Музикант створив нейромережу, що генерує джазові імпровізації

Мульти-інструменталіст з Дніпра Jol Tai створив нейромережу NeuroNet напередодні червневого онлайн-фестивалю Intercity Live, де і виступив з нею вперше. 

За матеріалом Bird In Flight, наразі музикант допрацював і удосконалив алгоритм. Навчання нейромережі проходило на соло Чета Бейкера і Майлза Девіса.

«Ми граємо дарк-джаз, і його прообраз якраз можна знайти у Чета Бейкера і Майлза Девіса. Плюс вони обидва сурмачі, а саксофон було б складніше зробити «синтетичним» за звучанням. Нейромережа, яку ми створили, сама по собі не слухає і не грає музику як таку, вона оперує midi-нотами, тобто як би дуже швидко пише на підставі заданих правил нову партію, а вже озвучувати це можна будь-яким інструментом.

Деякі компоненти системи ми і раніше використовували на живих виступах The Orchestra of Mirrored Reflections, наприклад віртуальний барабанщик, імпровізує збивання. Але тоді було простіше — варіантів ритму менше і навчати алгоритм легше.

Коли ж я став збирати алгоритм для фестивалю Intercity, зіткнувся з проблемою тривалості і угрупованні нот, пауз. Загалом, на фестивалі все звучало змазано, хаотично, та й на налагодження було всього 15 хвилин. Тепер я планую використовувати алгоритм для виставок або інсталяцій і, звичайно ж, допрацьовувати його — це еволюційний процес» — розповідає Jol Tai виданню Bird In Flight.

Крім групи Jol Tai також займається проектом Mirrored Reflections Lab. Це підрозділ, що створює інтерактивні інсталяції та системи для генерування музики. Наприклад, три роки тому лабораторія зробила інсталяцію для Музею українського живопису в Дніпрі на тему декомунізації: 3D-бюст Леніна «стежив» за відвідувачами.

Джерело: Bird In Flight

755
CASES
Україна, Київ
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно