Як працює діджитал в Україні під час війни: ділимось корисними інструментами

Війна в Україні стала серйозним та найскладнішим випробуванням для інтернет-маркетингу місцевого ринку. Сьогодні до 50 % всього бізнесу практично не працює, лише деякі з них намагаються залишитися на плаву та якоюсь мірою підтримують діяльність.

Ми в агентстві Elit-Web провели порівняльний аналіз відвідуваності 206 сайтів наших клієнтів. При дослідженні використовували дані за 1 місяць до початку війни і 1 місяць після вторгнення окупантів. Результати вражають: відвідуваність сайтів впала на 62 %!

На деякі типи послуг і товарів попит зменшився у 2–3 рази. Дохід від цього впав на десятки відсотків. Більш того, багато бізнесів взагалі припинили існування. Проте, як і будь-яка криза, війна мала не тільки драматичні наслідки для інтернет-маркетингу. Є й кілька досить позитивних змін.

Оптимістичні тенденції сучасного українського онлайн-ринку

Скорочення значної частини бізнесів спричинило й зворотний ефект. Він виражається в 3 основних аспектах:

  • показники конверсії з ліда у фактичний продаж виросли в деяких сферах до 93 % (проти 80 %);

  • ціна одного кліка в Google Ads у середньому зменшилася у 2 рази;

  • суттєво знизився рівень конкуренції в багатьох нішах.

Іншими словами, зараз для бізнесу, що працює, відкриваються вигідніші перспективи, ніж до війни. Проте, щоб їх реалізувати, потрібен грамотний інтернет-маркетинг. На фоні цього доречним є питання: які з діджитал-інструментів слід використовувати для просування, зважаючи на реалії сьогодення.

Реклама, SMM та SEO – три основні напрямки, які покращують бізнес розвиватися під час війни

Ці методи в нинішніх реаліях вийшли на передній план. Саме на них ми в Elit-Web робимо акцент при складанні стратегії просування українського бізнесу під час війни. Розповімо, як вони працюють та які інструменти допомагають ефективно використовувати ці методи.

Контекстна та таргетингова реклама

Ці формати й до війни мали попит завдяки своїй ефективності. Зараз же реклама стала ще вигіднішою, бо, як ми зазначили вище, ціна кліка знизилася. Тобто власники бізнесу можуть економити на послугах просування, при цьому показник конверсії росте.

При налаштуванні реклами використовуємо спеціальні сервіси:

  • планувальник ключових слів від Google. Він забезпечує прогнозування ефективності реклами з урахуванням витрат;

  • Google Trends. Цей сервіс використовуємо для оцінки популярності запитів з пошуку;

  • BigSpy. Зручний сервіс для аналізу ефективності рекламних клієнтів.

Звісно, це не всі програми, які ми використовуємо в роботі, назвали лише основні. 

Як проявляється ефективність SMM під час війни

Протягом перших тижнів від початку наступу на країну цей метод не працював. Через війну багато локальних бізнесів та брендів зупинили або дуже скоротили публікацію нового контенту в соцмережах. Проте поступово цей напрям оживає та починає плідно працювати.

Ось кілька інструментів, які допомагають SMM-никам:

  • Вентилятор даних. Він має в підготовці звітів просування в соцмережах з наочними таблицями, графіками та діаграмами;

  • Trendhero. Цей інструмент використовує для збору аналітики та даних у соцмережі Instagram;
  • SimilarWeb. Допомагає аналізувати конкурентів у соцмережах.

Скидати з рахунків SMM недоречно. Навпаки, зараз цей напрям треба розвивати, й при правильному використанні він може значно покращити просування. Підняти активність можна дуже просто – через підтримку ЗСУ та переселенців. Ці теми аудиторія дуже добре сприймає, й вони можуть стати зручною точкою росту для українського бізнесу, навіть локального.

Ще одна причина, через яку варто включати SMM до стратегії просування, – зниження цін на рекламу серед українських блогерів. До цього призвело падіння попиту на послугу, проте для працюючого бізнесу така тенденція є вигідною.


Як SEO стало ще ефективнішим

Багато компаній, які з початком війни переглядали свій бюджет на розкрутку, вирішили зменшити витрати саме на пошукове просування або взагалі поставили його на паузу. Через це конкуренція знизилася, і для бізнесу, який продовжив працювати, відкрилися більш зручні перспективи виходу в топ при менших витратах.

Проте складання стратегії завжди варто починати з аналізу конкурентів. Для цього ми використовуємо кілька сервісів:

  • SimilarWeb. Цей інструмент допомагає відстежувати реакції та активність ЦА;
  • Ahrefs. Використовується для аналізу методів оптимізації, якими користуються наші конкуренти;
  • BuzzSumo. Цей сервіс допомагає в порівнянні наших результатів з аналогічними даними конкурентів. Також можна використовувати для аналізу аудиторії, контенту та реклами.
  • Ще дуже зручним є Serpstat. Цей український сервіс є незамінною платформою для маркетологів та SEO-спеціалістів.

Дізнатися більше про інші тренди у сфері діджитал-маркетингу та новини ринку України в умовах сьогодення можна в ТГ-каналі «Штаб digital-підтримки». В ньому ми ділимося важливими маркетинговими тенденціями, розглядаємо дієві інструменти, а ще там можна поспілкуватися з однодумцями та спеціалістами. Приєднуйтеся до нашої спільноти!

738