Як побудувати культуру безперервного зворотного зв'язку в компанії: ТОП-10 порад

Дружнє плескання по плечу куди приємніше за критику. Однак яким би не був критичний зворотній зв'язок, він - життєво важлива частина професійного та особистісного зростання.

Фідбек відіграє вирішальну роль у підвищенні командної продуктивності та є вагомою складовою корпоративної культури. Якщо співробітники не отримують зворотній зв'язок, їм складно орієнтуватися у своїх сильних сторонах та визначати зони росту. 

Розвинена культура зворотного зв'язку заохочує колег вільно ділитись критичними коментарями на основі отриманих під час спільної роботи інсайтів. Це сприятиме підтримці здорової атмосфери в колективі й налагодженню продуктивного обміну думками для професійного зростання.

Що таке культура безперервного зворотного зв'язку?

Культура зворотного зв'язку – це, передусім, постійний двосторонній обмін інформацією між колегами, а також між працівниками та керівництвом. Кінцевою метою є створення такого робочого простору, де усі почуваються комфортно, висловлюючи свої пропозиції щодо тих чи інших процесів.

Здорова культура зворотного зв'язку – це культура, де фідбек є нормою, а не сигналом тривоги. Коли потрібні покращення, прохання про зміни не здаватиметься незручним чи несподіваним для команди. Натомість ви зможете вдосконалити бізнес-процеси, надавши працівникам можливість досягти успіху у виконанні своїх обов'язків.

Безперервний зворотний зв'язок не обмежується лише фідбеком менеджерів своїм командам. Менеджери так само потребують відгуку, що дозволить їм виявляти потенційні джерела конфліктів або проблем в управлінні. Зворотний зв'язок має вирішальне значення для оптимізації індивідуальної продуктивності. Своєчасний фідбек – можливість виявити сфери для вдосконалення та усунути слабкі місця на кар’єрному шляху.

Отже, як побудувати культуру безперервного зворотного зв'язку?

Перед тим, як перейти до перших кроків, варто усвідомити, що цей зв'язок завжди повинен бути:

Доброзичливим. Пам'ятайте, що ви намагаєтесь допомогти людині, а не змусити її почуватись винною.

Двостороннім. Заохочуйте людину, яка отримує зворотний зв'язок, давати фідбек менеджеру і компанії.

Конструктивним. Зосередьтесь на тому, що людина може зробити краще, а не на тому, що вона зробила неправильно. Не забувайте говорити про досягнення.

Зворотний зв'язок може поліпшити міжособистісну комунікацію. Заохочуючи колег ділитися один з одним своїми думками та поглядами, ви допомагаєте створити відкрите і чесне середовище, в якому людям комфортно спілкуватися один з одним. Це, своєю чергою, поліпшує співпрацю та сприяє позитивному досвіду роботи в цілому.

Як заохочувати постійний зворотній зв'язок на робочому місці?

Інтегруйте його в культуру компанії

Відкрито говоріть про переваги відгуків та заохочуйте людей до такої взаємодії. Ви навіть можете створити загальнокорпоративні ініціативи, такі як заплановані сесії зворотного зв'язку або скриньки для відгуків/опитування.

Навчайте співробітників

Обмін зворотнім зв'язком може бути схожим на мінне поле, тому важливо навчити ваших співробітників робити це правильно. Важливо уникати конфліктів та давати оцінку роботі, а не особистості. Поясніть, в чому суть безперервного фідбека та його важливість і як його ефективно надавати. Ілюструйте пояснення прикладами з реального життя.

Спростіть процедуру надання відгуку

Іншими словами, створіть просту, зрозумілу систему, яка не забиратиме у них багато часу. Онлайн-форми, інструменти планування та різні канали — все це хороші варіанти.

Будьте самі відкриті до зворотного зв'язку

Ви також маєте бути готові отримувати зворотний зв'язок і діяти відповідно, навіть якщо це не те, що ви б хотіли почути.

Запитуйте, а не припускайте

Перш ніж робити поспішні висновки про те, чому сталась певна подія, знайдіть час дізнатись про все від колег. Це не лише забезпечить вас точною інформацією, але й покаже працівникам, що ви цінуєте їхню думку. Звинувачення ставлять команду в позицію захисту, що ніколи не сприяє продуктивній комунікації.

Використовуйте різні джерела зворотного зв'язку

Не варто спиратись на думку однієї людини або формувати свої судження, не розглянувши інші точки зору. Постійно тримайте в фокусі відгуки команди, клієнтів та зацікавлених сторін.

Будьте конкретними

Незалежно від того, чи отриманий вами фідбек позитивний чи ні, він ефективний, коли конкретний. Відсіявши загальні зауваження, ви зможете ясно визначити проблему і зрозуміти, які процеси та кроки додають цінності, а які лише створюють перешкоди.

Будьте вчасними

Цінний зворотний зв'язок – отриманий якнайшвидше після події. Із часом деталі розмиваються, і ваші колеги з меншою ймовірністю згадають, що і чому сталося. Більше того, коли відгук є критично важливим, затягування матиме негативні наслідки.

Забезпечте баланс

Намагайтесь дотримуватись балансу між позитивними та негативними відгуками. Визнайте сильні сторони співробітника, але дайте йому корисну «їжу» для роздумів. Приміром, запропонуйте потенційне рішення для кожної визначеної вами проблеми. До кожного позитивного моменту додайте пункти про те, як співробітники можуть продовжувати розвивати свої сильні сторони.

Мисліть стратегічно

Надаючи фідбек, концентруйтесь на довгостроковій перспективі. Подумайте про те, що допоможе вашим співробітникам зростати і розвиватись.

Зворотній зв'язок можна порівняти з інвестуванням у команду. Кожна ваша пропозиція має налаштовувати колег на вдосконалення й успіх. Правильно побудована система конструктивних відгуків спонукатиме команду рости й розвиватися, а також знаходити потрібні рішення для найбільших викликів компанії. 

1880