SMM-бенчмарк: найкращі практики малого та середнього бізнесу

Бачити прекрасне в буденному — це талант. Аналізувати, віднаходити референси ефективних практик — це вже професіоналізм. Команда агенції Sasquatch Digital застосувала й те, й інше, щоб на світ з’явився ще один огляд SMM-індустрії. Раніше ми публікували бенчмарк найкращих практик великих українських брендів

Тепер черга за торгівельними марками. Вони не обмежені жорсткими вимогами брендбуків, нерідко створюють контент силами ультрамалих команд та є більш гнучкими в ухваленні рішень щодо власних соцмереж. Хто зумів найкраще використати ці переваги — розглянемо в розрізі індустрій. Далі оцінюємо окремі інструменти, загальний настрій, фішки сторінок без стандартизованого SMM-розбору. Адже в інакшому разі вийшла б не одна стаття, а серія дописів, значних за обсягом.

Мода й дизайн

Здається, представники фешн-бізнесу першими зрозуміли силу соцмереж. Вони точно знають, як продає гарне зображення, тому прикладів бездоганних візуальних рішень у цій сфері безліч. Які ще прийоми SMM застосовують бренди одягу, взуття, аксесуарів та інтер’єрних товарів?

Cher17 та Інтертоп регулярно витрачаються на сумісні мінісеріали із залученням справжніх акторів чи відомих блогерів, професійною озвучкою та сценарієм. Скажімо, ось цей, про осінню історію кохання, з неперевершеними краєвидами Києва та ненав’язливою інтеграцією продукції обох бізнесів. Відгуки аудиторії чудові! Або ж інший, простіший — про життя друзів.

german apparel ™, окрім того, що проводить атмосферні якісні зйомки, удало диференціює контент. TikTok демонструє безпосередні залаштунки створення одягу, а Instagram — уже сам результат.

byMe не зважають на кількість підписників і далі створюють затишну атмосферу маленького шоуруму на 150+ тисяч людей. Окрім того, на аватарці в них розміщене не лого, а обличчя власників. А ще в контенті можна побачити, чим надихаються дизайнери, створюючи речі (театр «Березіль», українська стародавня кераміка, гуцульські традиції оздоби). Зчитується їхня мета закохувати в українське, автентичне. Не дарма для створення колекцій, а надалі — і контенту, представники byMe вирушають в експедиції Україною.

Занурюється в історію та витоки і бренд «GUNIA Project». Цей посил відображається і на контенті, де, окрім продуктової складової, можна знайти й історичні згадки.

Контент VSELENNA демонструє джерела створення принтів. Історії про натхнення доповнюють гороскопи та різні передбачення, що формує і окреслює аудиторію клієнтів.

Pitaya подбали про розмірну різноманітність власної продукції. Основний товар бренду — купальники. Типово їх звикли демонструвати на струнких, відретушованих моделях. Однак тут у сториз бачимо всіх — різних і прекрасних.

Далі — Guzema Fine Jewelry. Фотосесії цього бізнесу чітко демонструють стратегію інтеграції на закордонні ринки. Предметна зйомка атмосферно чимось нагадує контент всесвітнього бренду «Burberry».

Ще одна ювелірна марка «Tuman Lanom» не шкодує грошей на 3D-анімацію, яка просто закохує в їхні вироби.

І моделі, і їхнє подання в кадрі демонструють наміри виробника взуття Kachorovska захопити світ чи принаймні найближчу Європу. Підтверджує це й TOV компанії та відмова від української на користь англійської в текстах публікацій.

Цікаві експерименти з продуктом ми бачимо в зйомках бренду «Blackwood». Сумки й пірнають, і мерзнуть, аби лише підкреслити бажаність в очах клієнта.

А ось марка «GUDZYK» далека від екстремальних проявів. Однак вони створили для власного контенту обличчя, що вирізняє їх із-поміж більшості виробників фетрових аксесуарів. Головна героїня та майстриня — Марія Опанасівна чи просто БА — приклад сучасної і активної жінки, яка відмовляється стереотипно старіти. Контент із нею особливо поширений на платформі TikTok.

Ще трошки краси: Art-Hall ceramics створює в контенті казкові світи, заправляючи їх розповідями про українські традиції. Один із вдалих візуальних прийомів на сторінці — якісні фото тут допрацьовують делікатною графікою, підсилюючи атмосферність, проте не даючи деталям перекричати центральні об’єкти зйомки.

