Креативні формати: які бувають і для чого?

Які бувають «креативні формати»? Гугл не дає однозначного визначення. Та виявляється, ми їх бачили, ми їх знаємо, навіть, якщо не працюємо в креативній агенції. Просто треба трохи структуризації. Тож що це за звірі і як їх зрозуміти?

Креативні формати — це спосіб донесення певної ідеї, речі у новому втіленні. Або ж це може бути донесення цінностей бренду до споживача через товар, ролик, дію.

Перед тим, як назвати види цих форматів (не шукаємо легких шляхів), з’ясуємо, що передує їхньому вибору. Чому ми обираємо щось конкретно одне, а не інше і навіщо вивчати свою цільову аудиторію?

Коли до нас звертається клієнт із запитом, ми починаємо вибирати, оптимальні комунікаційні канали : соцмережі, ЗМІ, інформаційні матеріали, заходи та інші. Як ми зможемо максимально зрозуміло та якісно донести до цільової аудиторії якусь істину, цінності, точку зору. Тому вивчаємо цю цільову аудиторію, чітко прописуємо задачі, аналізуємо наші ресурси (до прикладу, у межах якого бюджету можна розгортати кампанію). Коли ці пункти пропрацьовано, то вимальовується картина майбутнього каналу та формату.

Тож формати. Почнімо з інфокампанії — королеви комунікаційних продуктів. Але перед тим, як навіть почати її розробляти, здійснюється попереднє дослідження.

Наступними кроками будуть корекція попередньої концепції, фактичне проведення кампанії, паралельний збір результатів кампанії, знову дослідження. Й кінцевим пунктом у нашій інфокампанії є написання звіту.

А тепер поговоримо про окремі формати.

Маніфест

Хтось називає його «рекламним бренд-маніфестом», хтось «роликом».. Тривалість близько хвилини. Має свій ритм та складається з простих, емоційних, коротких фраз. З його допомогою бренд показує свою точку зору та цінності. Після перегляду маніфесту глядачі одразу мають отримати емоцію.

Яскравими прикладами вдалого маніфесту є:

Колаборація з інфлюенсером(кою)

Це один із трендових та популярних креативів. А все тому, що люди купують у людей. З роками ми все більше довіряємо лідерам думок. Ця співпраця буває безоплатною (наприклад, бартерною) і оплачуваною. Блогер може використати один матеріал або серію у себе на сторінці. Все залежить від вашої з ним домовленості. Від такої колаборації бренд отримує ширшу аудиторію, а споживачі — цікавий контент. Виграють усі!

Колаборація з організаціями чи медіа

По суті це майже теж саме, що й з лідерами думок. Вони популярні і вони усюди. Метою так само є розширення своєї аудиторії. А деталі залежать від домовленостей. До прикладу, можна зробити спецпроєкт. Коли певні медіа публікують якусь статтю на замовлення. Або ж хтось робить інтерактивні, візуальні цікаві матеріали, створюється новий подкаст, або запрошення у вже наявний, ютуб і тікток шоу тощо.

Серія Reels або TikTok

Короткі формати відео задають тренд, впливають на контент, формують аудиторію. Навіть ютуб і той підлаштувався. Тепер є YouTube Shorts. Такий формат вірусить, затягує і за секунди продасть товар чи розкаже про проблему. 

Якими б креативними не були креативи, а структуру вони все ж повинні мати. І воронку контенту теж ніхто не відміняв. Але все по черзі.

Кожна стаття в соцмережі має свою мету. Особливо, якщо це пов’язано з продажами. Та не завжди один пост має силу, щоб залучити необхідну кількість клієнтів. Якщо кінцевою метою стоїть певний курс, подія, тоді треба прогріти для цього аудиторію. І тут нам допоможе контентна воронка або контентна вирва продажів. Це послідовність публікацій у соцмережі, яка крок за кроком проводить потенційного клієнта на шляху від знайомства з брендом до моменту, коли він приймає рішення про купівлю продукту/послуги.

Приклад послідовних постів:

  1. Робимо мемне або трендове відео, заточене під нашу тему;
  2. Створюємо більш серйозне відео під трендову музику;
  3. Серйозне (але не надто) відео під нашу тему.

Насправді це ще геть не всі креативні формати, які є на ринку. Бо можна робити мерч, постербомбінг, дістрапшн, флешмоби, білборди, документалку, пісню, промо-відео, подкаст, нативну рекламу, UGC і все, що лише можна придумати.

А щоб подивитись класні кейси, і можливо трохи надихнутися, можна періодично гортати CASES, Ads of the World, ADWEEK та обов’язково переглядати роботи переможців рекламних конкурсів.

Автори:

Михайло Комаром — Креативний копірайтер, linza agency;
Ірина Зінчук — Креативна копірайтерка, Intern linza agency.

1763