Крок за кроком: як розробити ефективний контент-план для соцмереж

Мені дуже подобається фраза Біла Гейтса: «‎Якщо вашого бізнесу немає в інтернеті, то у вас взагалі немає бізнесу». Те саме можна сказати і про бізнес у соцмережах: якщо вас немає в соцмережах – вашого бізнесу не існує.

Контент-план – це запорука стабільності SMM-ника, який прагне працювати якісно і публікувати все своєчасно. Я навчу вас не боятися контент-плану. Він не такий страшний звір, як про нього говорять. Коли ви в ньому розберетесь, він буде допомагати вам і стане паличкою-виручалочкою на будь-які випадки життя.

Перед складанням контент-плану ви повинні зрозуміти, яка ціль просування:

  1. Прямий продаж. Ми повинні продавати послуги або товари. Це підходить для інтернет-магазинів, для експертів.
  2. Трафік. Ми хочемо залучити людей, наприклад, на сайт, щоб вони на ньому вже щось купували.
  3. Впізнаваність бренду, збільшення охоплення. Нам важливі зараз не стільки продажі, скільки те, щоб люди знали про нас більше.
  4. Спілкування з клієнтами. Таку ціль ставимо, коли нам треба підтримувати аудиторію, давати сервісне обслуговування. Це більше про лояльність, а не про продажі. Ця ціль стосується великих компаній.
  5. Відпрацювання негативу.

Навіщо потрібен контент-план?

Для планування стратегії просування в соцмережах. Ми повинні чітко розуміти: чого ми хочемо, куди ми йдемо, хто наша цільова аудиторія.

Для генерування запасу певних ідей на деякій термін.

Контент-план – це список тем для стрічки, для Stories, для Reals, які ми хочемо публікувати протягом певного періоду (місяць або 2 тижні). Я рекомендую його створювати на місяць. Наприклад, ми розуміємо, що наша ціль на місяць – продажі, і ми створюємо контент-план так, щоб максимально досягти поставленої мети.

Контент-план створюється у вигляді таблиці або в календарі. Так зручніше орієнтуватися в датах і позначати кольорами різні типи контенту, опубліковані пости чи ті, що знаходяться на узгоджені.

Задачі контенту

Контент-план має бути збалансованим і виконувати різні функції. Задача будь-якого контенту для Stories, Reals, стрічки – це:

  • залучати, тобто ми повинні взаємодіяти з нашою аудиторією, а не лише бути як радіо,
  • продавати,
  • допомагати,
  • розважати,
  • дивувати,
  • навчати,
  • інформувати

Шпаргалка. Задачі контенту

Про ці задачі контенту ви повинні пам'ятати, коли прописуєте контент-план.

Основна задача контент-плану – спростити роботу над просуванням в соцмережах. Але є ще низка інших плюсів. Контент-план допомагає:

1. Систематизувати просування. Якщо у вас є багато знань або великий асортимент товару та послуг, вам потрібно все це систематизувати, а не «викидати» на своїх клієнтів усе й одразу. Я завжди застосовую воронку контенту в контент-плані. Це допомагає зрозуміти, що ми пишемо спочатку, а що згодом. Таким чином досягаємо своєї цілі.

2. Дотримуватися стратегії. У нас повинна бути стратегія просування магазину, інста магазину, будь-яких послуг. Контент-план якраз дозволяє так розробити і опублікувати контент, щоб він був не відірваний від нашої загальної стратегії. Стратегія повинна бути обов'язково. Без неї ви не зможете досягти швидко і ефективно своїх цілей.

Пам'ятаєте цей уривок казки «Аліса в задзеркаллі»:
— Скажіть, будь ласка, куди мені йти звідси? — запитала Аліса.
— А куди ти хочеш потрапити? — відповів Кіт.
— Мені байдуже, — сказала Аліса.
— Тоді все одно, куди йти, — зауважив Кіт.
— Аби тільки потрапити кудись, — пояснила Аліса.
— Кудись ти обов'язково потрапиш, — сказав Кіт. — Потрібно лише досить довго йти.

Так і в бізнесі, якщо вам все одно, куди потрапити, то ви і потрапите куди-небудь. Тому стратегія – це головне, на що має звернути увагу власник бізнесу. Завжди повинен бути план дій для досягнення позитивної цілі.

3. Економити час.

Зазвичай контент-план створюється один раз на місяць, тому не потрібно щодня шукати ідеї для публікації. Ви заздалегідь продумуєте теми і, в ідеалі, прописуєте тези для допису, чи Reels, чи Stories.

Важливо! Контент-план повинен бути рухомий, особливо в умовах війни. Ми не можемо публікувати розважальний контент або ділитися радістю, коли в якомусь місті сталась біда. І якщо у вас заплановано щось на сьогодні, але ви розумієте, що в цей день, наприклад, взірвали Каховську ГЕС, ви нічого не публікуєте або висловлюєте підтримку. В той тиждень, коли сталась ця трагедія нічого не публікували в більшості комерційних компаній, тому що це недоречно.

