Маркетинг в соціальних мережах. SMM агенство

СММ — це те, про що ми часто чуємо, і ще частіше взаємодіємо в повсякденному житті, позаяк всі ми користуємося соціальними мережами щодня. Маркетинг у соціальних мережах — це використання платформ соціальних мереж для зв’язку з вашою аудиторією задля створення та розвитку вашого бренду, збільшення відвідуваності сайту, а отже, і продажів. Це поняття включає публікацію різного контенту у ваших профілях у соцмережах, комунікацію зі старими підписниками та залучення нових.

На сьогодні найбільш перспективними платформами для просування у соціальних мережах є:

  1. Facebook
  2. Instagram
  3. YouTube
  4. Twitter
  5. LinkedIn
  6. Pinterest

Маркетинг у соцмережах розпочався з простих публікацій постів: компанії ділилися власним контентом у соціальних мережах для збільшення відвідуваності своїх сайтів і, в перспективі, продажів. Але соціальні мережі перестали бути просто місцем розміщення контенту — нині підприємства використовують соціальні мережі у дуже багато способів.

Наприклад, компанія, що стурбована меседжами, які люди розповсюджують щодо її бренду (або, що ще гірше, не розповсюджують взагалі), відстежуватиме розмови у соціальних мережах та реагуватиме на відповідні згадки. Це називається «прослуховуванням» соцмереж. Компанії, що бажають зрозуміти положення справ на ринку, працюють із соціальними мережами, аналізуючи своє охоплення, залучення аудиторії та продажі через соціальні мережі за допомогою інструментів аналітики. Бізнес, який хоче охопити певну аудиторію у великих масштабах, також може вдаватися до платного просування постів.

Як можна використовувати соцмережі для розвитку бізнесу

Одразу варто зазначити, що соцмережі можна використовувати як для досягнення короткострокових, так і довгострокових цілей. Так, присутність в соцмережах і взаємодія з користувачами в коментарях не принесуть вам негайного збільшення продажів. Ці способи роботи з соцмережами спрямовані, швидше, на формування клієнтської бази та підвищення її довіри до бренду, яке, своєю чергою, впливатиме на продажі.

Цільова аудиторія (ЦА)

При активній взаємодії з аудиторією на різних платформах ви легко можете оцінити сегмент, який цікавиться вашим продуктом або послугами.

Хто і як реагує на ваш контент і чи сильно це позначається на їхній зацікавленості у вашому продукті? Для яких завдань клієнти використовують ваш продукт і як вони порівнюють його з тим, що пропонують конкуренти?

Така робота з клієнтською базою дає вам можливість передбачити запити та очікування вашої аудиторії. Ви зможете підвищити продаж вашого продукту за рахунок публікацій, що стануть вірусними. У той же час, слід продовжувати працювати з позиціонуванням своєї компанії з урахуванням інформації, одержаної від вашої аудиторії.

«Присутність»

З чого ви почнете, якщо вам потрібно вперше купити якийсь товар або вирішити завдання? Швидше за все, ви згадаєте назви компаній, пов’язаних із вашим нинішнім завданням, що часто бачили. Зі зростанням частоти згадки вашого бренду, зростає і його впізнаваність. Що частіше людина бачила ваше ім’я — то більша ймовірність того, що саме про неї згадає, коли у неї виникне потреба у ваших послугах чи товарах. Ще краще, якщо людина почує про вас від інших споживачів, оскільки не сприйматиме це як звичайну рекламу.

Таким чином, якщо у вас є обліковий запис у соцмережах, і грамотний СММник, здатний реагувати на релевантні інфоприводи якісним (або навіть потенційно віральним) контентом – користувачі дуже скоро запам’ятають ваш бренд, і заговорять про нього.

Взаємодія

Всі користувачі соцмереж, тою чи іншою мірою, залучені до діалогу за допомогою коментарів, лайків та репостів, що в свою чергу може мотивувати потенційного клієнта перейти на ваш сайт. Навіть якщо це не призведе до миттєвої покупки вашого продукту — це підвищить шанси того, що клієнт згадає про вас, коли у нього виникне якась проблема. Також, всі коментарі, репости та лайки дають вам інформацію про те, як покупці бачать та оцінюють ваш продукт, який контент їм подобається найбільше і з якою інформацією вони взаємодіють найактивніше.

