Чому для перших позицій у пошуку важливе внутрішнє та зовнішнє просування

Вихід у топ Google за пошуковими запитами — мета кожного власника комерційного сайту. Та й не лише комерційного. Однак із кожним апдейтом алгоритмів вийти на перші позиції та закріпитися на них стає все складніше. Щоб досягти дійсно високих результатів, необхідно по-справжньому комплексно займатися SEO-просуванням. І коли ми говоримо «комплексно», то дійсно маємо на увазі всесторонній підхід для досягнення бажаних результатів.

SEO — це невіддільна частина сучасної стратегії цифрового маркетингу. Саме завдяки йому ваш сайт виходить на перші позиції в пошуковій видачі та залучає трафік. І тим самим збільшує кількість лідів. Але це складний процес, який потребує серйозного та зваженого підходу, вміння адаптуватися під зміни в пошукових алгоритмах і постійно конкурувати за перші місця у видачі.

Сьогодні ми хочемо розглянути три основні складові успішного SEO-просування для сучасного сайту:

  • On-Page SEO;
  • Off-Page SEO;
  • технічне SEO.

Розповімо, у чому різниця, на що звернути увагу та чому не можна концентруватися лише на одній складовій, ігноруючи інші.

Що таке On-Page SEO та чому це важливо

On-Page SEO (або ж On-Site SEO) — це комплекс «внутрішніх» робіт з оптимізації вебсторінок. Тобто це всі ті заходи, що проводяться безпосередньо на сайті, — оптимізація вмісту та структури, забезпечення зручної взаємодії користувача з ресурсом, створення високоякісного та релевантного контенту з ключовими словами, реалізація чіткої й інтуїтивної структури, оптимізація зображень тощо.

On-Page SEO — це важлива частина будь-якої SEO-стратегії. Оптимізуючи свій вебсайт для пошукових роботів, ви можете підвищити його видимість у видачі та залучити більше відвідувачів. Здебільшого саме з On-Page SEO починаються роботи з просування ресурсу. Але не обмежуються лише ним.

Головні інструменти On-Page оптимізації

Таких інструментів насправді десятки. Але ми все ж сконцентруємося на найбільш значущих, які безпосередньо впливають на рейтинг сторінки та її позицію у видачі:

  1. метазаголовки та метаописи. Це важливі фактори On-Page SEO, що надають інформацію пошуковим алгоритмам про те, який саме контент міститься на сторінці. Тому вони повинні максимально чітко й повною мірою передавати зміст вебсторінки;
  2. використання ключових слів. Це слова та фрази, які вводять ваші потенційні клієнти в пошукових системах, щоб отримати необхідну інформацію, скористатися послугою або купити товар. Ваше завдання — використовувати релевантні ключові слова на сторінках ресурсу, щоб залучати трафік із видачі;
  3. внутрішні посилання. Вони допомагають пошуковим ботам краще та точніше індексувати контент, а також спрощують навігацію на сайті для користувачів. Дуже корисно повʼязувати відповідні сторінки. І не лише з погляду SEO, але й з боку користувальницького досвіду.

Усі ці інструменти необхідно використовувати разом для досягнення кращих результатів. Інакше On-Page SEO просто не буде працювати як належне.

Приклад On-Page SEO

Припустимо, у вас є вебсайт, який продає взуття. По-перше, на ньому має розміщуватися релевантний контент: описи в картках товарів, корисні поради з вибору розміру взуття або про особливості догляду за ним у блозі, інформативні та релевантні метаописи, заголовки H1, H2, H3, внутрішні посилання для зручної навігації тощо.

Якщо ж сторінки неструктуровані, на них немає інформації або ж вона нерелевантна, відсутні заголовки й метаописи, сайт не зможе вийти в топ пошукової видачі. А якщо якось він все ж опиниться в «зоні видимості» користувачів, то, вірогідно, приведе нецільовий трафік, від якого не буде жодної користі.

Що таке Off-Page SEO та в чому його особливості

Off-Page SEO — це роботи з оптимізації та просування сайту, які проводяться за його межами. Основна мета — покращення видимості в результатах пошуку за допомогою факторів, які знаходяться поза вебресурсом. Перш за все це створення і просування посилань на сайт зі сторонніх майданчиків, а також активність у соцмережах та інших онлайн-спільнотах задля привернення уваги цільової аудиторії й нарощування посилального профілю.

