Remote Production: простий спосіб поєднувати паралельні проєкти

Remote production: простий спосіб поєднувати паралельні проєкти. Зображення: WePlay Studios

За останні декілька років, під час пандемії, попит на дистанційне виробництво з очевидних причин різко підскочив. Щоб створити шоу чи подію, потрібно чимало фахівців, а зібрати їх усіх в одному місці в умовах санітарних обмежень було б проблематично. Тому виробники контенту почали під’єднувати фахівців дистанційно. Для заздалегідь записаного контенту це найкращий варіант, але у випадку живих подій модель дистанційного виробництва вимагає додаткових знань і навичок.

Чи важко перейти на віддалене виробництво?

Як випливає з назви, дистанційне виробництво – це процес створення контенту за межами однієї студії. Цей процес включає всі ті самі етапи створення шоу, що й під час студійного продакшну, плюс додаткові кроки, які необхідні для налаштування віддаленого робочого процесу.

Більш детально про віртуальний продакшн можна прочитати тут. Коротко кажучи, мова йде про розробку концепцій, підготовку форматів та формування команд для забезпечення творчого, виробничого та технічного аспектів. Крім того, додаткові зусилля необхідні для пошуку обладнання для купівлі або в оренду задля реалізації всіх творчих ідей.

Віддалений продакшн підвищує рівень складності всіх цих завдань. Наприклад, фахівець з віддаленого налаштування робочого процесу повинен переконатися, що рішення, які будуть використані у виробництві, не вплинуть на якість трансляцій. Він має мінімізувати затримку, переконатися, що всі фахівці, де б вони не перебували, чітко знали таймінг шоу і свою зону відповідальності у рамках конкретної трансляції, перевірити заходи безпеки та шифрування при з’єднанні усіх робочих каналів в одну продакшн-систему.

Тож так, перехід до дистанційного продакшну потребує певних ресурсів – насамперед грошей і часу. Однак на сьогодні це єдиний спосіб залишатися конкурентоспроможним.

Клієнтам більше не треба шукати у Google «контент-продакшн поруч» – натомість вони можуть укласти співпрацю з будь-якою виробничою компанією, що вміє організувати трансляцію дистанційно, навіть якщо працює в іншому часовому поясі. Як постачальники такі компанії пропонують великі переваги, оскільки не обмежені географією. Вони можуть залучати талановитих фахівців з-за кордону для створення якісного контенту, орендувати нові майданчики та багато іншого.

Чому краще звернутися до компанії з дистанційного продакшну?

Жодних кордонів

Продакшн-компанії, що знають, як налаштувати процес віддаленої роботи, можуть організувати захід практично будь-де. Звісно, для віддаленого виробничого процесу існують особливі вимоги до технічної інфраструктури. Якщо ж їх немає, але вистачає бюджету і часу, завжди можливо створити умови під конкретний захід. Це може бути стадіон або узбережжя океану – все залежить від творчої фантазії та наявних ресурсів.

Таким чином, компанії не прив’язані до конкретного міста чи країни, що дозволяє їм легко підлаштуватися під вимоги клієнта. Крім того, компанії з виробництва контенту можуть навіть не обмежуватися однією студією – трансляцію можна проводити з будь-якої кількості розкиданих по всьому світу локацій.

Раціональне використання бюджету

Щоб організувати шоу, потрібна ціла команда фахівців. Навіть для найменшої події потрібні кілька операторів, івент-менеджерів, декораторів сцени, фахівців з освітлення, комп’ютерної графіки та доповненої реальності, і це лише початок. Для прямого ефіру важлива робота кожного члена команди. Отже, можете уявити, скільки професіоналів знадобилося, щоб створити великі спортивні події у прямому ефірі, такі як NFL TNG або OTK Games Expo. А тепер уявімо, що компанії потрібно зібрати всіх цих спеціалістів в одному місці. Витрати на проїзд, перевезення обладнання, проживання та інше не перестають накопичуватися. Тим більше деяке крихке обладнання взагалі не можна транспортувати.

З іншого боку, компанія з дистанційного відеовиробництва може запропонувати клієнтам невелику, але кваліфіковану базову команду, що працює безпосередньо на місці, тоді як решта фахівців робить свій внесок у досягнення великої мети, працюючи в усіх куточках світу. Нема потреби витрачатися на логістику для всіх, коли можна заощадити, оплативши лише продакшн.

Гнучкість у часі

Трохи вище ми описали, як може працювати одна мобільна група, та якщо їх буде декілька? Одна команда може працювати у Китаї, друга в США, а третя десь в Європі… По суті, компанія може випускати живий контент нон-стоп! Звісно, це трохи ідеалізована картина, але в ній є частка правди. Навіть при насиченому графіку тут завжди знайдеться місце для ідей клієнта. На відміну від звичайних компаній з виробництва контенту, що досить сильно прив’язані до одного місця, дистанційний продакшн може дуже швидко перемикатися між проєктами та каналами.

Кістяк режисерської команди може продовжувати працювати з контрольного центру, тоді як мобільні групи віддаленого виробництва підключаються до нього за потреби. І це стосується не лише операторів дистанційного керування камерою, а й фахівців інших напрямків. Наприклад, уявімо, що експерт з комп’ютерної графіки, що потрібен для вашої події, живе у Японії, а сама подія відбувається десь у Лос-Анджелесі. Замість того, щоб витрачати час фахівця на переїзд чи власний час на пошук когось, хто живе неподалік, команда з дистанційного продакшну може залучити професіонала з будь-якої країни для роботи онлайн – незалежно від відстані та різниці у часі.

Як знайти найкращу команду?

Все більше і більше продакшн-компаній працюють віддалено, і WePlay Studios не є винятком. Вже досить тривалий час компанія дає можливість фахівцям працювати віддалено. За останній рік компанія провела чимало визначних заходів на базі WePlay Esports Arena Los Angeles; при цьому значна частина команди працює з Києва. Майже для кожної події, яку компанія транслює з WePlay Esports Arena LA, застосовуються технології дистанційного виробництва. Обсервери, оператори повторів і навіть дизайнери зі світла перебувають в Україні та Європі в той час, як трансляція проходить у США.

Якщо ви шукаєте когось, хто б спродюсував вашу ідею – достатньо лише ознайомитися з портфоліо компаній, що вам подобаються, і дізнатися, чи можуть вони створювати контент віддалено. Таким чином ви отримаєте набагато більше вибору, ніж якби обирали лише з-поміж місцевих команд.

560