Покращуємо фото на смартфоні

За характеристиками камер сучасні смартфони давно випередили цифрові «мильниці», практично витіснивши їх з ринку. Але стандартний додаток для зйомки фото здатний викликати зневіру у будь-якого, хоч трохи знайомого з фотографією. На щастя, існує безліч сторонніх програм, здатних повністю розкрити потенціал камери вашого смартфона - рекомендації спеціалістів Photography Art.

Покращуємо фото на смартфоні

Підтримка Camera2 API

Сторонні програми Android для зйомки фотографій використовують стандартні бібліотеки системи. При цьому більшість програм передбачає, що на телефоні є підтримка другої версії інтерфейсу роботи з камери - Camera2 API. Вона з'явилася давно, ще Android 5.0. Починаючи з версії 9, Google рекомендує включити підтримку Camera2 API у всі сертифіковані пристрої. Тому з більшістю нових телефонів проблем не буде. Але багато старих і недорогих сучасних смартфонів мають обмежену підтримку Camera 2API або не мають її зовсім. На таких телефонах деякі програми зі списку нижче працюватимуть або не будуть, але з обмеженням функціоналу.

Щоб перевірити, чи є підтримка Camera2 API на вашому смартфоні, потрібно встановити будь-яку програму терміналу та виконати команду «getprop | grep HAL3».

Якщо у відповідь ви побачите "[persist.camera.HAL3.enabled]: [1]" або "[persist.vendor.camera.HAL3.enabled]: [1]", то підтримка Camera2 API у смартфоні є. Інакше – ні. Спробуйте оновити систему, якщо це можливо, і повторіть тест.

Google Camera

Одна з найінтелектуальніших програм. Google витратила на розробку GCam понад $1 000 000 і результат вийшов вражаючим. Додаток дозволяє отримати фотографії найвищої якості без будь-якої метушні з налаштуваннями. Зйомка кожного кадру відбувається із використанням здібностей штучного інтелекту.

Додаток аналізує кілька десятків знятих кадрів поспіль для створення підсумкового зображення. В результаті фотографії виходять чіткими, контрастними та з розширеним колірним діапазоном. Практично як на професійних фотографіях та ще й з постобробкою.

При цьому Google Camera абсолютно безкоштовна.

Ось тільки в Google Play цієї програми немає. Офіційно воно встановлюється лише на смартфони Google Pixel. На щастя, ентузіастами створені порти програми майже під усі поширені моделі смартфонів, завантажити та встановити їх можна тут. Якщо вашого смартфона немає у списку, можна спробувати встановити APK для схожої моделі. Іноді спрацьовує. Головне, щоб на смартфоні була підтримка Camera2 API та запущені сервіси Google Play. Без цього програма не запуститься.

Footej Camera 2

Використовує Camera2 API, але працює і без нього просто функціонал буде обмежений. Інтерфейс зовні повторює стандартний, тому жодних труднощів у недосвідчених користувачів програма не викличе. Але, на відміну від стандартної програми, Footej Camera можна вручну виставляти експозицію, фокусну відстань та ISO (якщо це підтримується смартфоном).

Можна вивести сітку на екран, щоб не «завалювати обрій». Є серійна зйомка, запис відео у форматі animated GIF, роздільні зони фокусування та експозиметра, збереження у RAW та підтримка формату DNG.

Програма безкоштовна, але в ній є реклама. За символічну суму можна проагрейдуватися до версії Premium без реклами. Втім, в іншому її відмінності є мінімальними. Зі значних — покращена якість JPEG-зображень, GIF анімація високої роздільної здатності та зняття обмеження мінімальної витримки (не 500 мс, як у безкоштовній версії, а за можливостями смартфона).

Footej Camera — гарна програма для любителів фотозйомки, яких стандартна програма вже не влаштовує. Вотермарк відсутній, працює офлайн.

VSCO

Не так покращений додаток для зйомки, як пост-редактор. У режимі зйомки розширює можливості стандартного застосування ручним налаштуванням експозиції, балансу білого та корекції кольору.

Але всі свої можливості програма виявляє після того, як зроблено кадр. У свіжого фото можна змінювати експозицію, контраст, чіткість, насиченість, тон, баланс білого, глибину тіней та багато іншого.

Крім того, VSCO Cam має величезний (і постійно поповнюється) набір фільтрів на всі випадки життя. Можна одним натисканням кнопки стилізувати фото під картину Енді Уорхолла чи кадр із фільму.

На жаль, повний функціонал VSCO Cam доступний лише за підпискою $20 за рік.

