Історія Photoshop

Цей матеріал створено в межах інструментального курсу «Робота з Photoshop» від освітньої платформи Креативна Практика.

Adobe Photoshop тривалий час був одним з найпопулярніших графічних редакторів. І сьогодні значна частина українських креативних компаній продовжує використовувати цей редактор у роботі. Відповідно до дослідження «Початок кар'єри дизайнера», яке Креативна Практика проводила у 2019 році, навички роботи з Photoshop часто є серед обов'язкових вимог до претендентів на вакансії цифрових та графічних дизайнерів.

У цьому матеріалі ми розповімо історію графічного редактора Photoshop, з'ясуємо, з чого все починалося, як він поступово обростав знайомими деталями і як став таким, яким є зараз.

Початок. Display

Історія Photoshop починається наприкінці 1980-х років у містечку Енн Ербор, в штаті Мічиган, у США.

У Гленна Нолла, викладача фізики в коледжі, було два сини — Джон і Томас. Джон захоплювався комп'ютерами, а Томас успадкував інтерес батька до фотографії (той був фотографом-любителем і обладнав у підвалі свого будинку фотолабораторію). Перший комп'ютер в їхньому домі з'явився в 1979 році, і це був Apple II Plus з чорно-білим монітором.

В той час Томас був студентом Мічиганського університету і готував кандидатську дисертацію на тему цифрової обробки зображень. Він працював уже на третій моделі комп'ютера Apple — Apple Macintosh Plus (теж з чорно-білим монітором), який, хоч і був більш просунутим за багатьма своїми параметрами, але як і раніше не вмів показувати напівтони (відтінки сірого). Для своєї дисертації Томас написав невелику програму, яка дозволяла це робити. Програма називалася Display.

Програму побачив його старший брат Джон, який тоді вже працював у Каліфорнії, в компанії Industrial Light and Magic (ILM) — славнозвісному підрозділі Lucasfilm, що займався розробкою спецефектів для «Зоряних війн».

Згодом в одному з інтерв’ю Джон Нолл розповідав, що йому хотілося більшого від Display — наприклад, щоб програма вміла зберігати зображення в інших форматах, щоб можна було друкувати їх з інших програм. Деякі зображення, які Джону надсилали з відділу комп'ютерної графіки ILM, на екрані виглядали надто темними — тож потрібен був ще й інструмент для гамма-корекції.

Томас і Джон Нолл

Отже, Джон захопився новою програмою. Він був вражений, наскільки робота Томаса нагадувала програмне забезпечення для Pixar Image — найкрутішого на ті часи комп'ютера вартістю 135 тисяч доларів, розробленого спеціально для комп'ютерного підрозділу Lucasfilm. Проте Display працювала на порівняно доступному Macintosh вартістю всього кілька тисяч доларів.

Display швидко розвивалася. З часом в програмі з'явилась можливість працювати з кольором, а також підтримка різних типів файлів, додалися інструменти для малювання, функції корекції колірної гами, управління балансом, відтінками й насиченістю.

Поява назви

Якоїсь миті з'ясувалось, що існує декілька застосунків Display, тож вигадали нову назву — Image Pro. Але й вона не була унікальною, тому її теж довелось змінити. Як саме з'явилась назва Photoshop, наразі невідомо. Але існує думка, що її запропонував братам видавець, коли вони демонстрували йому програму. І відтоді назва залишилась.

Інтерфейс Photoshop 0.63 (1988 рік)

До речі, Photoshop українською перекладається як фотолавка. Раніше, коли фотографія була не так поширена, фотоапарати були тільки в обраних, а фотографії треба було друкувати на папері, існували такі фотолавки (в нас їх частіше називали «фотоательє»). В них можна було не тільки видрукувати знімок, але й відретушувати. Саме такі фотолавки зображені на перших іконках програми.

Іконки для Photoshop, розроблені Джоном Ноллом

Photoshop 1.0

Джон Нолл вважав, що пора переводити проєкт на комерційну основу, і став шукати інвесторів. Першим інвестором стала компанія Barneyscan, яка виробляла сканери. Вони не купили саму програму, а придбали право на поширення її як складової програмного забезпечення до своїх сканерів. Тоді було продано 200 копій Photoshop 0.87, але все ж це був успіх.

Джон розумів, що потенціал у програми набагато більший, ніж бути просто додатком до сканера. У той час багато видавництв переходили на цифрову обробку зображень, і їм був потрібен хороший графічний редактор. Більш того, такі редактори стали з'являтися на ринку, у Photoshop сформувалися конкуренти, і це теж викликало впевненість в комерційному попиті на продукт. Тому брати не припиняли шукати інвесторів.

Через деякий час зусилля братів Нолл увінчалися успіхом: вони підписали договір з компанією Adobe, молодою, але на той час уже досить відомою. До речі, її назва вимовляється як «Адóбі».

Починала Adobe з розробки мови програмування PostScript і принтерів для поліграфії, в яких її планували використовувати. Але досить швидко стало зрозуміло, що це малоперспективно, і компанія перемикнулася на створення програмних продуктів.

На описуваний час Adobe вже представила Illustrator — інноваційний на той момент редактор для векторної графіки, який дійсно вразив ринок. За умовами договору, брати отримали 250 тисяч доларів і зберегли авторські права.

Том і Джон стали ще більш активно працювати над розвитком програми, готуючи її до офіційного релізу. І ось на початку 1990 року вийшов Adobe Photoshop 1.0.

