ШРИФТОВІ ПАРИ: ЯК ПІДІБРАТИ ПРАВИЛЬНО ШРИФТИ ДЛЯ РЕКЛАМНИХ БАНЕРІВ

Шрифти грають важливу роль у дизайні не лише тому, що несуть текстовий зміст повідомлення і буквально розповідають аудиторії про що йдеться. Шрифти - це окремий візуальний елемент, який збалансовує композицію, має свою вагу та вміє керувати увагою читача. Саме тому надважливо вміти правильно їх поєднувати у дизайні, аби ваші рекламні банери точно працювали.

Для початку слід знати, які взагалі бувають шрифти, а саме: антиква, гротексні, рукописні, акцидентні (декоративні), моноширні, брускові і тд. Продовжувати цей список можна довго, але я прихильниця того, аби одразу показувати на практиці (навіщо вам чергова стаття про те, які бувають шрифти? Ми тут зібрались екслюзив почитати!) Отож, почнемо.

СЕКРЕТ 1:

Запам’ятайте правило: яскраве поєднується із простим. Акцидентні, рукописні, дисплейні шрифти завжди поєднуйте із простими гротескними шрифтами. Намагайтесь не використовувати шрифти із засічками, тому що головна їх проблема в складності читання, особливо, якщо ми обираємо маленький кегль. (ну добре, іноді можна).

Шрифти: Moniqa, Gilroy

Шрифти: Benzin, RockStar

Шрифти: Suco de Laranja, Mezzo

СЕКРЕТ 2:

Шрифти мають відповідати ніші, яку вони рекламують.

Тут потрібно навчитись відчувати настрій шрифтів: елегантні, суворі, грайливі, вишукані, дружні, виразні, словом - відповідні до ніші. Не забуваємо про те, що шрифт - це окремий візуальний елемент, а тому, як ви описуєте нішу, такий опис має бути і у шрифта.

Якщо у заголовку ми використовуємо достатньо помітний, жирний, але елегантний шрифт - чудовою парою йому буде прямий тонкий текст. Розглянемо на прикладі двох рекламних банерів.

У першому випадку заголовок достатньо жирний та контрастний, однак уся композиція сприймається легко, адже засічки на шрифті дають нам натяк на елегантність і легкість, а отже і пару підбираємо таку ж: тонкий, прямий, акуратний шрифт. У другому випадку відчувається дисбаланс, адже заголовок не відповідає ніші: якийсь він надто грубий, до того ж апрош (відстань між буквами) стрибає, що створює певний дисбаланс у поєднанні з його прямою та тонкою парою.

Шрифти: Philosopher, Poiret One

Шрифти: Yanone Kaffeesatz, Poiret One

СЕКРЕТ 3:

Є шлях простіший, аніж годинами підбирати ідеальну пару. І ні, я зараз не про сервіси по підбору шрифтів. Є в них значний мінус: такі сервіси пропонують зазвичай або платні шрифти, або ті, які не підтримують кирилицю. Не забуваємо: часу обмаль, наша аудиторія не дочекається нашого суперського рекламного банеру, а ми все ще перевіряємо шрифти на ліцензію та підтримку кирилиці. Отож ловіть лайфхак: можна не підбирати шрифтову пару ВЗАГАЛІ. Так-так, у цьому випадку послуговуємось одним шрифтом, але різними його нарисами. Мова йтиметься про візуальну вагу.

Пропоную розглянути на прикладі:

Шрифт: Montserrat

Шрифт: Yanone Kaffeesatz

Шрифт: Gilroy

У всіх випадках використовується один шрифт, однак чітко відстежується заголовок, другорядний текст, CTA. Необхідно навчитись грати на контрастах: варіативні шрифти мають свою візуальну вагу завдяки нарисам. Жирний нарис - це завжди щось тяжке та помітне, а ось тонким нарисом можна оформлювати другорядну інформацію. Не забувайте про маюскул (капс, по нашому). Зазвичай він сприймається як крик (особливо, коли ми читаємо повідомлення в месенджерах), однак на рекламних банерах він заохочується, адже дає додаткову візуальну вагу, навіть якщо ви використовуєте один і той самий шрифт.

ОТЖЕ,

підбір шрифтових пар - це величезне поле експериментів та роки практики, а ще, вважай, не враховуючи те, що кожного року випускаються сотні нових шрифтів.

Моя порада: створіть свій власний архів шрифтових пар та шрифтів загалом. Поділіть їх на види, опишіть за настроєм та щораз, коли вам необхідно буде створити яскравий рекламний банер, підглядайте у свій архів, складайте пари як пазл, експериментуйте та отримуйте задоволення від цього цікавого процесу. Успіхів!

277