Що таке ІТ-інфраструктура, якою вона буває і з чого складається

З розвитком цифрових технологій грамотно вибудувана ІТ-інфраструктура компанії відіграє все більш важливу роль у досягненні цілей і завдань бізнесу. Сьогодні вона незамінна для управління, опрацювання, зберігання і передавання інформації в компанії. У цій статті ми розглянули типи та моделі ІТ-інфраструктури, завдання, які вона виконує, її компоненти та способи створення.

Що таке ІТ-інфраструктура

ІТ-інфраструктура — це сукупність інформаційних ресурсів і технологій, програмного та апаратного забезпечення, мережевих компонентів, носіїв даних і сервісів організації, які забезпечують експлуатацію та управління IT-середовищем компанії. Основна мета ІТ-інфраструктури — забезпечувати безперебійність і безпеку роботи інформаційних сервісів, обробку, зберігання і передачу інформації. Завдяки розвитку технологій її використовують компанії з різних галузей: від розробки до сільського господарства. Можна сказати, що ІТ-інфраструктура компанії — основа для управління бізнес-процесами, яка безпосередньо впливає на ефективність роботи та конкурентоспроможність організації.

Які завдання вирішує ІТ-інфраструктура

Одне з головних завдань, яке допомагає вирішувати ІТ-інфраструктура організації — це створення умов для досягнення цілей і реалізації бізнес-стратегії компанії. Це відбувається, зокрема, завдяки зниженню витрат на ІТ-проекти, спрощенню масштабування і збільшенню продуктивності компанії.

Організація ІТ-інфраструктури всередині компанії допомагає збільшити продуктивність і скоротити витрати на ІТ-проекти.

Також наявність у компанії грамотно вибудуваної ІТ-інфраструктури передбачає:

  • зручне і безпечне зберігання та управління даними;
  • підтримку мережевої взаємодії та організацію спільної роботи пристроїв і користувачів;
  • оптимальний розподіл обчислювальних ресурсів;
  • захист даних від несанкціонованого доступу та витоків;
  • надання додатків і сервісів для управління бізнес-процесами.
  • Типи та моделі IT-інфраструктури компанії

Перед тим, як розпочати організацію ІТ-інфраструктури всередині компанії, потрібно вибрати, за якою моделлю вона працюватиме. Є три види: традиційна, хмарна і гібридна.

  1. Традиційна модель ІТ-інфраструктури передбачає on-premise підхід, за якого компанія купує власне апаратне забезпечення, розміщує його на власному майданчику й обслуговує силами власних співробітників. Також можливе розміщення обладнання у провайдера або оренда апаратних потужностей з помісячною оплатою.
  2. Хмарна модель передбачає розміщення компонентів IT-інфраструктури у хмарного провайдера. У цьому разі постачальник підтримує безперебійну роботу і надає технічну підтримку інфраструктури, а компанія керує нею віддалено через інтерфейс панелі управління.
  3. Гібридна модель об'єднує традиційну і хмарну ІТ-інфраструктуру. При цьому частина інфраструктури перебуває в компанії або у провайдера, а частина — у хмарних сервісах. Це дає змогу рівномірно розподілити наявні потужності.

Як створити ІТ-інфраструктуру з нуля

Під час створення інфраструктури важливо враховувати унікальні потреби компанії, її цілі та бюджет.

Насамперед потрібно з'ясувати технологічні потреби компанії. У різних організацій вимоги до ІТ-інфраструктури можуть відрізнятися. Наприклад, для одних важливо мати можливість керувати даними, для інших — оптимально розподіляти ресурси.

Наступний крок — розробка комплексної ІТ-архітектури, до якої входить апаратне та програмне забезпечення, а також мережева інфраструктура. Після цього компанія може придбати обладнання та ПЗ, орендувати їх у провайдера або вибрати хмарний сервіс.

Розгортання ІТ-інфраструктури, встановлення та налаштування апаратних і програмних компонентів можуть виконати співробітники компанії або фахівці провайдера. Завершальний етап — тестування та оцінка ІТ-інфраструктури для забезпечення оптимальної продуктивності, безпеки та функціональності.

Після завершення процесу створення інфраструктури компанія повинна вирішити, хто буде виконувати підтримку та обслуговування IT-інфраструктури. Багато компаній вважають за краще доручити це завдання стороннім фахівцям, щоб зосередитися на профільній діяльності. Компанія Gart Solutions надає послугу Managed IT, до якої входить комплексне обслуговування інфраструктури:

  • управління ІТ-інфраструктурою;
  • моніторинг;
  • своєчасне усунення інцидентів;
  • модернізація ІТ-інфраструктури;
  • налаштування резервного копіювання тощо.

Такий підхід дає змогу забезпечити безперервну роботу ІТ-інфраструктури компанії.

Компоненти ІТ інфраструктури

З яких основних компонентів складається ІТ-інфраструктура підприємства або компанії? Як правило, вона включає апаратні компоненти, які забезпечують підтримку фізичної інфраструктури, програмні компоненти, що відповідають за функціональність, і мережу.

  1. апаратні компоненти включають сервери, ЦОД, ПК та інше обладнання;
  2. програмні компоненти — це операційні системи, CMS, CRM, бази даних, ПЗ для забезпечення безпеки;
  3. мережа складається з маршрутизаторів, комутаторів, кабелів і ПЗ для роботи мережі.

Програмне забезпечення

Програмне забезпечення ІТ-інфраструктури необхідне для роботи апаратних компонентів і управління.

Програмне забезпечення ІТ-інфраструктури охоплює ПЗ і застосунки, які бізнес використовує для функціонування, надання послуг і управління внутрішніми процесами. А також додаткові платформи і сервіси, які допомагають вирішувати спеціалізовані завдання. Наприклад, сюди можна віднести CMS і CRM-системи, веб-сервери та поштові клієнти.

Висновок

ІТ-інфраструктура — фундамент, на якому будується успіх компанії. Від того, що входить в ІТ-інфраструктуру підприємства або компанії, залежить її безпека і гнучкість. Тому під час її створення важливо враховувати актуальні потреби, цілі, бюджет компанії та план розвитку на найближчі роки. Від цього залежить, яку обрати модель інфраструктури і які компоненти мають до неї входити. Оскільки ІТ-інфраструктура впливає на конкурентоспроможність і ефективність роботи компанії, краще довірити її створення і підтримку фахівцям. Помилки на етапі проєктування і запуску можуть призвести до проблем безпеки, продуктивності та взаємодії в майбутньому. Компанія Gart Solutions надає послугу із супроводу та оновлення ІТ-інфраструктури, що може істотно спростити завдання компаній без штату ІТ-фахівців.

394