Що таке песимізація?

Якщо нечесно просувати сайт, позиції ресурсу в пошукових системах штучно знизяться. Цей процес називають песимізацією. Пошукові системи офіційно не використовують цей термін, хоча він широко застосовується серед фахівців з просування сайту. Вперше про песимізацію почули у 2003 році при розборі принципів роботи Рамблера.


Типи песимізації

Зниження позицій сайту в пошукових системах відбувається одним із двох способів:

  • Автоматично. Роботи пошукових гігантів індексують ресурс. Якщо вони виявляють порушення (використання «чорних методів»), сайт втрачає позиції в пошуковій видачі.
  • Вручну. Хтось подав скаргу. Модератори служби підтримки пошукової системи перевіряють звернення. Якщо виявлено порушення, позиції ресурсу погіршуються.

Обидва варіанти песимізації можна назвати страшним сном фахівця з просування. У цій статті ми розповімо, як вийти із непростої ситуації з падінням позицій.

За що пошукові системи знижують ранг сайту?

Песимізація сайту - це покарання за те, що сайт використовує чорні способи просування. SEO-фахівець міг припустити одну з таких помилок:

  • Публікація чужих текстів та фотографій. Пошукові системи уважно ставляться до контенту. Якщо ви скопіювали текст з іншого джерела без зміни, вони помістять ваш ресурс нижче, ніж оригінал, або взагалі виведуть сайт з індексації. Не слід дублювати текст на різних сторінках ресурсу. Пошукові гіганти насторожено ставляться до автоматичного тексту, який відповідає призначенню сторінки.
  • Використання «чорних методів» — підготовка двох версій однієї сторінки (для людини і робота), оформленням ключових слів невидимим шрифтом, створення «сайтів-супутників».
  • Багато ключових запитів. Фільтри від  Google легко вловлюють ресурси, які зловживають «ключами». Щоб запобігти ризику «Баден-Бадена», використовуйте сервіси перевірки якості тексту та дослухайтеся до рекомендацій.
  • Реклама заборонених речовин чи організацій. Пошуковий бот розпізнає та покарає: сайт «випаде» з індексації або потрапляє під блокування.
  • Багато посилань. Привертають увагу нерелевантні сайти, які посилаються на вас, та різке зростання кількості зовнішніх лінків.
  • Накрутка поведінкових фільтрів.
  • Використання нерелевантних зображень та картинок, які не відображаються.

Не варто зловживати виділенням тексту жирним шрифтом і спілкуванням з біржами з продажу посилань. Не посилайтеся на помилкові обмінники, які пропонують завантажити файли, відправивши платне повідомлення або маскують поширення вірусів.

Як уникнути песимізації?

Щоб не потрапити до в'язниці, не варто чинити протиправні дії. З просуванням сайту працює аналогічний принцип. Щоб уникнути песимізації, займайтеся SEO оптимізацією, використовуючи легальні методи.

Якщо сподобався сайт конкурента, не копіюйте його інформацію від «кірки до кірки», а замовте послугу рерайту. Не публікуйте однакову інформацію на сторінках сайту. Забудьте про клоакінгу, свомпінгу, сателітах, дорвеях.

Інші способи уникнення песимізації:

  • Ретельний вибір сайтів, які посилатимуться на ваш ресурс. Перевірте репутацію, рекламу, якість тексту та ілюстрацій, обсяг трафіку.
  • Світ очима користувача. Перевірте, чи небагато реклами, чи відповідає текст призначення сайту.
  • Перевірка історії сайту перед покупкою. Якщо попередній власник «балувався» чорними способами просування, шукайте інший ресурс.
  • Контролює зростання позицій, помилок і посилань за допомогою спецсервісів, наприклад, Вебмайстра.
  • Дотримуйтесь правил пошукових гігантів. Не вважайте, що робот проігнорує ваші помірні чи випадкові помилки.

Нескладні дії допоможуть сайту покращувати позиції, а не просідати. Не варто ризикувати з репутацією ресурсу – її нелегко відновити!

Вихід із песимізації

Якщо сайт знижується в рейтингу пошукової системи, спочатку усуніть причину, через яку це відбувається. Перевірте, чи небагато реклами, чи немає посилань на заборонені організації.

Якщо причина в неунікальному контенті, терміново замініть текст і картинку. Обов'язково перевірте нову статтю на унікальність, використовуючи один із популярних сервісів. Також бажано розділити текст на абзаци, оформити його заголовком та підзаголовками, використати списки.

При падінні позицій без вагомих, на вашу думку, причин, зв'яжіться зі службою підтримки пошуковика. Вона підкаже, у чому помилка. Так буде легко знайти помилку, щоб усунути недолік і повернути втрачені позиції сайту.

Коли ви усунете помилки, зв'яжіться з адміністрацією пошукового гіганта з проханням переглянути та усунути вжиті заходи. Так сайт зможе відновити позиції, а ви отримаєте цінний урок про його чесне просування.

1574