У безкоштовній версії фільтрів набагато менше і недоступні функції редагування відео. Крім того, всі соціальні функції (обмін фото з іншими членами спільноти, участь у фотоконкурсах тощо) також доступні лише у платній версії.

Camera FV-5 Lite

Програма дає повний контроль над параметрами зйомки. Можна "на льоту", з негайним відображенням результату на екрані, змінювати витримку, ISO та баланс білого. Можна вручну встановити області експозиметра та фокусування, вивести на екран сітку та гістограму. Можна знімати серії фотографій, є брекетинг (одночасна зйомка кількох кадрів із різними параметрами).

Відмінний додаток для фотографів-початківців, яким потрібно більше контролю над процесом зйомки.

Програма повністю безкоштовна і працює на смартфонах без Camera2 API (зі скороченням функцій). Платна версія Camera FV-5 (без Lite) коштує досить дешево і відрізняється лише можливістю збереження зображень з великою роздільною здатністю. У Camera FV-5 Lite максимальна роздільна здатність - 2560х1232. Для аматорського фото згодиться, але для друку на А4 і вище вже немає.

Open Camera

На перший погляд, додаток не вражає своїм функціоналом, але якщо «залізти» глибше, то можна знайти чимало приємних сюрпризів. І вони не вичерпуються можливістю ручної зміни експозиції, ISO та балансу білого. З додаткових функцій - брекетинг, керування камерою по Bluetooth, підтримка RAW, автостабілізація (додаток сам намагатиметься "зловити" правильне положення кадру).

Екран попереднього перегляду має безліч налаштувань і на нього можна вивести багато інформації. За бажання можна перетворити екран камери на зразок футуристичного видошукача з фантастичного фільму.

Можна вивести на екран сітку та рівень, щоб запобігти завалюванню фотографій. Можна вибрати виділення на екрані переекспозованих ділянок. Можна навіть вивести на екран азимут та лінії компасу. Цікаво, навіщо?

Програма повністю безкоштовна, працює на смартфонах без Camera2 API майже без втрати функціоналу — просто деякі функції замінюються їхньою емуляцією. Відмінна програма як для професіоналів, так і для любителів.

Candy Camera

Говорячи про програми для зйомки, не можна залишити без уваги спеціалізовані програми для селфі. Candy Camera дозволяє вам зробити зі своєю особою все, що завгодно. Деякі фільтри можна застосувати на етапі зйомки. Якщо ви знайомі з фільтрами Інстаграм, ви зрозумієте про що мова. Звірячі вушка, блискітки, мультяшні окуляри, кролики, серця і ось це все.

Після отримання знімка можливості редагування лише зростають. Можна виправити колір шкіри, збільшити очі, змінити форму обличчя, зменшити ніс, збільшити губи тощо.

Можливості застосування не вичерпуються корекцією особи. Candy Camera здатна виправити і недоліки фігури - подовжити ноги, розширити стегна або звузити талію. Після всіх «пластичних операцій» можна зробити обробку фото в цілому — встановити оформлення і колірний стиль.

У розпорядженні користувачів програми сотні вбудованих фільтрів та незліченну кількість сторонніх. Не всі вони доступні у безкоштовній версії, але навіть доступних вистачить не на одну годину експериментів.

Супутні пристрої

Розвиток ШІ та обчислювальних потужностей камер постійно знижує планку вимог до фотографа. Але не прибирає їх зовсім.

Навіть найкращий додаток не зможе виправити кадр, зроблений на ходу тремтячим смартфоном. Різкі тіні на обличчі, створені яскравою лампою у темному приміщенні, зіпсують селфі так, що жодним редактором не виправити. Ну і, нарешті, ніякий просунутий макрорежим не замінить відповідну оптику.

Найкращий результат дає поєднання «просунутого» та техніки. Це справедливо і по відношенню до смартфонів.

Не сподівайтеся на стабілізатор зображення у програмі. Незважаючи на всі заяви виробників, фото зняте зі штатива все одно буде чіткішим, ніж отримане програмною стабілізацією. Якщо немає можливості встановити телефон на штатив, використовуйте стабілізатор для смартфона.

Можливості селфі-редакторів приголомшують уяву, але результат буде ще краще, якщо потурбуватися про правильне освітлення. М'яке розсіяне світло кільцевої лампи усуне різкі тіні, звівши роботу над селфі до мінімуму.

Для макрозйомки та отримання панорамних фото можна скористатися смарт-лінзами, що змінюють фокусну відстань об'єктива.

1301