Кожного дня ми прокидаємося в новій економічній реальності, тому вміємо адаптуватися так, як ніхто в світі

Команда NCG під час повномасштабної війни працює майже так само, як і раніше. Хоча реальність геть інша. Що відбувається з холдингом зараз та які напрямки бурхливо розвиваються під впливом постійних змін − читайте у короткому інтерв’ю Дмитра Кутового, засновника та CEO рекламно-комунікаційного холдингу Nostra Communications Group (NCG).

До 24 лютого

Раз на місяць посеред тижня, у середу, ми зустрічалися всією компанією для обговорення новин та планів. У лютому ця середа припала на 23 число.

Тоді ми, як й планувалось раніше, оголосили команді про вихід партнера холдингу Івана Кучеренка з операційного управління, а ще приємно дивувались win rate у майже 90%, розповідали про плани на подальший розвиток. А 24 лютого прокинулися, як і вся Україна, в іншій, жорстокішій реальності.

Ми говорили з командою про можливі сценарії розвитку подій за два тижні до початку повномасштабної війни, ранжуючи погрози від жовтої до червоної, де червона − те, що переживав Київ у березні. Більшість команди працювала тоді з Моршина, в один із санаторіїв якого ми організували релокацію. Тоді ж шість працівників NCG пішли на фронт.

Вже зараз більшість команди повернулася до Києва, продовжуючи працювати так само, як і працювали всі місяці війни. Ми підтримували клієнтів, клієнти підтримували нас, цей час став для нас усвідомленням сенсу справжнього партнерства.

Трансформація команди

Десь у січні вірогідність повномасштабної війни ми оцінювали приблизно в 10%, але розуміли, що наслідки цієї війни для бізнесу можуть бути дуже відчутними. Тому приділили дуже багато уваги сценаріям розвитку подій щодо цього впливу. Ми розпланували релокацію людей у ​​разі відсутності зв'язку, зонували Київ та розподілили водіїв для тих, хто не має особистого автомобіля, зібрали номери телефонів та додаткові адреси людей, куди вони могли переїхати. Але те, що війна буде саме такою, вестися за допомогою всіх можливих та неможливих засобів, ми не очікували. Тому для нас, як й для більшості бізнесів, це була несподіванка. Ті підготовчі заходи, яких ми вжили, виявилися недостатніми. Ні, з нашої команди, на щастя, живі всі. Але з деякою частиною персоналу ми почали працювати проєктно, а деякі напрямки, що бурхливо розвивалися до лютого, – нам довелося закрити.

Сильніше, ніж раніше

Ми ще у 2006 році, задовго до того, як з декількох агенцій сформувався холдинг NCG, активно й ефективно розробляли та запускали кампанії в Румунії, Німеччині, Грузії, Молдові, Австрії, Хорватії та ще в понад десятці країн. Наразі географія нашої роботи трохи змінилася, але, як і раніше, налічує понад дюжину країн, серед яких, наприклад, Нідерланди, Німеччина, Туреччина, Узбекистан, Казахстан, Румунія, Молдова, Словаччина, Чехія, Польща. Ми продовжуємо працювати і на українському ринку, тут майже 70% бюджетів залучені в просування на ТБ.

Ми завжди багато уваги приділяли організації праці, тому ми пристосувалися до змін дуже швидко. Майже два роки ми жили з пандемією і за цей час ми навчилися взаємодіяти і бути результативними на відстані. Наприкінці цього квітня ми запровадили нову систему управління проєктами і активно її освоюємо, бачимо вже перші результати, які нас влаштовують.

NCG DIEVO зустріло літо в десятці найкращих digital-агенцій, згідно з рейтингом IAB. А весь холдинг NCG, на моє особисте переконання та за деякими результатами роботи, став №1 у адаптивності. Технологічна обізнаність команди та налагоджені робочі процеси у «хмарах» допомогли нам захистити бізнес з технічної точки зору, а досвід роботи з іноземними ринками дозволили нам зберегти велику частку активності та оборотних коштів. Щоденні зустрічі команди серед тих, хто мав інтернет і не ховався від обстрілів, допомогли нам, я вірю, зберегти командну згуртованість і, чого вже там, просто допомогли всім нам пережити страшні часи в березні та квітні.

Висновки за півріччя 

Наразі ми не в змозі прогнозувати будь-які зміни, війна вирує в країні, унеможливлюючи навіть натяк на стратегічне планування. Тому ми працюємо, адаптуючись до реальності, що змінюється майже на очах. Під потужним впливом щоденних зсувів прискорюється і без того швидкий розвиток напрямків, які почали розгортатися під час пандемії. Серед них великий фокус на бізнес-процеси, data science та консалтинговій допомозі в просуванні на нових ринках. Рух у цих напрямках ми вже бачимо у багатьох колег, які визначилися з новими сферами роботи під впливом повномасштабної війни.

Бо війна гартує нову економічну реальність. Але ж не тільки вона. За півроку, в яких Україна навчилася виживати за будь-яких умов, ми пережили та ще переживаємо:

  • неодноразову зміну ставок ПДВ;
  • неодноразові зміни правил оформлення експорту та імпорту;
  • відкриття та закриття реєстрів нерухомості та бізнес-реєстрів;
  • зміни правил переказів за кордон;
  • чехарду з курсом валют та його регулюванням;
  • зміни списків критичного імпорту майже кожного дня.

Через відсутність намагань забезпечити хоч яку стабільність, переосмислення бюджетування є беззаперечною умовою виживання бізнесу. Горизонт планування у найсміливіших припущеннях та у кращому випадку буде місяць. Більшість уже сприймає як норму проєктну роботу або тижневе планування, оскільки щоранку ми прокидаємося в новій країні, з огляду на стан економіки та перебіг війни. Але ми, українці, − боги адаптивності, і саме тому ми, беззаперечно, переможемо. 

1747