Виробник світильників та інтер’єрних рішень Yalanzhi Objects реалізує ефективні стратегії в контенті. Серед публікацій з’явилися відео з майстрами, які розповідають та показують, як створюють власні витвори. Це надихає. Однак і про практичність тут не забувають. У шапці профілю — покликання на 3D-моделі товарів для дизайнерів інтер’єру, що, очевидно, є основним провідником Yalanzhi Objects до кінцевого покупця.

Окрім того, варто приділити увагу SHISHKA PROJECT, usual, MOTYV, Оладка, Nbn, Jane and Mery, Algorythm ceramics, NÚKOT, Bagllet, Juna, VerbenA, KENMARK, Oliz, Тобі можна, SFURATO, UPSLOWUSE, LUTIK, Shur Shur.

Краса

Досить важко вирізнятися контентом у б’юті-індустрії. Майстри та салони йдуть у публікації «до/після» (часом і без «до»), що найкраще продають послугу. А ось виробники товарів для краси прискіпливіше продумують стратегії контенту.

Поговоримо про предметну зйомку. Вона досі є в SMM, і ми маємо приклади вдалого її використання як в економ-, так і в більш витратному форматі. Скажімо, виробник товарів для манікюру LUNAmoon чаклує над фото з власними баночками так, що навіть без залучення іменитих фотографів контент видається цікавим та цілісним. 

NATUREAL тяжіє до мінімалізму й демонструє це візуалом. До того ж у контенті не лише фото та відео продуктів, а ще обличчя, щоб споживачі впізнавали себе. Що незвично для категорії — NATUREAL чимало уваги приділяє текстам: нерідко тут можна натрапити на довгі формати. Створюється враження атмосферного жіночого ком’юніті.

sense education виробляють доглядову косметику й не надто докладно пишуть про власний бізнес в Instagram. Проте загальна картинка дає зрозуміти — це щось про красу. sense education досить удало міксують відзнятий у різних фотосесіях матеріал, створюючи враження різноманітності. Цікава знахідка — зім’яті тюбики з неохайними слідами. Вони наче додають життя, транслюють використання до останньої краплі. Демонстрація реальності виграє битву з ідеально глянцевим світом Instagram.

Сторінка з атмосферою дівочих посиденьок CRUMB. Тут варто виокремити цікавий формат гри «Я ніколи не». Це фізично реальна гра з картками, зіграти в яку запрошують інфлуенсерів або гостей, яких цікаво послухати. У результаті отримують простий і легкий для сприйняття відеоконтент з украй нативною інтеграцією продуктів.

Тримайте додаткову порцію покликань зі сфери краси: Zmina, Nails&Cocktails, MVK, Hairstime, The brow bar, Downtown nails, Krasavka, Zola, Elan, NBE, Sane, Sue, Hochoo, Dotyk, Center Harlen.

Готельно-ресторанний бізнес

Ще одна сфера, яка в Україні досить давно й водночас яка зрозуміла, як конвертувати підписників у відвідувачів, а лайки — у чеки. Готельно-ресторанний бізнес, може, і переживає складні часи, однак в Instagram у них затишно, урочисто та смачно. Прикладів цього безліч, тому згадати всіх в одній статті нереально. Ми вирішили не брати до бенчмарку часто згадувані в SMM-оглядах заклади на кшталт «MilkBar» чи «Honey». Роздивімось практики менш очевидних гравців ринку.

Ресторан «Mirali» близький до винаходу фотографій, що передають запахи та смаки. А ще контент сторінки яскраво демонструє слоуфуд-настрій і філософію закладу.

Kometa та Zigzag ведуть дві споріднені сторінки в Instagram. Та головна їхня особливість — чимало облич команди в публікаціях. І ці люди досить довго незмінні. Це створює уявлення про дружній затишок та гостинність у закладах, навіть якщо ти там не був жодного разу.

Нетривіальне завдання стоїть перед контент-мейкером закладу «S34», адже це одночасно бар і перукарня. З SMM тут вправляються, як із коктейлями. Необхідно втримати баланс і реалізувати все зі смаком. Заклад має дизайн-систему, витриману колористику та невагомий тон комунікації.

Додамо в огляд щось солоденьке? Міністерство десертів створює надзвичайно акуратний і класичний для категорії контент, однак їхня основна фішка — присутність відомих персон у публікаціях. Усміхнені обличчя запалюють бажання відвідати заклад ще більше.