Off-Page SEO — важлива частина будь-якої стратегії SEO. Оптимізуючи свій вебсайт для пошукових роботів, ви можете підвищити його видимість у результатах пошуку та залучити більше відвідувачів. Але концентруватися лише на Off-Page SEO, ігноруючи On-Page, точно не варто. Вони працюють виключно в тандемі.

Ключові фактори Off-Page оптимізації

Перелічимо декілька основних складових ефективної Off-Page оптимізації, на які зазвичай ми радимо звертати якомога більше уваги:

  • контент-маркетинг. Створення та публікація на сторонніх ресурсах релевантних і якісних матеріалів є важливою частиною зовнішнього SEO. При цьому йдеться не лише про гостьові статті, а й про відео, інфографіку або навіть електронні книги. Контент привертає увагу аудиторії, демонструє вашу експертність і збільшує впізнаваність компанії;
  • нарощування посилальної маси. Це одна з основ зовнішньої оптимізації, головна мета якої — збільшити кількість вхідних посилань на ваш сайт з інших авторитетних ресурсів. Для Google велика посилальна маса — це потужний сигнал, який свідчить про якість і актуальність вашого проєкту;
  • маркетинг у соцмережах. Ще одна важлива складова зовнішнього просування — це використання Facebook, Instagram, Twitter та інших платформ для залучення аудиторії та збільшення органічного трафіку. Крім того, маркетинг у соцмережах допомагає, зокрема, покращити видимість вашого сайту у вебпошуку.
Зовнішня оптимізація — це важлива частина будь-якої стратегії SEO. Вона покращує видимість у Google, збільшує кількість відвідувачів сайту, покращує репутацію сайту, а також сприяє зростанню продажів і конверсій.

Приклад Off-Page SEO

Будемо відштовхуватися від попереднього прикладу ресурсу зі взуттям. З погляду зовнішньої оптимізації ефективними будуть такі методи: нарощування посилальної маси з релевантних і авторитетних сайтів, активне просування в соцмережах, контент-маркетинг (корисні статті), збір та публікація відгуків клієнтів тощо.

Якщо ви серйозно вирішили взятися за Off-Page SEO, рекомендуємо зосередитися на якості, а не на кількості. Краще мати декілька якісних посилань, ніж багато низькоякісних. Сайти, на яких ви плануєте розміщувати свій контент із лінками, повинні бути авторитетними та відповідати вашій тематиці хоча б частково. І при цьому вони не мають бути заспамленими.

Що важливіше: On-Page SEO чи Off-Page SEO

На це запитання неможливо відповісти однозначно. Якщо розглядати його виключно «в теорії», то для пошукових алгоритмів On-Page оптимізація все ж є важливішою. І якщо з внутрішнім SEO будуть проблеми, хоча зовнішнє виконане ідеально, вийти в топ видачі не вдасться.

З іншого боку, варто розуміти, що виключно On-Page оптимізація також не дасть бажаного результату, якщо концентруватися лише на цьому напрямку, ігноруючи Off-Page.

Потрібен симбіоз! Починайте з внутрішнього SEO та поступово підключайте Off-Page для досягнення мети. Окремо ці інструменти не працюють як належне. Тому їх необхідно завжди комбінувати.

Що таке технічне SEO та чому цю складову просування не можна ігнорувати

Технічне SEO — це процес оптимізації вашого сайту для полегшення його індексації та ранжування пошуковими системами. Він містить у собі роботи з метою збільшити швидкість ресурсу, зробити його адаптивним, безпечним, структурованим і зручним для користувача.

Технічне SEO є важливою складовою просування сайту, оскільки воно впливає на те, як пошукові роботи знаходять, сканують та інтерпретують ваші сторінки. Якщо ресурс має технічні проблеми, які заважають алгоритмам отримувати доступ до вашого контенту або розуміти його сенс, це може негативно вплинути на ранжування й обʼєми трафіку. І, звісно ж, на позиції в пошуковій видачі.

Головні складові технічного SEO

Ми зазвичай концентруємося на трьох головних складових технічної оптимізації:

  • швидкість завантаження. Якщо сайт відкривається надто повільно (від 3 секунд і довше), це погіршує поведінкові фактори й збільшує кількість відмов. А це, зі свого боку, безпосередньо впливає на ранжування та позиції в пошуковій видачі; 

  • оптимізація для мобільних пристроїв. Щороку кількість трафіку з них збільшується. І вже зараз його частка значно більша, ніж десктопного. А тому ваш сайт обовʼязково має бути адаптований для мобільних пристроїв. Інакше можна навіть не розраховувати на перші позиції в пошуку;

  • структура сайту. Ресурс має бути простим і зручним для навігації, щоб відвідувачам було комфортно ним користуватися, знаходити інформацію, замовляти товари або послуги тощо.