Крім того, зворотний зв’язок є надзвичайно важливим для вибудовування позитивного іміджу бренду. Вчасно реагуючи на запитання та побажання клієнтів, ви показуєте, що вам не байдужі їхні інтереси та бажання. На додаток до всього, ця інформація є неоціненним джерелом даних для аналітики, що допоможе оцінити ефективність вашої комунікаційної стратегії з цільовою аудиторією.

Відвідування сайту та перехід за посиланнями

Соцмережі дають можливість направити клієнтів на основний сайт компанії або інші сайти, що містять рекламні матеріали. Зазначимо, що деякі бренди взагалі не потребують сайтів, оскільки можуть продавати свої товари прямо у вбудованих у соцмережі магазинах. Такі бренди повністю покладаються на СММ та рекламу.

Найбільші компанії часто не хочуть обмежувати себе бідним функціоналом вбудованих в соцмережі магазинів. Також вони прагнуть використовувати максимальну кількість каналів просування, а значить, перехід на сайт є вкрай важливим для них. Останнім часом такі компанії почали розуміти, що користувачі вважають соцмережі чимось особистим, негативно реагують на вторгнення реклами в їхнє життя, а іноді розвивають рекламну сліпоту.

Саме тому перехід на сайт для покупки не просувається агресивно, а, скоріше, є ненав’язливим натяком. Ось наш новий товар, ось його характеристики та короткий огляд, дай відповідь у коментарях, що ти про нього думаєш. Все подається так, ніби мета посту — лайки та коментарі, а не перехід за посиланням. Практика показує, що наразі такий підхід працює найкраще, особливо для розкручених брендів.

Як просувати сайти у соцмережах?

Перш ніж розпочати публікацію чогось у соціальних мережах, потрібно оцінити картину в цілому. Перший крок — подумати про найкращу глобальну стратегію у соціальних мережах. Оскільки стратегія має бути спрямованою до певної мети, логічно буде зрозуміти, які вони — ваші цілі? Стратегії СММ найчастіше спрямовано на досягнення однієї з таких цілей:

  1. Підвищення впізнаваності свого бренду;
  2. Збільшення відвідуваності сайтів компанії;
  3. Збільшення продажів продуктів або послуг;
  4. Створення спільноти, лояльної до вашого бренду, яке стане його адвокатом.

Через те, що соціальні мережі виконують таку безліч важливих функцій, виникає питання: які платформи краще підійдуть саме для ваших завдань? Крім «старих», таких як Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram і Pinterest, за останні кілька років на світову сцену вийшов TikTok. Ця соцмережа вважається ідеальною для залучення молодої аудиторії, як Tumblr раніше вважався ідеальною для привернення уваги людей мистецтва. Також варто стежити за новими іменами на ринку, оскільки великі корпорації продовжують експериментувати з новими соцмережами, одна з яких цілком може «вистрілити».

Не варто намагатися відразу завоювати всі соцмережі. Розумніше буде обрати кілька платформ, на яких, на вашу думку, знаходиться більша частина вашої цільової аудиторії.

Після цього потрібно буде відповісти на кілька запитань:

  1. Який контент ви хочете викладати?
  2. Що найкраще привабить вашу цільову аудиторію: зображення, відео чи посилання?
  3. Ви говоритимете зі своєю аудиторією на ти чи Ви?
  4. З якою проблемою стикається ваша ЦА?
  5. Як наш бренд вирішує проблему?
  6. Чим наш бренд відрізняється від конкурентів?
  7. Чому ЦА має вірити нашому бренду (reason to believe)?

Хороша ідея — спочатку створити маркетинговий образ, який допоможе вам відповісти на ці питання. Це рішення не обов’язково має стати статичним, тож ви завжди можете змінити свою стратегію відповідно до того, який результат ви отримаєте під час роботи в соціальних мережах.