4. У вас ніколи не буде питання: «‎що публікувати?»

Контент-план – це завжди запас ідей, які можна заздалегідь прописувати прямо в блокноті телефону або в evernote, якщо ви працюєте один, чи в Google документі, якщо працюєте з командою.

5. Ще один плюс – баланс контенту.

Контент-план нам дозволяє збалансувати різні види контенту: іміджевий, корисний тощо. Бо якщо на сторінці, наприклад, лише комерційний контент, і ми лише продаємо, не показуючи команду або наші досягнення, це теж впливає на продажі

6. Також перевагою створення контент-плану є виробництво контенту.

За контент відповідає не одна особа, а декілька, наприклад, дизайнер, копірайтер, StoriesMaker, RealsMaker. Тому, коли у створенні контенту задіяні декілька осіб, ми повинні запланувати не тільки свою роботу, а й роботу всієї нашої команди. Ми маємо розрахувати час підготовки дизайнером – візуалу, копірайтером – текстів тощо.

Загалом готовий контент-план – це не ускладнення життя, а його полегшення. І ненавидіти його ви будете рівно до того моменту, поки не закінчите складати. Після цього він перетвориться на вашого найкращого друга.

Як скласти контент-план: покрокова інструкція.

Головне, пам'ятати про ціль.

1. Зібрати ідеї для контенту.

Робимо аудит своєї сторінки і дивимось, які публікації, які теми зайшли нашій аудиторії. Дуже важливо публікувати те, що подобається, а те, що не подобається, не публікувати.

  • Коментарі та повідомлення від підписників – це взагалі джерело тем.
  • Також потрібно проаналізувати конкурентів/колег. Їхні публікації можуть надихнути на створення нових тем. Головне – не копіювати, а надихатися. Нам важливо знати, що конкуренти публікують, і зробити топ-10 публікацій, наприклад, за різними показниками: які найбільш коментують, з якими найбільше взаємодіють тощо.
  • Раніше я використовувала контент-матриці. Це дуже зручна штука, коли ідей немає, але потрібно робити багато публікацій та Stories.
  • Ми створюємо таблицю, наприклад, по вертикалі пишемо перелік основних запитів, а по горизонталі – основні послуги/продукти, і на перетині будуть готові ідеї для постів.
  • Запитати клієнта.
  • Також користувалася такими сервісами:

https://answerthepublic.com/ – за ключовим словом можна підібрати теми

Chat GPT – це зараз моя любов. Завдяки йому я стала створювати контент-плани для публікацій та Stories майже для всіх своїх клієнтів, генерувати безліч ідей. Тут головне – правильно прописати запит, а для цього потрібно включити свій інтелект.

Але ці ідеї потрібно фільтрувати: доречні вони чи ні. Бо чат GPT не знає все про вашу компанію. А ви знаєте, або ваш клієнт знає, і тому ви просто берете і адаптуєте ідеї під ваш бізнес.

У мене інколи виникає проблема, що публікувати. Наприклад, 2 роки тому я зіткнулась з такою ситуацією. Коли я почала просувати компанію В2В, ніша якої для мене була незрозумілою, то перший місяць я реально не знала, про що писати. Ми публікували на сторінці 1-2 пости на тиждень. Після року роботи в проєкті у мене ідеї фонтанували, і ми почали публікувати по 1-2 пости на день.

2. Оформити ідеї в теми.

Проаналізуйте всі зібрані ідеї. Настав час розбити їх на приблизні рубрики та визначити, до якого типу контенту належить кожна з ідей.

Коли визначили рубрики, починайте працювати з ідеями – перетворювати їх на готові теми для постів.

Ми пам'ятаємо, що в контент-плані ми робимо перетин тих тем, які ми хочемо донести як компанія або як спеціаліст, і тих тем, які цікаві нашому користувачу. Лише на перетині цих тем зайде наш контент-план. Пам'ятайте: ми завжди в контенті говоримо про нашу цільову аудиторію, а не лише про нас як компанію або експерта.

3. Вказати типи контенту та рубрики.

Тепер потрібно прописати види контенту в постах та Stories, одразу прописати рубрики контент-плану та визначити їхнє співвідношення. Формуємо сам рубрикатор, тобто які теми будуть у цих рубриках.

Рубрики контенту

Давайте поговоримо більш детально про рубрики. Я розподіляю контент на такі рубрики:

  1. комерційний контент. Його задача – продавати і сформувати у підписників розуміння, чому вони повинні купити саме ваш товар або послугу;
  2. репутаційний контент. Він напряму не продає, але показує наші успіхи. Коли підписники бачать цей контент, вони кажуть: «‎Ого, вони круті, в них такі досягнення, в них така команда»;
  3. інтерактивно-розважальний контент. Його задача – залучити до взаємодії і підняти ER – це рівень залучення. Для підписника в цьому виді контенту – це можливість поспілкуватися, трошки відволіктись;
  4. корисний або пізнавальний контент – демонструє нашу експертність, а підписники тим часом чомусь навчаються;
  5. користувацький контент – живий контент. Коли ви робите репости контенту своїх підписників в Stories або в публікації, пишете відгуки, а підписники на такий контент реагують: «Круто! Мою фоточку перепостили»‎. Є така компанія GoPro – фотоапарати, які чіпляють на голову, для екстремальних видів спорту. Їхня стрічка в Instagram складається лише з користувацького контенту. Для підписників дуже важливо, що їхні фотографії перепостила така компанія, це піднімає статус фотографа.

