Історія станції «Вікторія» (Victoria)

В «підземному царстві» Лондона є своя Вікторія — лінія метро з 16 станцій. І всі вони дійсно підземні — що досить дивно, адже більше половини станцій лондонського метрополітену насправді розташовані на поверхні.

Щодо назви — певно, пояснення будуть зайві, але вона, як і багато всього іншого в Лондоні, названа на честь королеви Вікторії.

Портрет королеви Вікторії, 1859 р.

Із каналу в станцію метро

В період правління королеви Вікторії на місці сучасної однойменної станції знаходився канал Гросвенор, залишки якого все ще можна відшукати на березі річки Челсі. Тому, якби машина часу таки існувала і якийсь заспаний англієць раптово перемістився в ті часи, а потім за старою звичкою пішов шукати станцію на її звичайному місці — не оминути йому розчарування. А то і занурення у воду.

Як розважаються британці

Якщо вам здається, що ми занадто часто повторюємо слово «Вікторія», то просто погляньте як розважаються самі британці:

Гра «Вікторій багато не буває»

Кожна станція названа на честь різноманітних Вікторій не просто так — наприклад, «Грін Парк» (Green Park) став «Вікторія Вуд» (Victoria Wood), тому що там, де Park, завжди є Wood. А знайти зв’язок між усіма іншими зможе, певно, тільки мешканець Лондону...

Користуватися лінією «Вікторія», на якій розташована однойменна станція, можна було ще з 1 вересня 1968 року, але офіційно її відкрили півроку потому — 7 березня 1969. Цікаво, що на церемонії була присутня вже інша королева — Єлизавета ІІ. І не просто присутня — вона навіть проїхалася від станцій «Вікторія» до «Грін Парк», і тим самим стала єдиним монархом, який користувався метро.

З архівів Transport for London

На п’ятдесятиріччя лінії «Вікторія» транспортна компанія Transport for London оприлюднила рідкісні фото її історії та становлення:

Прокладання тунелів на лінії «Вікторія», 1980 р.
Ремонтні роботи на лінії «Вікторія», 1998 р.
Реклама лінії «Вікторія», яка прославляє нові швидкі потяги. Настільки швидкі, що опинишся на кінцевій, навіть якщо заснеш «на хвилинку». 1980 р.
Реклама 1989 року, яка все ще прославляє зручність користування лінією «Вікторія». Сенс слогану «Зменш час поїздки» обігрується словом «cut» (різати, зменшувати) і поділом слова «traveling».

Всі тонкощі британського гумору

Здавалося б, слова «стримано», «доречно» та «яскраво» не дуже гарно почувають себе в описі одного явища. Проте з кожного правила є виняток — і це різноманітні орнаменти на плитці кожної станції лінії «Вікторія» — які і стримані, і доречні, і яскраві водночас. Тільки подивіться, як вони обігрують назви своїх станцій:

Станція Victoria
Станція Brixton
Станція King's Cross St. Pancras
Станція Finsbury Park

Сучасна «Вікторія»

«Вікторія» — другий за кількістю пасажирів транспортний вузол столиці Лондону.

Щорічно через вокзал проходить понад 75 мільйонів людей, а через станцію метро — 80 мільйонів (і це почесне четверте місце серед всіх станцій метрополітену британської столиці). Проте життя та архітектори не готували «Вікторію» до такого натовпу. Тому в 2018 році її відремонтували — модернізували вхід, розширили хол.

Пропонуємо подивитися. Отже, ось таким вхід був:

А ось таким став:

А ось це хол:

До речі, на все про все пішло 700 мільйонів фунтів стерлінгів. Але чого не зробиш для любих англійців та гостей столиці, еге ж?

Більше про цікавинки лондонського метро:

1623