Планування та розміщення

Маркетинг у соціальних мережах зазвичай починається з постійної присутності. На сьогодні близько трьох мільярдів людей користуються соціальними мережами на постійній основі. Перебуваючи у інфополі соціальних платформ, ви даєте своєму бренду можливість бути знайденим вашими майбутніми покупцями. Крім того, опублікувати щось у соціальних мережах так само просто, як поділитися записом, зображенням чи відео у блозі. Але, незважаючи на цю простоту, вкрай бажано спланувати свій контент заздалегідь замість того, аби створювати та публікувати його спонтанно.

Крім того, задля забезпечення максимального охоплення у соцмережах, вам необхідно публікувати якісний контент, який подобається вашій аудиторії, у потрібний час та з правильною періодичністю. Наразі існує безліч інструментів планування у соціальних мережах, таких як Fanbooster або HooSuite, що можуть допомогти вам автоматично публікувати контент у зручний для вас час. Це дозволить показати контент вашої аудиторії саме тоді, коли вона з найбільшою ймовірністю буде готова з ним взаємодіяти.

Прослуховування та залучення

Зі зростанням вашого бізнесу та збільшення присутності в соціальних мережах, частота згадок вашого бренду також зростатиме. Люди будуть коментувати ваші пости в соціальних мережах, відзначати вас у своїх постах або писати вам безпосередньо. Люди можуть говорити про ваш бренд, не повідомляючи вам про це. З огляду на це, для отримання найбільш вичерпної інформації, ви захочете відстежувати розмови про ваш бренд у соціальних мережах.

Якщо це, наприклад, позитивний коментар, то ви матимете можливість здивувати і порадувати свого клієнта, чим отримаєте майже безкоштовну рекламу. В іншому випадку ви можете запропонувати підтримку та виправити ситуацію, якщо коментар не зовсім втішний.

Ви можете вручну перевіряти всі повідомлення на всіх платформах соціальних мереж, але це неефективно, й ви не побачите повідомлень, в яких не позначений профіль вашої компанії. Натомість ви можете використовувати інструмент для прослуховування та взаємодії в соціальних мережах, такі як YouScan, що поєднує всі ваші згадки та повідомлення, включаючи повідомлення, у яких не позначали профіль вашої компанії.

Аналітика

Неважливо, чи публікуєте ви контент або активно взаємодієте з клієнтами в соціальних мережах, ви захочете дізнатися, чи добре працює ваша маркетингова кампанія. Чи охоплюєте ви більше людей у ​​соціальних мережах, ніж минулого місяця? Скільки позитивних відгуків ви отримуєте за місяць? Скільки людей використовували хештег вашого бренду у своїх повідомленнях?

Соцмережі часто надають досить вичерпні звіти про те, що відбувається на вашому рекламному акаунті, проте ця аналітика не виходить за межі самих соцмереж. Тож, якщо ваш магазин знаходиться безпосередньо в соцмережі, для аналітики вам цілком вистачить вбудованого функціоналу; але якщо у вас є сайт, на який ви посилаєтеся зі свого облікового запису в соцмережі, — слід розширити типи даних, що відстежуються.

Аби проаналізувати, які саме пости привели до більшої кількості замовлень або продажів на сайті, вам достатньо буде додати відповідні мітки на посилання, які ви розміщуєте у соцмережах. Після цього вам будуть доступні звіти в Google Analytics з інформацією про якість трафіку, що надходить із соціальних мереж.

На закінчення

SMM-просування — це окремий напрямок маркетингу, не менш серйозний та ефективний за всі інші. Розкрутка в соцмережах вимагає часу, бюджетів та висококваліфікованої праці. Багато хто вважає, що агентства SMM просто садять випадкових людей за ноутбук, і дають їм писати якісь пости, але це, звісно, неправда. Якщо ви хоч раз пробували вести бізнес-аккаунт у соцмережах, і бачили результати, що приносить «простий постінг», — ви знаєте, що для таких цілей потрібен окремий фахівець на повну ставку або досвідчений підрядник.

Стаття опублікована компанією Авеб

9564