Вигляд сторінки компанії Gopro в Instagram

Я розумію, що всі ми прийшли в соцмережі для того, щоб продавати. Тому відсоткове співвідношення різних видів контенту має бути приблизно таким.

Ваш комерційний і репутаційний контент повинен займати максимальну кількість дописів або Stories, це приблизно 60-70% від усього контенту на місяць.

Корисність та навчання – це 20%. Тут ви можете говорити не лише взагалі про свою експертність, а, наприклад, показувати, як користуватися вашим товаром. Ми зараз просуваємо компанію по виробництву сирних цукерок, і ми говоримо в соцмережах, як їх транспортувати особливо в спеку, як їх зберігати – це також корисний контент.

Розважально-інтерактивний контент – приблизно 10%. Я його рекомендую взагалі перенести в Stories.

Користувацький контент – приблизно 10% від загальної кількості контенту на місяць.

Запам'ятайте, що контент повинен бути для вашої цільової аудиторії, закривати її болі, має бути корисним та цікавим саме для неї, а не для вас як власників бізнесу.

А тепер поговоримо про типи контенту:

  • текстовий контент – це статті відгуки, кейси, сторітелінг;
  • відеоконтент – прямі ефіри, відео, розмовні Stories і Reals. Reals набирають останнім часом просто шаленої популярності, тому ігнорувати відеоконтент ХХІ століття не потрібно;
  • візуальний контент – картинки, інфографіка, фотографії і меми. Це той контент, за який відповідає дизайнер або фотограф;

Типи контенту

4. Додати важливі події

Спершу треба розставити важливі події на проєкті. Це можуть бути конкурси, знижки, вебінари, прямі ефіри – все те, що прив'язане до певних дат та вимагає рекламної підтримки в соцмережах. А також теми, які в цьому місяці будуть актуальні.

5. Внести інфоприводи

Можна заглянути в календар інфоприводів і пошукати там події та свята, які підходять вашій ніші. Наприклад, 9 червня – День Друзів. І інтернет-магазин може написати про ТОП-5 подарунків для друзів.

Інфоприводами можуть бути офіційні/неофіційні свята, заходи (проведення Євробачення, вручення Оскара), але ви також маєте адаптувати їх до вашої компанії.

6. Врівноважити план публікаціями, що залишилися

Тепер подивіться, скільки ще потрібно додати публікацій, щоб план став гармонійним. Наприклад, якщо багато контенту, що продає, розбавте корисним, репутаційним або тим, що залучає. Також намагайтеся, щоб поруч не йшли однакові типи контенту, тому що підписникам буде нудно.

7. Визначити час та частоту постингу

Тобто, скільки разів на тиждень будуть виходити Reals, Stories і дописи у стрічці.

8. Скласти план у формі таблиці

Тепер безпосередньо переходимо до створення контент-плану Instagram у формі таблиці. Сюди запишемо вже готові теми та дати виходу контенту.

Я користуюсь Google таблицями. Це дуже зручно, тому що я можу з будь-якого гаджета зайти в них та поділитися зі своєю командою.

Далі створюється таблиця, яка може складатися з таких елементів контент-плану:

  • дата виходу посту;
  • тип контенту;
  • рубрика;
  • хештеги на пост;
  • тема допису;
  • текст посту або ТЗ для дизайнера/копірайтера;
  • креатив (фото, відео, слайди) – або посилання на папку, де вони знаходяться;
  • геомітка;
  • ціль – чого саме ми хочемо від цього допису: отримати коментарі, лайки, переходи, дії, збереження;
  • статус – затверджено до публікації або не затверджено.

Приклад оформлення контент-плану

А чи потрібно користуватися готовими шаблонами контент-плану?

В інтернеті дуже багато по кожній ніші шаблонів контент-плану. Я не рекомендую їх використовувати. Чому? Тому що вони не про ваш бізнес, вони про бізнес взагалі. Так, вони можуть вам заощадити час, але якщо ви не знаєте насправді, що писати, ви можете взяти шаблон контент-плану і адаптувати під свій бізнес, дописати свої меседжі, всі свої цінності, які ви хочете донести своїй аудиторії і просто взяти як ідеї, а не готовий контент-план.

Підведемо підсумки: чому потрібен контент-план? Тому що ви, як підприємці, можете займатися своїми справами, своїм бізнесом, і в один період у вас буде час зробити Stories, зняти відео, написати допис, а потім вам прийде стільки замовлень, що у вас не буде часу навіть відволіктися на 5 хвилин, і ваші соцмережі просто заснуть. А контент-план допоможе вам систематизувати роботу в соцмережах або, в разі потреби, делегувати її. 

3
6592