Інтерфейс Photoshop 1.0. Зверніть увагу, інструментів стало більше
Photoshop 1.0 працював на Macintosh, вимагав 2 Мб оперативної пам'яті й частоти процесора не менше 8 МГц. Поставлявся на тридюймових дискетах. Коштував Photoshop 1.0 менш ніж 1 тисячу доларів, тобто у два рази дешевше, ніж його основний конкурент — Letraset's ColorStudio (1 995 доларів)

Серед ключових можливостей Photoshop 1.0 були корекція, оптимізація зображення при збереженні, криві (Curves), рівні (Levels), інструмент «Клонування» (Clone tool).

Програма відразу ж завоювала популярність, яку не втрачає досі.

Еволюція Photoshop

Після успішного старту версії 1.0 Adobe збільшила штат програмістів, і вони почали працювати над розширенням можливостей програми. До третьої версії Photoshop працював лише на комп’ютерах Macintosh, але популярність платформи IBM зростала, тому в 1992 році вийшла версія і під Windows.

У 1995 в Photoshop з'явилися шари. Значно змінилося оформлення, інтерфейс програми став набагато більше схожим на сучасний.

Спочатку Photoshop позиціювали як графічний редактор для поліграфістів. Але дуже скоро ситуація змінилася. Цим редактором стали користуватися також графічні дизайнери, художники, фотографи та вебдизайнери.

У 1999 році в комплекті з Photoshop 5.5 поставлялася програма Image Ready, яка була спеціально заточена під веброзробку, а в самому Photoshop з'явилася функція Save for Web.

Чудовий спосіб побачити еволюцію редактора — просто подивитись на його інтерфейс та вікно завантаження крізь роки.

Photoshop 2.0 (1991)
Photoshop 3.0 (1994)
Photoshop 4.0 (1996)
Photoshop 5.0 (1998)
Photoshop 5.5 (1999)
Photoshop 6.0 (2000)
Photoshop 7.0 (2002)

Photoshop в складі пакету Adobe Creative Suite

Починаючи з версії 8.0 (2003 рік), Photoshop став частиною пакету Creative Suite і став називатися Photoshop CS.

З 90-х графічний дизайн пішов далеко вперед, з'явилися суміжні галузі: вебдизайн, моушн-дизайн, цифрова фотографія, видавнича поліграфія. Для специфічних в цих областях завдань були потрібні нові інструменти, а іноді треба було поєднувати відразу кілька інструментів. Тоді Adobe запропонувала своїм клієнтам відразу цілий пакет програм, які доповнювали одна одну і в спільному використанні давали нові можливості. Цей пакет вони назвали Creative Suite.

Крім Photosop, у перші версії Creative Suite входили, зокрема:

  • Illustrator — редактор для векторної графіки,
  • InDesign — програма для верстки книг і текстових документів,
  • Bridge — система управління файлами,
  • Version Cue — система управління версіями мультимедіа,
  • ImageReady — растровий графічний редактор, простіший, ніж Photoshop, спеціально для вебграфіки,
  • Acrobat Professional — для створення і редагування PDF,
  • Dreamweaver — візуальний HTML-редактор.

Пізніше до Creative Suite увійшли також програма для відеомонтажу Premiere Pro, система для обробки відео і створення ефектів After Effects, аудіоредактор Audition.

Іконки додатків Adobe Creative Suite 6
Photoshop CS (2003)
Photoshop CS2 (2005)
Photoshop CS3 (2007)
Photoshop CS4 (2008)
Photoshop CS5 (2010)
Photoshop CS6 (2012)

Photoshop в складі пакету Creative Cloud

У 2013 році в Adobe вийшла перша версія Creative Cloud: з цього часу програми більше не можна було купити в довічне користування, але за кілька десятків доларів на місяць можна отримати доступ до однієї або відразу до всіх програм. Наприклад, Photoshop на момент написання цієї статті коштував 31 долар 49 центів, якщо купувати доступ на місяць, або 239 доларів і 88 центів, якщо відразу на рік одним платежем (або 20 доларів 99 центів, якщо платити помісячно). Повний же набір Creative Cloud обійдеться від 52 доларів 99 центів на місяць. Крім того, існують особливі тарифи для студентів, викладачів, навчальних закладів. Наприклад, студенти можуть придбати річну підписку на Creative Cloud за 19 доларів 99 центів на місяць. А перший тиждень користуватися всіма додатками можна взагалі безплатно.

Перехід в «хмару» змінив не лише модель дистрибуції: тепер програми оновлюються набагато частіше, також з'явилась можливість працювати над одним макетом спільно в команді, зберігати файли в хмарі, публікувати сайти та додатки за допомогою внутрішнього хост-сервісу. А ще до пакета Creative Cloud входить Adobe Fonts — бібліотека шрифтів компанії Adobe.

Незабаром після виходу нової версії стало відомо, що Adobe купила Behance — і після цього з'явилося багато тонких інтеграцій прямо в продукти Adobe, в тому числі й у Photoshop. Наприклад, з’явилась можливість відправляти файли безпосередньо з Photoshop у Behance, щоб продемонструвати процес роботи та готові проєкти й отримати думку про них від інших дизайнерів.

Adobe Creative Cloud: всі додатки у «хмарі»
Photoshop CC (2013)
Photoshop CC 2014
Photoshop CC 2015
Photoshop CC 2017
Photoshop CC 2018
Photoshop CC 2019
Photoshop 2020


50
14993