Дизайн в SMM. Як зачепити без слів?

Зміст

Дизайн в соціальних медіа може бути надзвичайно потужним інструментом для привернення уваги аудиторії ще до того, як ви почнете з нею говорити. Дизайн — це перше, що бачить клієнт. Тому він має великий потенціал створювати враження, викликати емоції та підтримувати взаємодію з маркою чи продуктом. Сьогодні Анастасія Ляпіна, SMM-спеціалістка венчур білдера CLUST розповість, як перетворити дизайн на супер силу в SMM-комунікації.

У матеріалі — добірка основних питань та поради на тему:

  • Особливості платформ соціальних медіа при створенні дизайну
  • Які є інструменти для створення креативного дизайну
  • Сучасні тренди SMM

Роль дизайну в соціальних медіа. Чому він є важливим для успішної стратегії SMM?

Неможливо уявити сучасний світ без соціальних мереж. Завдяки їм ми дізнаємося новини, слідкуємо за трендами, транслюємо власну позицію й знаємо, як там справи в Каті з 11-Б.

А ще за допомогою соцмереж ми комунікуємо з брендами. Чому ми пам’ятаємо фірмові кольори та фішки Monobank, Rozetka чи Дія? Тому що бачимо їх кожен день у своїх соціальних мережах. Бачимо, зупиняємось, дивимось. Дивимось на дизайн. Це те, що привертає увагу з перших секунд, і те, що запам'ятовується. Адже людина спершу просто бачить, а вже потім вирішує, чи цікаво їй дізнатися більше.

Кожен бренд має свій унікальний стиль, який відображає його цінності й особливості. Візуал повинен відповідати цьому стилю та створювати єдиний незабутній образ. Це допоможе побудувати сильний бренд і впізнаваність серед конкурентів.

Виразні образи, веселі анімації, цікаві графічні ефекти – все це може викликати позитивні емоції у користувачів і стимулювати їх бажання взаємодіяти з вашим контентом = з вашим брендом.

Особливості платформ соціальних медіа при створенні дизайну.

Не забувайте про важливість адаптації дизайну для різних соціальних медіаплатформ. Кожна з них має свої вимоги щодо розмірів, форматів та особливостей відображення контенту. Правильна адаптація дизайну до кожної платформи зробить ваш контент більш доступним і привабливим для аудиторії, що збільшить шанси на залучення уваги та взаємодії.

Instagram

Ця соціальна мережа від початку створювалась саме для того, щоб ділитися своїм життям через фото. Завдяки шаленій популярності мережі в інсті почали створюватися не лише персональні акаунти, а й сторінки компаній. І тепер це та платформа, де можна створити справжній каталог для бізнесу або розвивати особистий бренд.

Але в інстаграмі завжди був, є і буде головним — візуальний контент, а вже потім інформація, яку ви хочете донести. Тож особливу увагу потрібно приділяти саме креативності і якості самої картинки.

Facebook

За статистикою, аудиторія тут більш «читабельна» і доросліша. Користувачам Facebook цікаво, хто і що пише. Крім того, сюди заходять, щоб подивитись, хто за кого вийшов заміж, розлучився або змінив місце роботи, тут відстежують сторінки міжнародних брендів, лідерів думок та засновників компаній. Візуал тут також важливий, але не так як в першій соцмережі, бо тут читають.

LinkedІn

Тут ще простіше: чим зрозуміліший ваш дизайн постів, тим краще вибудується картинка в голові у потенційних співробітників і клієнтів про вашу компанію. Ви тут для того, щоб розповісти хто ви, хто ваші співробітники та наскільки ви успішні. LinkedIn не про креатив, а про професіоналізм. І цим все сказано.

Twitter

У цій соцмережі головні слова — короткі влучні фрази, жарти, іронія і сатира як рефлексія на події, що відбуваються зараз.

Дуже рідко буває, що віруситься у твіттері саме віжуал, а не текст, а якщо це відбувається, то це, скоріше за все, мемчик. До речі, сам твіттер і є генератором для віжуалів, оскільки скріни твітів дуже часто використовуються в інших соціальних мережах. Наприклад, українські бренди дуже люблять створювати тренди саме в твіттері.

Враховуйте інтереси цільової аудиторії при розробці дизайну для соціальних медіа.

1. Перед створенням будь-якого продукту, стратегії, дизайну ви повинні знати свою цільову аудиторію:

  • її вік, стать, професію, соціальний статус
  • вподобання
  • середній дохід
  • спосіб проводити вільний час
  • фільми, на які вона піде в кінотеатр, заклади, в яких вона зустрінеться з друзями тощо

Усе це допоможе скласти детальний портрет ЦА і зрозуміти, що їй цікаво. Наприклад, якщо аудиторія вашого бренду — це дорослі чоловіки 50+, навряд чи вони зрозуміють мем про Рейтарську.

Чим більше і ближче ви знаєте свою аудиторію, тим більш влучним буде ваш дизайн і контент в цілому.

2. Другий важливий крок — ви повинні зрозуміти, що саме ви хочете донести своїй аудиторії через свою сторінку, як вона має вас сприймати та що ви хочете отримати від комунікації.

