Особистий бренд у соцмережах: 5 порад, як почати вести блог й монетизувати експертність

Особистий бренд — це ви. Те, що не купити й не відшукати в гуглі. Цінності, експертність у певній темі та індивідуальність разом формують особистий бренд у соцмережах, на вулиці, в подорожі й де б ви не були.

Найчастіше розвивати особистий бренд у соцмережах прагнуть керівники підприємств, експерти, власники бізнесу, блогери. Ваш бренд і справді дає перевагу над конкурентами та підвищує лояльність. Зараз клієнти хочуть знати, в кого купують. До шляху покупки додався новий етап — довіра.

Будувати особистий бренд зараз може і лікар, і ріелтор, і піцайоло. Та на старті часто це виглядає складно й заплутано. Збережіть поради маркетинг-директора Marketing Office Аліни Кашапової та нехай ваш шлях в соцмережах стане легшим:

1. Створюйте особистий бренд зі щирим бажанням

Заявіть всесвіту про експертність, бо за вас це ніхто не зробить. Особистий бренд з нуля починається зі 100% віддачі та відкритості. Енергія та жага до справи передаються через екран, і тільки щирість допоможе стати близькими з аудиторією. Це не означає показувати кожну секунду життя. В подачі експертності щирість теж потрібна.

2. Дійте за планом, а не «коли в ресурсі»

Дуже круто бути «в ресурсі, в потоці», але всі ми розуміємо: такий стан може з’являтися і зникати в рандомний момент. Ваша енергія та натхнення йти до цілі — вічний двигун блогу. Однак, результат принесе тільки чітка стратегія та систематичне виконання завдань.

Як розвивати особистий бренд:

  • Ставтеся до особистого бренду як до проекту/бізнесу.
  • Пропишіть вимірювані цілі по блогу.
  • Розробіть стратегію на базі цінностей та цілей.
  • Сформуйте власний стиль: у текстах, сторіс та концепції ведення блогу.
  • Будьте послідовними. Блог має бути цілісним у стилістиці, контент-планах, голосі бренду.
  • Ставте дедлайни і виконуйте їх. З часом багато процесів можна автоматизувати.

3. Будьте собою

«Вилизана» сторінка з шаховим розміщенням дизайну, розмитими фото чи однаковим кольором не дають «вау»-ефекту та перетворюють блог на щось штучне. Щирі емоції, правда й відкритість — новий тренд. Саме почуття, тригери в буденних речах, життєві переживання притягують, роблять сторінку живою.

Людина «сканує» вашу сторінку приблизно за 20 секунд і вирішує, чи відгукується їй. Від візуальних деталей до ваших індивідуальних якостей.

4. Працюйте над особистим брендом системно

Жоден маркетинговий інструмент не зможе стати чарівною пігулкою і за день перетворити вас із ноунейма в бренд. Ви будете натрапляти на труднощі, тестувати й відкидати різні варіанти просування, змінюватися. А ще постійно будете розвивати особистий бренд.

Як вийти на системність у побудові особистого бренду з нуля:

  • Вкладати час і гроші. На старті ви можете бачити мало ефекту, потрібен час на ріст впізнаваності в геометричній прогресії. Зазвичай налаштування SMM, розробка айдентики та пошуки стилю блогу займають 2-3 місяці (на практиці нашої команди).
  • Покидати зону комфорту. Зараз треба показувати не тільки місію, цінності, а й особисте життя. Повсякденного життя може бути мало, але тільки експертні статті з часом стають «білим шумом».
  • Пережити критику й «хейтерів». Коли ви відкриваєтеся, перетворюєте свої знання на бренд, коли робите це щиро, кожна дія чи пост привертають увагу. Переступіть через чужу заздрість, обмеженість, і сміливо йдіть до цілі.

5. Створюйте різні точки контакту з аудиторією та збирайте всіх на одній платформі

Особистий бренд (та й просто бренд) повинен мати різні точки контакту з аудиторією. В інстаграмі, телеграмі, Google, тік-тоці, натрапляти на статті на різних сайтах з вашим авторством, бачити таргет. Усе разом дає потужний результат.

Водночас трафік з різних платформ слід збирати на одній основній сторінці. Створіть акаунт в інстаграмі та не діліть на робочу, особисту, продажну чи ще якусь. Продажі найкраще працюють через особистий бренд. Різні сторінки = розсіяна увага потенційного клієнта.

І на десерт: що вам дасть особистий бренд

  • Довіра. Це коли парфуми купують, бо такі є в Джулії Робертс. А не через запах «з ноткою троянди» і «високу якість».
  • Ріст впізнаваності компанії/бренду та охоплень у соцмережах.
  • Стабільний прибуток і черга з клієнтів.
  • Лояльність аудиторії. Вам буде легше комунікувати, знайомитися, отримувати надійні зв’язки.
  • Масштабування бізнесу та експертності.

Особистий бренд — це не мільйони підписників та продажі реклами. Усе починається зі 100 лояльних людей, які дивляться ваші сторіс. А ось розвиватися ви зможете без рамок.

Зверніться до наставника, маркетолога, щоб почати. На старті нормально боротися зі страхами, щодня переживати сумніви чи стикатися з новими інструментами. Аби бажання не перегоріло та щоб не зависнути на «почну з понеділка», треба підтримка експерта чи хоча б рідних та друзів.

Рухайтеся до особистого бренду малими кроками, але ніколи не зупиняйтеся!

3283