Monobank 2.0. Огляд оновлення

Перед початком, хочеться зазначити, що даний матеріал не рекламний, тому всі думки щодо оновлення будуть виключно суб’єктивними.

4 квітня 2024 року Олег Гороховський оголосив про редизайн найпопулярнішого банківського застосунку — monobank. Він прославився тим, що вся взаємодія з банком знаходиться прямо у вашому смартфоні, немає ніяких відділень та не потрібно стояти в чергах. Також після повномасштабного вторгення росії на територію України, цей банк став найголовнішим майданчиком волонтерських зборів завдяки зручному функціоналу банок, куди кожен може закинути певну суму грошей. Без перебільшення, якби не монобанк, ситуація на лінії фронту могла б бути набагато гіршою, ніж є зараз.

А оскільки монобанк це повністю цифровий продукт, йому потрібно удосконалюватись, аби користувачеві було у ньому зручніше. Найголовнішою проблемою застосунку, за словами самого ж Гороховського було в тому, що старий дизайн був орієнтований лише на використання однієї карти, а зараз користувачі активно користуються декількома. 

Після оновлення застосунку, ми бачимо, що структура головного екрану кардинально змінилась. У центрі композиції ми бачимо баланс картки, власне, саму картку, яка тепер виконана у стилі 3D і з’являється відчуття, що вона лежить та блок з останньою операцією.

Якщо ми натиснемо на стрілочку униз біля рахунку, то потрапимо до сторінки поповнення картки. Дизайн там не змінився, тому показувати нічого.

А ось, якщо ми натиснемо на картку, то можна помітити новий дизайн меню керування карткою. Функціонально, нічого нового там не з’явилось, проте сам візуальний вигляд та іконки стали приємнішими.

А якщо ми натиснемо на блок з останньою операцією, то потрапимо до сторінки з усіма операціями, які проводились на певній картці. Дизайн тут не сильно змінився. Найпомітнішою зміною є те, що тепер на цій сторінці з’явилась невелика піктограма картки та її поточний баланс. Найбільшим недоліком цієї сторінки є те, що її закриття інтуїтивно не дуже зрозуміле. Так, її можна закрити, натиснувши на хрестик з лівого верхнього краю, проте її теж можна закрити свайпом вниз, якщо знаходимось у верхній частині списку, однак цей спосіб не дуже інтуїтивний і важко одразу зрозуміти, що так можна.

До речі, якщо ми зробимо проведемо пальцем униз з блоку останньої операції, ми оновимо список усіх операцій на даному рахунку. У старій версії для цього використовувалась ціла нижня половина екрана.

Нижче розташовані усі найнеобхідніші кнопки головних дій, як ось переказ на картку, платіж за IBAN, поповнення мобільного та інше. Іконки у них теж оновили — вони стали приємнішими, легше зчитуються та мають різні кольори.

Якщо проведемо ниже, то побачимо іншу корисну інформацію, яка поділена на два блоки: інформація та корисне.

  • Інформація. Тут відображаються останні сповіщення, які тут назвали повідомленнями. І спочатку я подумав, що це якийсь вбудований чат, але ні. Також тут у вигляді прогресбару відображається віджет з обмеженнями НБУ, що надзвичайно корисно, адже раніше воно було заховане, а зараз його винесли на головний екран та візуалізували прогрес.
  • Корисне. Тут відображається курс валют, служба підтримки, поширені питання, виписки та довідки, умови і тарифи.

Провівши пальцем вправо від першої картки, ми потрапляємо на новий екран з усіма операціями, які проводились з усіма картками. Це надзвичайно зручний розділ, адже тепер не потрібно постійно перемикатись на різні картки, щоб побачити їхні останні операції, тепер все зібрано в одному місці. По дизайну і функціоналу це схоже на сторінку з операціями однієї конкретної картки. Єдине чого тут дійсно бракує — відображення балансу зі всіх карток, адже зараз, щоб дізнатись суму з усіх карток, потрібно перемикатись по кожній з них та рахувати їхній спільний баланс окремо. Також тут бракує свайпу униз для оновлення.

Якщо з першої картки ми проведемо пальцем уліво, то зможемо швидко перемикатись між картками. Це дуже зручно, оскільки раніше для цього, потрібно було робити дуже багато дій, зараз же все спростили. Проте якщо карток забагато, між блоком з останньою операцією та кнопками з найнеобхіднішими діями, ми можемо помітити невеличку кнопку «Усі картки», щоб відкрити окремий екран з усіма ними.

Ця кнопка за дизайном чимось схожа на кнопку пошуку з iOS на головному екрані. Власне, функціонал у них теж доволі схожий.

Всі картки оформлені такою собі сіткою на дві колонки. Кожна з карток оформлена у досить великий блок, у якому видно її чотири останні цифри, назву та баланс. Також знизу є кнопка для створення нової картки. Проблеми дизайну тут залишились ті ж, що у попередніх екранах: неочевидний свайп униз для закриття та відсутнє відображення балансу з усіх карток.

А як щодо однієї з найголовніших функцій цього застосунку — банок? Тут щось змінилось?

На жаль, або на щастя, нічого нового. Кабінет банки залишився без змін. До речі, можете закинути мені на цю банку, щоб підтримати мій блог.

Нічого не змінилось і в дизайні поповнення самої банки. Хоча тут я навіть не знаю, що можна ще змінити. До речі, закиньте ще трохи грошей на банку на Mavic 3T для Олега, який є частиною спільноти CASES та Креативної Практики та захищає нас у складі 67 ОМБр.

Ну і єдиний розділ, який трохи змінився, це розділ «Ще». Тут же з’явилась кнопка, яка може повернути вас до старого дизайну, якщо не сподобається новий. Єдине, що мені тут не подобається так це те, що верхня частина цієї сторінки стала надто порожньою, особливо якщо порівняти зі старою версією дизайну, де зверху була ще інформація про курс валют, проте зараз вона переїхала на головну сторінку.

Як можете зрозуміти, в інших частинах системи, дизайн взагалі не змінився, проте питання повного оновлення це лише питання часу. Найбільше я очікую редизайну усіх іконок в тому стилі, що зараз є на головній сторінці, оскільки вони мені справді дуже сподобались.

На завершення

Редизайн застосунку monobank дуже освіжив його вигляд, зробив його більш сучасним та зручнішим, особливо якщо ви користуєтесь декількома картками. Проте і тут є свої недоліки, як ось неінтуїтивний свайп вниз для закриття, або відображення рахунку зі всіх карток. Поза тим, це точно не останнє оновлення дизайну застосунку і буде дуже цікаво спостерігати за тим, як він буде змінюватись.

Якщо ви дочитали до цього моменту, значить ця стаття виявилась для вас цікавою. Тому, якщо ви хочете підтримати мій контент, аби я міг і далі писати для вас цікаві статті, можете підтримати мене одноразовим донатом на monobank або Donatello.

А ще підписуйтесь на мій телеграм канал, щоб не пропустити різні новини пов’язані з моїми статтями та новинами зі світу технологій.

Також, не забувайте підтримувати нашу армію, адже лише вони можуть забезпечити краще майбутнє та мир у нашій країні.

Дякую усім за увагу❤️

1977