З обережністю переглядайте контент львівського кафе «Мрійники». Ідеї та ракурси можуть активувати виділення шлункового соку. 

Кейтеринг «Гудфуд Вдома» демонструє в контенті, з якою педантичністю підходить до створення страв. На це натякає серія флетлеїв з акуратно розкладеною їжею. Для підсилення апетиту додають ще й безліч зображень страв у розрізі та великим планом.

Готель «SHELEST» закохує затишною картинкою, цікавими колабораціями й невимушеністю комунікації.

У SOPHIA HOTEL знайшли баланс між автентичністю та сучасним дизайном, відкрито демонструючи це в контенті.

А Шале DEREVA зуміли неможливе — використали сексуальність у публікаціях без дрібки вульгарності.

Ось ще добірка покликань, які вам варто побачити: Juju, Кафе Марія, Buddy, АРКАДАШ, Homie, Хабібі, Shibo, Мао, Ga.Ga, Stories, Котлета по-київськи, 11 Mirrors Design Hotel, Dereville, Skogur, Чайка, дублер кафе, Дружба, Дідова хатчина, t.c.pizza.

Послуги

У цій категорії, напевно, досі найціннішим джерелом клієнтів є рекомендації. Однак ті представники сфери послуг, які розраховують на більш заможного споживача, застосовують саме соціальні мережі, щоби продемонструвати йому: «Ми ті, хто відповідає твоєму статусу».

Хімчистка «Prala» на власній сторінці транслює чітко окреслений ціновий сегмент і місце в ніші. Вони могли б дописувати про цінники, акції, брудні черевики до й після та відгуки клієнтів із фейковими фото. Проте обрали небанальну концепцію захоплення деталями речей, з якими працюють. Такий контент навіює впевненість у якості роботи майстрів. Чистота в кадрі створює відповідну асоціацію з хімчисткою. До речі, реальні відгуки та до/після компанія публікує в сториз.

Так само формує певну аудиторію власних клієнтів і салон «Dr.Det detailing». У дописах виблискують дорогі чистенькі автівки.

Атмосфера професійного інтер’єрного каталогу панує в контенті майстерні «Kelsis». А це ж просто їхні реальні кейси, до речі, описані в тексті з усмішкою та без пафосу.

Подивіться ще на кілька успішних практик бізнесів зі сфери послуг: LEVENS, Oznaka, GNRTR, Fantasty, fd.clinic, Timotheus, Лама Лу, Mentoly, printostan, Routine, Оранжерея ВДНГ, Rozmova, Mybarberpet, Krako.te, Бухленд.

Ритейл

Ще одна категорія, для якої соціальні мережі є дієвим каналом залучення відвідувачів. Незалежно від того, в онлайн- чи в офлайн-форматі провадять торгівлю. Однак відповідь на питання, якою має бути SMM-стратегія для закладів торгівлі, досить неоднозначна. Часто ефективною буде пряма демонстрація товару, ціни та наявність. Проте так люди купують те, у чому мають потребу (або те, чого різко захотіли, побачивши допис). А ось стратегія, у якій, окрім продажу, транслюють і філософію закладу, формує бажання просто купувати саме в них, а що саме — уже не має такого вагомого значення (аби лиш гаманець давав змогу).

Так будує SMM-комунікацію компанія «LOVESPACE». Вони сміливо йдуть від стереотипів категорії. Це, взагалі-то, секс-шоп. Проте вони здійснюють безліч просвітницької роботи та вміло адаптують контент 18+ до соцмереж, перетворюючи його на інтелігентні та пізнавальні розмови. Унаслідок — на сторінці вже сформована відповідна аудиторія, немає вульгарності в коментарях, а люди вільно діляться власним досвідом.  

Sabotage Wine захотіли створити навколо власного магазинчика вин відчуття, що ти вже трохи продегустував. Тому контент легкий і з гумором, влучно адаптований мемами. Водночас сторінка має професійний вигляд. Тут дотримуються айдентики та транслюють основні повідомлення про доставку й асортимент.

LASKA CHARITY STORE поєднує в комунікаціях тематику благодійності, практики ресайклінгу та апсайклінгу. Моделі для зйомок контенту магазина якнайвідповідніше транслюють філософію сучасного секонд-хенду.

Ще один невеличкий представник ритейлу — зоомагазин «Pet Lovers». Замість невиразних каталожних фото, тут публікують власний контент і надзвичайно милих кінцевих споживачів. Трошки по-аматорськи, однак душевно.

