Digital-інструменти: 70% клієнтів Autotrans відмовились від пластикових карток


Мережа АЗК Autotrans з початку 2021 року оновила маркетингову стратегію. Компанія взяла курс на повне осучаснення – від ребрендингу до диджиталізації взаємодії з клієнтом. 70% клієнтів компанії змінили пластикову карту лояльності на електронну – в мобільному додатку. Autotrans ділиться реалізованими кейсами, які допомогли мережі розширити ЦА, збільшити середній розмір чеку та лояльність клієнтів.

Прочитаєте за 3-4 хв.

Оновлення АЗК

Упродовж 2021 Autotrans повністю оновив 4 об'єкти. Зокрема – відреконструював флагманського АЗК у Полтаві.


Завданням нашого ребрендингу було не просто донести клієнту, що ми змінилися, тому що в нас новий колір і лого. Треба було показати та дати відчути нашу технологічність та інноваційність. Для цього ми використали сучасні матеріали в обшивці АЗК. Встановили нове паливороздавальне обладнання від Gilbarco Veeder-Root, інше технологічне обладнання. Збільшили кількість паливороздавальних колонок, на яких можна одночасно заправлятися як нафтопродуктами, так і газом – процес відбувається рівномірно і безперебійно. При заправці ви зможете чути хід стрілки годинника – паливне обладнання працює беззвучно. Один насос забезпечує роботу однієї колонки, що дало змогу пришвидшити час заправки кожної машини на 2-3 хвилини. Незабаром будемо анонсувати цікаві проєкти. Компанія вже замінила 8 стел на АЗК, які планує капітально оновити. Таким чином привчаємо клієнта до візуальних змін та нової єдиної стилістики.

Пряма мова, Єлизавета Кирячок, project-manager мережі АЗК Autotrans

Кожна деталь АЗК продумана до дрібниць: віднесення технологічного обладнання скрапленого газу та світлих нафтопродуктів від заправних колонок на відстань 50-70 метрів задля ще більшої безпеки та забезпечення безшумності. У приміщенні магазину з касами встановлено приливно-витяжне обладнання, що забезпечує необхідний повітрообмін. На coffee-point встановлені бездротові зарядки, у вбиральнях – сенсорне обладнання. Правильне розміщення опор освітлення підкреслює красу екстер’єру в нічний час та дає клієнтам відчуття комфорту.

Пряма мова, Антон Ярмолюк, директор ТОВ “Новобудгруп”, генпідрядник

Запуск мобільного додатка та гри

Упродовж травня-липня, 2021, Autotrans вивів на ринок мобільний додаток та гру для смартфонів Panda A-Runner. Софт легко синхронізуються: клієнти компанії можуть виграти знижку на пальне у грі, а через застосунок — використати її. Це перший подібний кейс у сегменті паливного ритейлу.

Через мобільний додаток Autotrans клієнт може:

  • заправитися та розрахуватися за пальне телефоном через QR-код на колонці кожної АЗК;
  • створити власний паливний гаманець – купувати пальне наперед з зарплати за вигідною ціною, зафіксувавши його від здорожчання;
  • скористатися знижкою до -4 грн/л на першу заправку;
  • передзамовляти товари з магазину;
  • отримувати додаткові знижки, персональні сповіщення тощо.

У мобільній грі Panda A-Runner клієнт може виграти знижку на пальне до -3 грн/л та використати її через додаток упродовж місяця.

Завдяки інтерактиву та гейміфікації ЦА компанії розширилася й омолодилася. Процес органічного розширення ще триває, відтік – мінімальний, на рівні 3%. Це означає, що нам вдалося створити продукт, зручний та вигідний для клієнта. Ми втілили ряд інновацій, які не мають альтернатив у нашому регіоні. Паливний гаманець – можливість передзамовити пальне наперед. Ціна на куплені літри фіксована та захищена від росту цін на нафтопродукти. Безконтактна оплата – тепер не обов'язково йти на касу, щоб розрахуватися. Увесь процес, від вставляння пістолету в бак до оплати замовлення, клієнт може зробити на паливній колонці самотужки або за допомогою оператора. Результат від цих інновацій ми бачимо в кількісних показниках. Застосунок об'єднав усі наші переваги в одному місці та створив нові, які ми тільки будемо анонсувати.

Пряма мова, Світлана Луценко, директор департаменту маркетингу мережі АЗК Autotrans

Кількісні показники, які АЗК Autotrans досяг за 2021 з новою маркетинговою стратегією:

  • 70% клієнтів уже відмовилися від пластикових карток лояльності на користь додатка;
  • Збільшення попиту на високомаржинальні продукти, пальне А-100 Euro та А-95 Euro;
  • Зниження навантаження на персонал АЗК;
  • Мінімізація черг на паливних колонках та в магазині;
  • Збільшення розміру середнього чека;
  • Зростання, розширення й омолодження ЦА, її лояльності;
  • Зменшення відтоку клієнтів;
  • Скорочення видатків на пряму рекламу формату ATL та BTL.

Більше про ребрендинг читайте тут

Завантажити та протестувати додаток та гру тут.

697