Дизайн, розташування, інфраструктура — що ще цінує бізнес у своїх офісах: дослідження Creative States

Після затяжного карантину компаніям не просто зібрати свою команду в офісі. Співробітникам Apple так сподобалося працювати з дому, що вони написали про це колективний лист керівництву, де пишуть, що не хочуть повертатися на роботу. Навіть Google, що славиться своїми комфортабельними офісами, повертає своїх людей з ремоуту і орієнтується на мікс-формат, який поєднує в собі офісну роботу з віддаленою.

Тренд на перетворення офісного простору в такий, звідки взагалі не хочеться їхати додому, існує в світі вже давно. Креатив виявляють у всьому, починаючи з дизайну. Дизайн — дійсно важлива характеристика офісу для більшості. Проте не лише він.

Що потрібно бізнес-командам, щоб відчувати себе комфортно, працюючи поза домом — щоб це з'ясувати, сервісна компанія офісних рішень Creative States провела дослідження серед резидентів мережі. У ньому взяли участь понад 230 респондентів з чотирьох локацій, в Києві і Дніпрі. Це IT-фахівці, представники венчурної, фінансової, туристичної, креативної індустрії і реального сектора економіки. Велика частина — люди від 26 до 35 років. Половина з них поєднують віддалену і офісну роботу, 36% — працюють поруч зі своїми колегами в офісі, 5% виконують замовлення на фрілансі, інші працюють у штаті віддалено, але вважають за краще робити це в офісному просторі.

Що важливо в офісі

Очікувано, що більшості офісних співробітників в першу чергу потрібен швидкісний і безпечний інтернет. Цей пункт вибрали 86% опитаних. Крім цього, в топі запитів — зручне розташування офісу, комфортне і обладнане робоче місце і кімнати для переговорів.

62% цінують атмосферу в офісі в цілому і ком'юніті. Мабуть, це найголовніша перевага роботи поза домом: робоче місце можна обладнати і самому, каву — зварити, інтернет підключити, а ось корисні зв'язки сидячи вдома не заведеш. Втім, тільки 12% знайомляться з людьми з сусідніх кабінетів, поверхів і робочих місць, щоб налагодити з ними спілкування. Решті просто приємне відчуття, що поруч працюють люди зі схожого кола і суміжних професій.

В цілому топ побажань до офісів вийшов таким:

  1. Швидкий інтернет - 86%
  2. Зручне розташування офісу - 80%
  3. Комфортне робоче місце - 69%
  4. Кімнати для переговорів - 63%
  5. Ком'юніті і атмосфера - 62%
  6. Смачна кава - 61%
  7. Цілодобовий доступ до приміщення - 60%
  8. Зручна і велика кухня - 53%
  9. Інтер'єр - 50%
  10. Лаунж-зона - 46%
  11. Вид з вікна - 45%
  12. Івенти в офісі - 26%
  13. Додаткові сервіси - 9%

Як виявилося, дизайн приміщення і правда грає велику роль для комфорту співробітників. Менше 1% опитаних резидентів відповіли, що взагалі не звертають увагу на дизайн офісу. Для 78% співробітників це важливий параметр, який надихає і мотивує. Для інших хороший дизайн — приємний, але не критичний.

В офісі звикли не тільки працювати, а й відпочивати в перервах. Важливість лаунж-зони, в якій можна переключитися від робочих завдань, відзначили майже всі. 89% час від часу працюють або спілкуються в лаунж-зонах. Більше третини (37%) з них користуються місцями для відпочинку кожного дня, або майже щодня. І тільки 11% не використовують цю зону.

Переговорні кімнати, якими можна користуватися, щоб обговорити робочі питання, не заважаючи нікому навколо, так чи інакше використовують 84% резидентів Creative States. Половина з них користуються мітинг-румами до 5 разів на місяць. Кожен сьомий — робить це майже кожен день.

Найчастіше такими кімнатами користуються для переговорів з клієнтами або замовниками (так відповіли 35% осіб). Кожен третій, як правило, бронює мітинг-руми для проведення колективних нарад, 18% — для того, щоб провести телефонний дзвінок або взяти участь в онлайн-конференції. Ще 13% користуються переговорними кімнатами, щоб тет-а-тет обговорити поточні питання з колегою або керівництвом.

Тренд на самоосвіту, нескінченний розвиток і нетворкінг привів до того, що серед співробітників компаній стали популярні івенти, особливо, якщо їх проводять прямо на території офісних просторів. Наприклад, 70% резидентів Creative States час від часу ходять на івенти, які організовані всередині локацій мережі. Кожен п'ятий відвідує їх регулярно, кожен четвертий — раз на місяць, приблизно стільки ж відвідують івенти раз в кілька місяців.

Важливий момент для респондентів — цілодобовий доступ в офіс. 33% опитаних хоча б раз-два на місяць залишаються працювати після 20:00, 28% — раз-два на тиждень, а ще 12% залишаються працювати допізна майже щодня. Тільки 27% учасників опитування ще жодного разу не залишалися в офісі після 20 години вечора.

Додаткові офісні сервіси поки ще не так популярні серед українських резидентів: так, тільки 2% опитаних хоч раз скористалися послугами ком'юніті-менеджера з бронювання автомобіля, нерухомості та купівлі авіаквитків.

Чого не скажеш про експатів: серед резидентів-іноземців Creative States 11% користувалися додатковими офісними сервісами, 90% звикли працювати в лаунж-зонах, а 67% опитаних раз або два на тиждень залишаються в офісі після 20:00. Вони частіше за інших користуються переговорними кімнатами, вважають наявність таких одним із найважливіших елементів офісу.

За останні 2 роки поняття офісу кардинально змінилося, так само як і абсолютно трансформувалася парадигма "дім — офіс — дім". В авангарді змін — гнучкі формати і сервісний підхід бізнесу.

2848