Дизайн в SMM — це одна зі складових Tone of voice вашого бізнесу. Тому тільки вам вирішувати, яка перша думка про вас буде. Якщо ви маркетингова агенція, то покажіть аудиторії наскільки різні рішення ви надаєте — тут чим більш різноманітним буде дизайн, тим краще ви покажете, що працюєте з різноплановими проєктами і маєте досвід у багатьох нішах. А от якщо ваш бізнес це студія косметології — то ваш друг це «чистий» та лаконічний дизайн, бо він транслює охайність, стерильність та професіоналізм в сфері медичних послуг .

Інструменти для створення дизайну в SMM.

Якщо говорити саме про дизайн на вашому смартфоні, то існує дуже багато різноманітних програм-помічників для створення контенту. І потрібно багато памʼяті в смартфоні, щоб їх протестувати і обрати, що саме для вас буде і зручно, і найважливіше — які задачі ви хочете реалізовувати завдяки ним.

Мій топ інструментів, завдяки яким можна робити класні речі, складається з таких апок:

VN — відео-редактор. простий інтерфейс, має цікаві функції, такі як: динамічні переходи, уповільнення/пришвидшення, фільтри тощо.

Caption — нейромережа для створення субтитрів (актуально для рілсів чи контенту для TikTok). Важливо — там є українська мова і за це окремий респект.

Prequel, Мade, Сanva – шаблони для сторіс та постів. Якщо ви не товаришуєте з компʼютерними програмами для дизайну, то це ваші мобільні помічники.

Studio — аналог фотошопа, але дуже простий і зрозумілий у використанні. В ньому присутні шаблони, а також можна зробити власний патерн, використовуючи лише свою фантазію.

Lensa — топовий редактор фото-відео фільтрів, в який вшита нейромережа завдяки, якої можливо завантажити фото, картинку з пінтереста в такій обробці, яка вам подобається, і цей сервіс згенерує цей фільтр для вас .

Актуальні тренди дизайну в SMM.

Найголовніший тренд — це бути в тренді. І це не тільки про дизайн.

1. Загалом кожен квартал зʼявляється подія, яка віруситься, і, щоб бути в тренді, треба імплементувати такі штуки в дизайн. 

Наприклад: ми памʼятаємо, як в січні всі чекали на танки Leopard. І майже кожен український бренд або инфлюенсер підхопили цю ідею. Ми всі разом почали створювати новий тренд з хештегом #freetheleopard. Тут ви не тільки привертаєте увагу до проблеми, але й конкуруєте за звання «найкращий трендовий креатив». Чим креативніше ви продумаєте віжуал, тим більше шансів, що саме він завіруситься, і про вас дізнаються ще більше людей.

2. Якщо казати про сам дизайн, то мінімалізм завжди в тренді, і підійде майже до кожного бізнесу.

3. Типографіка — з нею можна круто працювати, не використовуючи жодного стороннього елементу. Важливо розуміти поєднання шрифтів та гру з ними.

4. 3D-елементи — якщо влучно їх використовувати, то буде дуже стильово і приверне увагу вашого читача. Також класно працюють анімації в цьому стилі.

5. Гіфки — це завжди настрій. Через них ми можемо передати, будь-яку емоцію : біль, розчарування, сміх.

Використання цих елементів допоможе розбавити вашу стрічку і привернути увагу більшої кількості ваших цільових підписників.

А загалом фантазія та надивленість — ваші найкращі друзі в створенні дизайну вашої стрічки. Тому більше приділяйте увагу вашому розвитку, відвідуйте вистави, спілкуйтеся з колегами, ходіть на воркшопи та піддивляйтесь за іншими брендами.

Як залучити увагу аудиторії шляхом дизайну.

  1. Розумітися на своєму напрямку, вміти відповісти на будь-яке питання стосовно вашого бізнесу або компанії, з якою працюєте.
  2. Визначити Tone of Voice для своїх соціальних мереж. Як ви плануєте комунікувати зі своєю аудиторією. Це стосується не тільки слів, але й мови віжуалів.
  3. Відстежувати тренди й імплементувати їх у свій SMM.
  4. Робити креативний дизайн, який відмежує вас від інших у безкінечній стрічці вашого підписника. Бажано знайти людину, яка знається на трендах і зробить ваш дизайн унікальним та цікавим.
  5. Ваш дизайн повинен бути змістовним і не перевантажувати картинку зайвими елементами.
  6. Робити Reels. Якщо ви ще не там, є шанс запригнути в останній вагон. Чим влучніший рілс — тим більше шансів залучити нову аудиторію безкоштовно.
  7. Таргетинг. Без нього просувати бренд з нуля, буде важче і довше.
  8. Люди — як би банально це не було, у вашому SMM повинні бути люди. Люди, які створюють бренд, компанію. Хочете бути ближче до своїх клієнтів — розкажіть про себе та команду.
  9. І найважливіше – будьте унікальні. Спробуйте створити власний підхід в дизайні. Це помітять, і нагородою для вас буде лайк, збереження і репост, а також респект від колег та конкурентів :)

Отже, дизайн в SMM — це не тільки приємне для ока зображення. Це потужний інструмент для привертання уваги аудиторії без слів. Використовуйте його з метою створення привабливого, естетичного та емоційного контенту, який вразить і зацікавить вашу аудиторію. Запам'ятайте, що визначальна роль дизайну в SMM полягає в тому, щоб ваші споживачі не тільки бачили ваш контент, але й відчували його.

2418