Чому SEO досі є основою будь-якої маркетингової стратегії

SEO – це оптимізація сайту під пошукові системи, що допомагає вивести його на перші позиції видачі. Пошукова оптимізація допомагає зрозуміти, що і як користувачі шукають в інтернеті, тобто дає визначення портрета клієнта. Це відбувається завдяки дослідженню ключових запитів користувачів ще до того, як ви відкрили бізнес та розпочалася історія взаємодії клієнта з вами.

Розуміння болів клієнта та шляхів їх вирішення є завданням SEO, з яким він чудово справляється. Дослідивши запити користувачів Google, ви можете дізнатися, що краще змінити у вашому бізнесі або які додаткові послуги варто розвивати.

Для кращого розуміння сказаного наведу приклад. Допустимо, ваша компанія надає послуги страхування автомобілів в Україні. Як SEO в цьому випадку може допомогти бізнесу стати кращим? Вивчивши запити користувачів, ви зможете дізнатися, наприклад, що автострахування в Одесі стільки ж, скільки і в Харкові. Отримавши цю інформацію, можна зробити висновок про те, на який регіон вам краще орієнтуватися, щоб отримати більше трафіку на сайт.

Також пошукова оптимізація допомагає визначити, як має бути влаштований ваш сайт, які він повинен мати сторінки, контентні блоки, щоб бути максимально корисним для користувача.

Чому вам варто використати SEO

Причини, з яких бізнесам варто закладати фундамент розвитку SEO:

  1. SEO-стратегія – це завжди про залучення нових та утримання старих клієнтів. У той час як, наприклад, в email-маркетингу є робота тільки з вже отриманими клієнтами.
  2. До того ж у залученні нових користувачів пошукова оптимізація досі є найдешевшим каналом.
  3. Щодо ефективності, то зазвичай від 50 до 90 відсотків всього трафіку сайту є результатом роботи SEO. Жодний платний канал отримання трафіку не дасть такого результату за порівняно невеликих фінансових вкладень.
  4. Також SEO дозволяє створювати контент на кожному етапі користувальницької воронки.
    Наприклад, для бізнесу, який займається продажем мобільних телефонів, воронка запитів користувачів виглядатиме так:

Швидше за все, канали платного трафіку працюватимуть із запитами останнього етапу воронки. Відповідно, верхні етапи вони не зможуть закрити, оскільки є багато цільових та транзакційних запитів із нижніх. Тобто SEO закриває запити вищого рівня, які дозволяють інформувати користувачів про ваш бізнес. Це важливо, адже люди купують товари чи послуги тих компаній, про які часто чують. Якщо на сайті бізнесу створено багато сторінок верхнього рівня (наприклад, публікуються статті-порівняння, рейтинги, “ТОП-10” певних продуктів), то він викликає більше довіри з боку клієнтів.

Наприклад, користувач на верхньому рівні воронки читав статті на вашому сайті, вивчав певну інформацію про товар або послугу, а потім ввів запит на транзакцію в пошуковій системі. У такому разі ваш сайт з'явиться на цей запит і, найімовірніше, користувач перейде саме на нього, адже він про вас уже чув раніше.

Способи створення успішної SEO-стратегії

SEO-стратегія завжди починається з вивчення ключових слів. Ключові слова – це сукупність слів, якими користувачі шукають потрібну інформацію в інтернеті.

На початку пошукової оптимізації важливо визначити всі ключові слова, за якими ваш сайт може отримувати трафік. Потім їх потрібно пріоритизувати за складністю просування в топові позиції пошукової видачі та розрахувати, скільки ці слова зможуть принести трафіку на сайт. На цьому етапі важливо зрозуміти, які саме запити потрібно просувати насамперед.

Формування будь-якої SEO-стратегії також базується на двох факторах:

  1. Створення контенту на сайті.
  2. Побудова потрібної кількості посилань на сайт для просування цього контенту в топ пошукової видачі.

Щоб зрозуміти, який контент потрібно створювати, важливо згрупувати та пріоритизувати зібрані ключові запити, а потім орієнтуватися саме на них.

Також варто покращувати сторінки, додаючи різноманітний контент. Припустимо, якщо порівняти дві сторінки, одна з яких має текст і зображення, а друга ще й відео, то остання буде краще ранжуватися (сортування сайтів із відповідних запиту сторінок за правилом релевантності) Google-ботом, оскільки вона має додатковий корисний контент.

SEO – це історія довгострокової перспективи

Перед тим, як починати займатися SEO, важливо розуміти, що цей процес просування займає не місяць чи пів року.

SEO – це методологія розвитку сайту та надалі отримання трафіку, тому тут потрібно закладати бюджет, наприклад, на 12 місяців.

Також пошукова оптимізація сайту взаємодіє зі зовнішніми джерелами, тобто займається піаром. Завдання бізнесу в цьому випадку – створити такий контент в інтернеті, на який користувач буде посилатись. Таким чином з'являються посилання на сайт, і бізнес стає більш впізнаваним.

Важливо відзначити, що час виведення запитів у ТОП пошукової видачі у кожному бізнесі різний. Існують такі запити, які одержують високі позиції відразу після створення потрібної сторінки на сайті. Але також є запити, для яких отримання подібного результату вартує великих зусиль та грошей.

Наприклад, у просуванні найскладніші запити – це ті, що стосуються ставок, казино тощо. Будь-якій подібній сторінці знадобиться щонайменше рік, щоб потрапити в ТОП.

Як бізнесам покращувати свою SEO-стратегію?

У реалізації SEO-просування також обов'язково має бути стратегія щодо оптимізації сайту. Тобто для залучення трафіку недостатньо створити потрібні сторінки, важливо ще їх відстежувати й регулярно покращувати.

Наприклад, компанія опублікувала на своєму сайті статтю про рейтинг телевізорів у 2021 році. Оскільки з часом з'являються нові моделі й відповідно запити від користувачів, важливо не забувати про цю сторінку та покращувати її щодо цих запитів.

Таким чином варто оптимізувати весь контент сайту, це дозволить постійно покращувати вашу SEO-стратегію.

Підсумки

Отже, SEO важливий для сайтів, тому що:

– це ефективна стратегія щодо отримання нових та утримання наявних клієнтів;

– подібне просування допомагає збільшити трафік на сайті за відносно невеликих фінансових вкладень;

– з його допомогою з'являється можливість створювати якісний контент на кожному етапі користувальницької воронки.

Успішна SEO-стратегія базується на створенні цікавого для цільової аудиторії контенту та побудові маси посилань на сайт.

Важливо не забувати, що цей процес вимагає достатньо часу, тому варто розраховувати бюджет приблизно на рік.

У SEO-стратегії також потрібен постійний аналіз виконаної роботи та пошук способів її покращення.

1
2258