Усіх не згадати, та ось ще кілька сторінок, які ми хочемо виокремити: Gorgany, Dзvinka, Щось цікаве, Fwpt, EatMyVintage, Дафі, Harley&Cho, Сім23.

FMCG

Споживчі товари без SMM не мають шансів на розширення кола власних покупців. Навіть якщо ви локальний бізнес зі скромними потужностями. Допис в Instagram — саме той інструмент, щоби показати характеристики власного продукту, дати запам’ятати пакування, розказати, де купити, та і просто спонукати спробувати. Подивимося на прикладах?

Яскравий, простий фотоконтент з усмішками пересічних людей демонструє продукт Kombucha VitFit. А щоби продати таку річ як «чайний гриб», винаходити велосипед нема потреби.

З модним продуктом — моті — необхідно заморочитися трохи більше. Тому Моті від коті знімає чимало відео, використовує розмовний формат, меми та TikTok-тренди. А ще виокремимо нестандартне залучення селебриті. Плюси: люди запам’ятовують, як вимовляти назву, надихаються емоційними відгуками про смаколики. Мінуси: смак досі не передається через відео.

А ось у виробника постільної білизни Leglo інші завдання. Їм потрібно через фото та відео передати відчуття затишку й тепла. Якісні фотосесії в продуманих локаціях, відповідна колористика, демонстрація текстури товару — і вуаля.

Ще один проєкт із нашого огляду важко назвати продуктом широкого вжитку, однак він 100 % вартий уваги. Це пуровер з української кераміки Dotyk, створений на початку війни. Його вже успішно продають у світі, оскільки він має неперевершений вигляд як у фото- та відеоконтенті, так і в 3D-візуалізаціях.

Інший приклад бездоганної дизайн-системи, яку доповнюють тексти, що надихають, — це сторінка розробників психологічних ігор «PLAYERSGETREADY».

Додамо ще кілька покликань, що вартують вашої уваги: Ципа, Dodo Socks, INTEGRALIST, eat me at, Come a Casa, Minelly, SYAYNO, Sabo concept, mcf, DeKit, Доообра ферма, Oh sheep, Залізна крамниця, hygge secret, plnt_b.

Освіта та культура

Освітні та культурні проєкти мають бути не безкоштовними, а ціннісними. Тому нічого дивного в наявності складової продажів у комунікаціях подібних бізнесів. Їм теж потрібно залучати відвідувачів через соціальні мережі, захоплюючи їх атмосферою, можливостями, даючи тизер знань. Подивимося на вдалі приклади SMM із цієї категорії.

Знайшли чудовий зразок того, як SMM змінює уявлення про стан речей. Ось що б ви відповіли, якби ми спитали: «Як справи в музеї Корсаків у Луцьку»? Напевно, керуючись стереотипами, що музей — це щось старе й занепале, ви відповіли б, що справи так собі. Однак завдяки TikTok ми маємо змогу побачити, що в цьому музеї життя насправді вирує! Артоб’єкти, інсталяції, емоції відвідувачів — усе на відео. А щось ще й залітає на 2+ мільйони переглядів.

Ламають стереотипи й на сторінці «Малий театр». Щось академічне, застаріле, неживе? Точно не про контент цього закладу. Тут чимало відео з акторами, розмови про репертуар і культуру відвідувань театру. Цікаво, до того ж тепло та лампово.

Насичено, динамічно, стильно — імовірно, онлайн-інститут «Projector» хотів сформувати в потенційних студентів саме таке враження про себе. Тому ці характеристики вони і транслюють через візуальний контент.

А PinchukArtCentre — це не лише про мистецтво, а ще і про організацію. Тут розуміються на роботі з відвідувачами. Скажімо, у блоці «вибране» чи в закріплених постах (як на Facebook, так і в Instagram) вони розміщують відповіді на FAQ — удала деталь.

І ще кілька покликань до колекції: WNB, Абук, Віхола, Day by day, Comedy room, Kukurudza, Bazilik, Sciencekids, Edera, English monsters.


Чи можна вважати перелік локальних брендів, яким вдається SMM, вичерпним? Однозначно ні. Чи можна його продовжувати в коментарях? Безумовно. Ми навіть закликаємо вас, щоб ви, так само як і ми, милувалися контентними знахідками локальних брендів і ростом якості їхніх публікацій. Адже це надає повне усвідомлення того, що ми живемо в країні розумних, щирих, цікавих людей, які створюють, креативлять і прогресують.

2663