Огляд процесу взаємодії з «Креативною Європою»

Цей матеріал створено в межах безкоштовного онлайн-курсу «Європейські гранти для культурних та креативних проєктів» від рамкової програми Європейського Союзу «Креативна Європа» та освітньої платформи Креативна Практика.

Отже, ви вирішили подавати проєкт на отримання грантової підтримки від «Креативної Європи». 

Ура! Це перший крок. Але попереду ще багато роботи.

В цілому процес отримання гранту від «Креативної Європи» складається з 4 етапів:

  • Підготовка та подача заявки
  • Оцінка проєкту та отримання гранту
  • Втілення проєкту
  • Звітування

В межах курсу «Європейські гранти для культурних та креативних проєктів» ми про кожен з цих етапів розповімо докладніше, а в цьому матеріалі лише дамо деякі загальні характеристики.

Підготовка та подача заявки

Ваша взаємодія з програмою починається з етапу подачі заявки. Він може тривати декілька місяців та навіть пів року. Адже тут на вас чекає чимало роботи.

Весь етап можна поділити на п’ять складових:

  • Вибір конкурсу для вашого проєкту. В межах програми «Креативна Європа» існує не один, а ціла низка конкурсів. І в кожного з них є власні вимоги, власні шаблони документів для подачі заявки, бюджети та дедлайни. Детальніше про конкурси ми розповімо в наступній статті — «Огляд конкурсів».
  • Формування консорціуму. Щоб податись на грант «Креативної Європи вам знадобляться партнери, причому, міжнародні. З кожним з партнерів доведеться підписати меморандум про співпрацю, а згодом, під час реалізації проєкту, вони мають бути фактично в ньому задіяні.
  • Розробка комунікаційної стратегії — тобто, вашого плану просування проєкту та поширення інформації про нього для всіх аудиторій. Для цього доведеться описати ваші канали комунікації, послання до аудиторії тощо.
  • Підготовка бюджету. Бюджет проєкту — це одна з невід’ємних складових аплікаційної заявки. Дуже важлива. В ньому необхідно описати джерела співфінансування (адже грант покриває не 100% вашого бюджету) та всі витрати протягом втілення проєкту в життя. Підходити до формування бюджету слід помірковано, а сам бюджет має неодмінно бути збалансованим.
  • Власне, оформлення та подача заявки. Цей етап проходить онлайн, на сайті Єврокомісії.

Оцінка проєкту та отримання гранту

Протягом кількох місяців після подачі заявки на конкурс, ваш проєкт розглянуть експерти «Креативної Європи». Якщо ви наберете достатньо балів — вітаємо! Ваш проєкт підтримають.

Коли Європейська комісія підтверджує заявку, за вами закріплюють персонального менеджера. Він зв'яжеться з вами та пояснить, що робити далі. Менеджер надішле договір, який від імені грантодавця підписує Єврокомісія, а від імені вашого проєкту — головний партнер. Саме головний партнер отримує на свій рахунок гроші, він ними розпоряджається, перераховує відповідні суми іншим партнерам і підрядникам і несе фінансову відповідальність перед Єврокомісією.

Після підписання договору перший транш гранту відправлять на рахунок головного партнера (якщо це ви — відповідно, гроші надійдуть на ваш рахунок).

Обсяг першого траншу узгоджується при підписанні договору. Зазвичай, він складає не більше 80%.

Втілення проєкту

У програмі «Креативна Європа» зазвичай беруть участь проєкти тривалістю близько року або навіть декількох років.

Весь цей час ви підтримуєте зв'язок зі своїм персональним менеджером. За його запитом ви будете надсилати поточні звіти.

В цей період важливо дотримуватись всіх деталей, що ви описали в заявці: календарного плану робіт, використання бюджету, комунікаційної стратегії тощо.

А якщо щось піде не так, вам потрібно буде узгодити це з персональним менеджером.

Звітування

Після завершення проєкту головний партнер повинен буде відправити Європейській комісії звіт про витрачені 100% бюджету. Ви пам'ятаєте, що грант виплачують двома траншами, і на цьому етапі другий транш ще не надійшов. Це означає, що ви повинні будете вкласти свої гроші, які повернете після надходження другого траншу.

Якщо ви отримали грант понад 60 000 євро, вам обов'язково треба буде надати аудиторський висновок. Його може зробити будь-яка аудиторська компанія, у якої є ліцензія на діяльність в Україні. Висновок має бути англійською мовою.

Щойно Виконавча агенція Єврокомісії перевірить усі витрати та затвердить звіт, на рахунок головного партнера надійде другий транш гранту. Як правило, це займає від 1 до 3 місяців.

І після цього проєкт вважається завершеним.

4
3078