На вулицях українських міст з’явилися об’яви про шрифти. Це комунікаційна кампанія харківського стартапу з оренди шрифтів Rentafont

З квітня на вулицях Києва, Харкова та Львова почали з’являтися об’яви з незвичним змістом. Вони виглядають так само як і типові об’яви про послуги електриків, пошук співробітників, винаймання житла, але рекламують оренду та купівлю шрифтів.

Ця акція-інтервенція у вуличний простір — частина комунікаційної кампанії, яку команда дизайнерів Numo Team зробила для харківського стартапу з оренди шрифтів Rentafont.

Розмістивши повідомлення про шрифти в середовищі, яке менш за все асоціюється з «гарним» дизайном, автори воліли не стільки прорекламувати Rentafont, скільки привернути увагу до питання шрифтової культури й легального використання шрифтів в Україні.

Нещодавно ця комунікаційна кампанія отримала срібну відзнаку у конкурсі Ukrainian Design: The Very Best Of.

Олексій Сальников, дизайн-стратег Numo Team:

Для нас це не стільки комунікаційна кампанія, скільки невелике дослідження влучної візуальної культури українських міст. Вуличні об’яви зазвичай критикують за надто яскраве оформлення і візуальне забруднення міст. Але нав’язливість і грубі прийоми верстки на кшталт розтягнутих написів чудово працюють на досягнення мети — «вижити» і докричатися до споживача. Замість критики цього явища ми спробували навпомацки дослідити межу між професійним і вернакулярним (тобто «народним», непрофесійним) дизайном, щоб знайти у цій маргінальності джерело натхнення і щось рідне серцю.

Саша Биченко, артдиректор Numo Team:

Це може здатися аж занадто дивним рішенням: говорити про шрифти й практики їх використання там, де про це піклуються менш за все. Дошка об’яв біля під'їзду точно не асоціюється з професійною, витонченою типографікою. Вміння користуватися шрифтами тут дійсно геть не вирішальна навичка. Нас може дратувати або засмучувати розмаїття крикливих вивісок, яскравих об’яв, але якщо поглянути на це з іншого боку, дослідницьки, то можна багато зрозуміти про нас самих, про час і місце, в яких живемо, про наш неоголошений соціальний договір.

Євген Садко, засновник Rentafont:

Будьмо відверті: піратство досі залишається гострою темою в Україні, зокрема і шрифтове. Якщо ми вже потроху звикаємо платити за підписку на музику чи серіали, за ліцензійний софт, то в шрифтовому дизайні ситуація все ще досить важка. Кожен креативний працівник в Україні часом стикається з неповагою до авторської праці, а шрифтовий дизайнер в цьому питанні особливо вразливий. Але, на щастя, ситуація потроху змінюється на краще. Оренда шрифтів — це тільки один із варіантів відмови від практики піратства, один з найдоступніших. Rentafont дає саме таку можливість.

Такими простими, близькими кожному об’явами, ми воліли перевести шрифти з категорії «елітарних», дизайнерських забаганок в один ряд з такими повсякденними, знайомими кожному послугами, як-от виклик сантехніка чи комп’ютерного майстра. Звичайний користувач комп'ютера зверне увагу (можливо вперше) на те, що шрифт існує окремо від текстового редактора. А дизайнер, наш цільовий споживач, подивиться на «модні шрифти з Європи та США», посміхнеться, згадавши себе на початку кар’єри та ще раз задумається про відповідальність професіонала за кожен квадратний сантиметр нашого спільного публічного простору.

Довідка

Rentafont — стартап, заснований харківським дизайнером Євгеном Садко у 2013 році. Окрім традиційної купівлі шрифтів, Rentafont пропонує доступну оренду на строк від 10 хвилин та зручні інструменти для керування шрифтовими підписками. Це оптимізує витрати дизайнерів, розробників, ілюстраторів, видавців та їхніх клієнтів.

У бібліотеці Rentafont вже понад 4900 шрифтів українських та європейських виробників. Серед них: Mint Type, AlfaBravo, Дмитро Растворцев, The Northern Block, TypeTogether, Serebryakov Foundry, Brownfox, CSTM Fonts.

Numo Team — міждисциплінарна дизайн-команда, заснована Олексієм Сальниковим та Сашею Биченком. Колектив допомагає розвивати цифрові продукти, проєктує візуальні комунікації для бізнесу, культурних та некомерційних організацій. Один з останніх проєктів команди — книга «Нарбут. Студії. Спогади. Листи», перша в Україні книга з тисячею унікальних колекційних обкладинок. Книжка перемогла в категорії «Візуальна книга» конкурсу «Найкращий книжковий дизайн» на фестивалі «Книжковий арсенал 2021». У 2021 році команда увійшла в топ-30 кращих комунікаційних агенцій по версії Всеукраїнської рекламної коаліції.

882