Портрет покупця: чим відрізняються продуктові вподобання клієнтів, які купують в онлайн та офлайн магазинах

Повномасштабна війна вплинула на формування нових споживчих звичок серед українців. В топі раціоналізація попиту, а це означає, що покупки стають запланованими заздалегідь. Про ключові відмінності між покупцями онлайн та офлайн магазинів, найпопулярніші товарні групи, які приваблюють клієнтів, коли саме відбувається пікове навантаження на офлайн/онлайн магазини та який середній чек в різних форматах покупок — розповідає Олег Спірін, директор департаменту e-commerce VARUS.

Онлайн-шопінг допомагає оптимально витрачати час та гроші

Розуміння різниці між клієнтами, які купують в онлайн та офлайн магазинах, дозволяє продуктовим мережам розробляти стратегії маркетингу та обслуговування, які відповідають унікальним потребам кожної групи покупців. Онлайн-шопінг закриває дві важливі потреби клієнтів — "хочу прямо зараз і швидко" та "привезіть мені і моїй родині продуктів на тиждень".

За даними дослідження, яке провела команда VARUS, середній чек онлайн у 3,5 рази більше ніж офлайн. Головною причиною є те, що користувачі онлайн-покупок мають унікальну можливість обирати з широкого асортименту товарів, не виходячи із дому. Клієнти, які купують онлайн, додають у свій кошик супутні товари, а це збільшує суму середнього чека. Ну і ті, хто замовляє онлайн, виявляють готовність витратити більшу суму грошей на свої покупки, завдяки зручності вибору та доступності товарів.

Частота покупок в онлайн та офлайн магазині

Зрозуміло, що відвідування фізичного магазину дозволяє покупцям особисто побачити та оцінити товар перед придбанням. Це створює більшу впевненість та сприяє рішенню про купівлю. По-друге, в офлайн-магазинах покупці можуть звернутися до співробітника, який надасть професійні консультації, допоможе з рекомендаціями у виборі товарів. А ще онлайн-формат покупок досі залишається в Україні чимось новим для багатьох клієнтів, які звикли купувати офлайн.

Саме через перераховані вище причини, частота покупок в офлайн магазинах мережі VARUS у 3,8 рази більша, ніж в онлайн магазинах. Наразі головним завданням команди, яка займається еком напрямом та онлайн-магазином VARUS.UA, є вибудовування нової зрозумілої комунікації для нових користувачів та лінії довіри. Бачимо, що велика кількість наших клієнтів вже протестували та оцінили переваги, зручність та швидкість онлайн-покупок VARUS. Тому ми і надалі будемо інвестувати в розвиток та вдосконалення онлайн-магазину, щоб задовольнити потреби різних груп наших клієнтів.

Спонтанні покупки офлайн або заплановані покупки онлайн

На сайті онлайн-магазину клієнти мають можливість швидко переглянути асортимент товарів, порівняти ціни та зробити покупку у будь-який зручний для них час. Немає потреби витрачати години на поїздку до магазину, стояти в чергах або шукати потрібний товар серед полиць. Покупці оформлюють замовлення додому чи до офісу, та мають можливість скористатися різними видами доставки: плановою чи швидкою. Онлайн-покупці швидко та ефективно задовольняють свої потреби, що збільшує частоту їх покупок та покращує користувацький досвід.

Дослідження показали, що в офлайн магазинах мережі VARUS найбільш активний період покупок припадає на час з 17:00 до 18:00. Це коли люди збираються після роботи або навчання та відправляються за продуктами в магазин. У випадку з онлайн-магазином VARUS, найпопулярніші години для покупок — з 12:00 до 13:00 та з 17:00 до 18:00. У ці періоди багато людей беруть перерву на обід, а ввечері оформлюють замовлення додому.

Сегменти товарних категорій в онлайн та офлайн покупках

Зміна купівельної поведінки стосовно товарів повсякденного вжитку відбувається майже щомісяця. І завжди цікаво відслідковувати, які ж товари стають більше популярні в різних форматах замовлень. Скажімо, що ТОП-10 товарних груп онлайн та офлайн відрізняються за порядком, але загалом ми бачимо, що люди обирають схожі продукти, такі як молочні продукти, м'ясна гастрономія, алкогольні напої, свіжі овочі та фрукти.

Перспективи розвитку та майбутнє онлайн супермаркетів

Майбутнє розвитку ритейл мереж полягає у взаємодії та доповненні онлайн та офлайн форматів. Онлайн супермаркет надає зручну можливість замовляти товари в будь-який час та отримувати їх з доставкою прямо до дверей. Онлайн-магазини пропонують широкий асортимент продуктів, зручний пошук і фільтрацію, а також персоналізовані пропозиції, що спрощують процес покупок. Сучасні технологічні рішення, такі як мобільні додатки та онлайн-платформа, дозволяють забезпечити клієнтам зручну та швидку покупку товарів.

З іншого боку, офлайн-магазини мають свої переваги. Вони створюють можливість фізичного огляду товарів. Також дозволяють покупцям одразу отримати придбані товари без необхідності чекати на доставку. Для багатьох покупців саме це має велике значення, особливо при виборі свіжих продуктів перед покупкою. Також офлайн-магазини створюють атмосферу спільноти та можливість спілкування з іншими покупцями.

Кожен клієнт має свої унікальні потреби та вподобання. Тому команда VARUS добре розуміє важливість обох форматів та працює над тим, щоб надати найкращий користувацький досвід від покупок як в онлайн, так і офлайн середовищі.

1359