Гайд по криптобезпеці: як краще зберігати криптовалюту?

Зі зростанням популярності цифрових активів, збільшується й потреба в безпечних рішеннях для їх зберігання. Безпека є надважливою, коли мова йде про гроші та інвестиції. Щороку через різні шахрайські схеми, шахраї викрадають мільярди коштів крипто користувачів. Саме через це потрібно використовувати необхідні заходи безпеки, щоб уберегти свої активи. Тому що як тільки криптовалюту буде викрадено - її вже не повернеш.

Звіт від Peckshield: яким був 2023 рік для криптобезпеки?

Згідно з нещодавнім щорічним звітом з криптобезпеки від Peckshield за 2023 рік у криптопросторі відбулось понад 600 потужних хакерських атак, які призвели до втрати близько $2,61 мільярда. Попри те, що ця цифра може дивувати, вона менша за суму, вкрадену у попередньому році, яка перевищила $3,6 мільярда. Кількість хакерських атак та шахрайств, пов’язаних з криптовалютою зменшилась на 27,78% у 2023 році, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Це зменшення пов’язане з підвищенням рівня розвитку заходів безпеки криптоспільноти, спільними зусиллями керівників Web3 та посиленою переговорною тактикою блокчейн-компаній.

Source: PeckShieldAlert/X

Але перед тим, як переходити до заходів безпеки, нам потрібно розібратись, що насамперед являє собою криптобезпека.

Безпека криптовалюти - це заходи, що вживаються для захисту криптовалютних транзакцій від шахрайства та збереження цифрових активів. Вона передбачає використання криптографії для захисту інформації та комунікацій, гарантуючи, що тільки авторизовані користувачі можуть отримати доступ до даних.

Заходи безпеки включають:

  • захист облікових записів користувачів
  • безпечне зберігання активів
  • використання двофакторної автентифікації (2FA).

Блокчейн компанії використовують шифрування для перевірки транзакцій, і її безпека важлива для запобігання несанкціонованому доступу та шахрайству.

Як правильно зберігати криптовалюту: поради та рекомендації

Використовуйте двофакторну автентифікацію (2FA): Двофакторна автентифікація (2FA) - це функція безпеки, яка додає рівень захисту до ваших криптовалютних рахунків. Окрім ваших стандартних облікових даних, 2FA вимагає від вас надання другої форми ідентифікації. Зазвичай, це унікальний код, згенерований програмою аутентифікації або надісланий через SMS. Ви можете встановити програму 2FA на свій смартфон, наприклад, Google Authenticator або Authy. Ці програми генерують тимчасові коди, які регулярно змінюються, забезпечуючи додаткову безпеку.

Уникайте публічних мереж Wi-Fi: Використовуйте лише захищені мережі та пристрої для проведення криптовалютних транзакцій. Уникайте використання публічних мереж Wi-Fi для доступу до своїх акаунтів, оскільки вони вразливі для хакерів і шпигунства. У разі неможливості уникнення використання публічного Wi-Fi, використовуйте віртуальну приватну мережу (VPN) для додаткової безпеки.

Уникайте фішингових атак: Фішингові атаки є найпоширенішою загрозою для користувачів. Дані Chainalysis показали, що за останні два роки кількість випадків фішингу підтвердження стрімко зросла. Цей тип шахрайства використовує підроблені електронні листи або вебсайти, які виглядають як офіційне джерело. Тому будьте обережні, коли натискаєте на посилання або завантажуєте вкладення з невідомих джерел. І не забувайте перевіряти URL-адреси сайтів, перш ніж вводити там будь-яку важливу інформацію.

Використовуйте надійний і безпечний пароль: Перш за все, важливо створити надійний і безпечний пароль, який раніше ніде не використовувався. Не записуйте свої паролі в легкодоступних місцях, таких як нотатки на комп’ютері чи робочому столі. Замість цього використовуйте менеджер паролів для зберігання та керування складними паролями, наприклад, 1Password або Bitwarden.

Зберігайте криптовалюту на холодних гаманцях: Якщо ви плануєте зберігати свої криптовалютні інвестиції протягом тривалого часу, вам слід застосовувати альтернативні способи холодного зберігання, такі як апаратні або паперові гаманці. Існують біржі, які зберігають великий відсоток ваших активів на холодних гаманцях, знижуючи ризик крадіжок.

Апаратні гаманці - це фізичні пристрої, які безпечно зберігають ваші особисті ключі в автономному режимі. Вони захищені від комп’ютерних вірусів та вважаються одним з найбезпечніших методів зберігання криптовалюти. Апаратні гаманці зазвичай підключаються до комп’ютера або мобільного пристрою тільки тоді, коли потрібно здійснити транзакцію. Найкращими апаратними гаманцями вважаються Ledger та Trezor.

Паперові гаманці - документ у якому міститься приватний ключ і може використовуватись для зберігання криптовалюти в автономному режимі. Він частково використовується як резервна копія апаратних чи програмних гаманців. Проте він має недолік - його легко втратити або фізично пошкодити.

Обирайте надійну криптобіржу: Якщо брати до уваги аналіз компаній за такими показниками як безпечність, кількість активів доступних для торгівлі та відгукам користувачів, згідно з рейтингом WellCrypto одними з найкращих для використання є Bybit, WhiteBIT та Bitfinex. Дані криптобіржі використовують 2FA або WAF для захисту ваших коштів і блокування хакерських атак. Також вони мають KYC-верифікацію та AML-перевірку, що безперечно є великим плюсом для безпеки користувачів.

Підсумок

Інвестуючи у криптовалюту, слід памʼятати, що безпека має бути на першому місці. Дотримуючись вказаних рекомендацій, користувачі можуть зменшити вірогідність викрадення їхніх активів. Слід памʼятати, що уважність та відповідальність - це найкращий захист від нових небезпек. 

584