Що таке вигорання? І як із ним боротися - поради від Affstream

Що таке вигорання?

Вигорання – це стан повного зниження продуктивності та виснаження на фізичному й емоційному рівні. Якщо особа перебуває у тривалому стресі або у ситуації, коли відсутній внутрішній сенс і накопичується негатив, це призводить до процесу вигорання.

Якщо не говорити словами з Вікіпедії, то це результат того, що людина просто перестала приділяти увагу своєму ментальному та фізичному здоров'ю. Стан, який є останнім запобіжником дистресу.

Дистрес — стан, при якому людина не в змозі повністю адаптуватися до стресових ситуацій та спричинених ними наслідків і проявляє дезадаптивну поведінку.

Багато хто вважає, що вигоряння це всіма вигаданий факт і достатньо відпочити на вихідних і ти вже готовий повернутись з новими силами до роботи. Або ж зовсім вважають, що якщо ти молодий, значить сповнений енергії та вигоряння притаманне лише людям старшого віку. Відразу скажу свою думку – це не так!

Щоб уникнути проблеми, потрібно знати як його запобігти. Тому давайте розберемося як ми приходимо до стану, коли улюблена робота стає зовсім не такою?

Вигоряння не настає миттєво, це цілий ланцюжок, у якому тісно переплетені внутрішні та зовнішні питання.

Це може бути просто велике навантаження, а може бути все глибше, наприклад невирішені протиріччя, брак творчої чи професійної реалізації. Навіть просто великий обсяг і якість споживаної інформації, яку має обробляти ваш мозок може призвести до вигоряння. Не дарма ж проводять дослідження про вплив перегляду відео з котиками та цуценятами на загальний рівень щастя людини. “Чарівні палички”, які могли б це вирішити: наявність та якість корпоративної культури, можливість покращення своїх soft skills та hard skills на роботі, залучення співробітника до життя компанії та колективу, та навіть просто перерви за філіжанкою кави з колегами та обговорення останніх бажано позитивних новин могло б виправити ситуацію.

До чого призводить процес коли очі гаснуть, а ентузіазм на нулі?

Все починається з небажання виконувати поставлені завдання, відчуженість від колег, проблеми зі спілкуванням з оточуючими, в т.ч. з сім'єю, відмова від участі у житті компанії і, як наслідок, подальший пошук нового місця роботи.

Що з цим робити і чи є рецепт від цього?

По-перше, проводити регулярно зустрічі 1:1 та хоча б 1 раз на рік спеціалізовані тести з вигоряння в колективі. Так, всі ми не любимо ті, самі тести які відправляють у загальний чат, але повірте, якщо вчасно дізнатися про прояв проблеми уникнути її буде набагато простіше.

По-друге, для цього є HR-директор, який підтримує постійний зв'язок з тим-лідами, а вони, у свою чергу, з усіма своїми підопічні. Сприятлива атмосфера і відкритий діалог створить атмосферу довіри і якщо співробітник відчує, що "щось не те" ймовірніше вам про це повідомить.

По-третє, залучайте співробітників у життя компанії. Не варто забирати їх особистий час, але дуже доречними будуть корпоративні зустрічі і тімбілдінги.

Також, приділяйте час побажанням своїх співробітників та їх потребам, це суттєво допоможе у розвитку як співробітника, так і всієї компанії загалом. У деяких випадках, особливо після стресових життєвих ситуацій, співробітнику варто звернутися до психолога, в інших допомога кваліфікованого коуча виявиться дуже доречною.

Бувають ситуації, коли людина стикається з питанням, на яке не може самостійно знайти відповідь незважаючи на те, що вона має ресурси, резерви та бажання. Він просто не бачить відправну чи проміжні точки. У таких ситуаціях саме сесії з коучем, HR або психологом допоможуть вирішити це питання. До того ж це суттєво покращить його ментальний стан, що зрештою позитивно позначиться і на його роботі. Не виключено, що ви отримаєте нового співробітника.

Повірте, ваші колеги дійсно віддячать вам! 

1239