Технічна складова дійсно вкрай важлива. І вона дуже тісно повʼязана з On-Page SEO. Тому працювати з цими напрямками необхідно в комплексі для досягнення результату.

Технічне SEO vs On-Page SEO

Попри певні схожі риси це все ж доволі різні речі. І для кращого розуміння різниці ми підготували невелику порівняльну таблицю:

Обидва аспекти SEO важливі для досягнення хороших результатів у пошуковій системі. Але технічна оптимізація все ж може бути більш важливою для проєктів, які мають проблеми з видимістю в результатах пошуку. Та якщо ви все ж хочете комплексно покращити індексацію та видимість свого сайту, радимо звернути увагу на обидва види, а не вибирати щось одне.

Як вибрати правильну SEO-стратегію: On-Page SEO vs Off-Page SEO vs технічне SEO

На жаль, єдиної правильної відповіді на це запитання немає, оскільки оптимальна стратегія SEO буде відрізнятися залежно від індивідуальних потреб і цілей вашого вебресурсу. І щоб досягти дійсно високих результатів, вам необхідно працювати за всіма напрямками. Формуйте власну стратегію з використанням кожного з названих інструментів.

Можемо дати декілька базових порад:

  • зосередьтеся на цільових ключових словах, які ваші потенційні клієнти використовують найчастіше;
  • створюйте якісний контент, який буде цікавим і корисним для вашої ЦА;
  • оптимізуйте свій вебсайт для мобільних пристроїв;
  • використовуйте внутрішні посилання, щоб покращити індексацію та видимість ресурсу;
  • нарощуйте кількість авторитетних лінків з інших сайтів;
  • контролюйте свою SEO-активність за допомогою відповідних інструментів.
Правильна стратегія оптимізації — це завжди комбінація різних складових. Для кожного сайту й для кожного бізнесу вона буде різною. І копіювати чужий досвід абсолютно неправильно.

Реалізація комплексної SEO-стратегії

Щоб досягти успіху в оптимізації для пошукових систем, вам потрібно враховувати всі складові SEO. Ось деякі кроки, які ви можете виконати, щоб розробити комплексну стратегію:

  1. Створіть чіткий план, оптимізуйте архітектуру сайту та контент.
  2. Вибирайте правильні ключові слова для своїх статей.
  3. Напишіть привабливі й інформативні заголовки та метаописи для своїх текстів.
  4. Скоротіть час завантаження та розв’яжіть проблему зі сторінками-сиротами (ті, що не повʼязані з іншими сторінками) на сайті.
  5. Зробіть свій ресурс адаптивним для десктопних і мобільних пристроїв.
  6. Працюйте над внутрішньою логікою посилань на своєму сайті й отримуйте якісні беклінки з інших ресурсів.
  7. Оновлюйте й адаптуйте свої методи SEO залежно від нових змін у пошукових алгоритмах.

Памʼятайте, що лише комплексний підхід може забезпечити вам перші позиції у видачі. Якщо ж ви не будете працювати комплексно, то й результати вашої роботи можуть виявитися непередбачуваними.

Підсумки: кожна складова SEO-просування критично важлива

Кожен власник вебсайту, який прагне збільшити його видимість і рейтинг у пошукових системах, повинен мати комплексний план SEO, який містить елементи On-Page, Off-Page SEO, а також технічної оптимізації. Лише так можна досягти бажаних результатів у відносно короткі строки та вийти в топ видачі.

А вихід на перші позиції — це дійсно важливо з багатьох причин:

  • 93% користувачів шукають інформацію, товари та послуги саме в пошукових системах;
  • перша сторінка видачі отримує близько 92% трафіку;
  • сайти з топ-3, топ-5 та топ-10 мають значно більшу довіру від аудиторії.

Саме тому, коли ви будете планувати розпочати просування власного сайту, будьте готові до того, що процес буде тривалим і часом складним, а результати — далеко не блискавичними. Особливо коли ми говоримо про ніші з високою конкуренцією. Але результати завжди варті зусиль!

1
1944