Роль емоційного інтелекту у наймі 🙌

Емоційний інтелект (ЕІ) відіграє важливу роль як у процесі найму, так і в ефективному менеджерстві. На відміну від технічних навичок, які часто можна опанувати за короткий час, ЕІ охоплює ряд якостей, таких як самосвідомість, емпатія та соціальні навички, які є необхідними для побудови міцних відносин та створення позитивного командного середовища.

У процесі найму ЕІ дозволяє рекрутерам та менеджерам з найму оцінити кандидатів поза їхніми кваліфікаціями та досвідом. Оцінюючи емоційний інтелект кандидатів, можна оцінити його здатність ефективно співпрацювати, управляти конфліктами та адаптуватися до різних ситуацій - все це, на мою думку, є індикатором успіху ☝

Крім того, спеціалісти з високим рівнем емоційного інтелекту краще надихають та мотивують свої команди, тобто це мастхев навичка для менеджерів. Спеціалісти із високим емоційним інтелектом володіють:

☀ емпатією, щоб зрозуміти погляди інших спеціалістів

☀самосвідомістю, щоб визначити свої власні сильні та слабкі сторони,

☀ та соціальними навичками, щоб ефективно спілкуватися та будувати довіру. Це дозволяє їм створювати підтримувальну та інклюзивну культуру, де співробітники відчуваються цінними та мотивованими досягати найкращих результатів (а що є кінцевою метою? - звісно результат 😉)

Крім того, спеціалісти з високим ЕІ вміло вирішують виклики. Вони можуть розвіювати напружені ситуації, конструктивно вирішувати конфлікти та сприяти співпраці серед інших спеціалістів команди. Створюючи культуру емоційного інтелекту, компанії можуть підвищити ефективність командної роботи, прийняття рішень та загальні показники продуктивності.

👉 Ось кілька стратегій для визначення емоційного інтелекту у кандидата під час співбесіди:

- зверненість увагу на емоційну інтелігентність: спостерігайте, як кандидат виражає свої емоції та реагує на питання. Чи показує він емпатію, вміння слухати та співчувати іншим? Це може вказувати на високий рівень емоційного інтелекту.

- використання кейсових запитань: запитуйте кандидата про ситуації, коли він зіткнувся з важкими ситуаціями в минулому та як він їх вирішував. Особливу увагу слід звернути на його емоційну реакцію та здатність контролювати свої емоції в стресових ситуаціях.

- обговорення комунікаційних навичок: співбесіда також повинна включати обговорення комунікаційних навичок кандидата. Питайте кандидата, як він взаємодіє з колегами та як він вирішує конфлікти. Його відповіді та підходи до комунікації можуть вказувати на рівень емоційного інтелекту.

- оцінка саморегуляції: змоделюйте ситуацію, коли кандидату доведеться зіткнутися з викликом або стресом на робочому місці. Попросіть його описати, як він буде реагувати та як буде керувати своїми емоціями в такій ситуації.

404