенції:

«Хто знав, що Україна виявиться настільки несподіваною прихованою перлиною Європи! Це сумно визнавати зараз, але якби не війна — європейці б не дізналися, що стільки чудових і важливих товарів та продуктів походить само з України, або складається з якихось деталей чи компонентів з України. Саме тому нас вражає те, що попри війну українці не зупиняються, український бізнес продовжує працювати — і може скласти відчутну конкуренцію європейським виробникам. Проте для нас, іноземців, співпрацювати з Україною — це також можливість підтримати вашу країну в складний час, продемонструвати нашу солідарність та єдність».

Теофіль, Head of Strategy агенції з Марокко:

«Я досі знаходжуся під глибоким враженням від вашої презентації про Україну, український бізнес та галузь комунікацій. Ви розказали нам про своє життя під час війни, показали вашу реальність — і ви жодного разу не пожалілися! Навпаки, багато разів казали про майбутнє, постійно говорите «коли ми переможемо» — відчувається, що ви абсолютно впевнені в цьому. Це якась колосальна стійкість. Українці дійсно надзвичайні. І це дуже надихає. Хочеться долучатися та підтримувати вас усіма можливими ресурсами».

Про відмінності та подібності між українським та іноземними креативними індустріями команда агенції «ВАРТО» розказуватиме у серії наступних матеріалів, детальніше зосередившись на кожній з країн. 

1146