Фахівці, що працюють з сайтами

В цій статті ми спробуємо розібратись із тим, які в креативних компаніях працюють фахівці, а також окремо розглянемо те, які задачі доручають дизайнерам відповідно до їхньої спеціалізації, та в яких креативних компаніях найімовірніше трапляються такі фахівці.

Одразу маємо зробити два застереження.

  • По-перше, в Україні не існує універсально застосованої системи класифікації творчих фахівців. Відтак в багатьох компаніях їхні ролі інтерпретують на власний розсуд. Формуючи власний опис, ми досліджували опис вакансій та результати індивідуальних інтерв’ю представників креативних індустрій.
  • По-друге, в матеріалі ми радше описуємо певні ролі, ніж фактичні ознаки фахівців. В реальній практиці фахівці мають індивідуальні особливості та навички. І, відповідно, поширеною є ситуація, коли дизайнер водночас може виконувати задачі дизайнера взаємодії та дизайнера інтерфейсів або ж графічного дизайнера та ілюстратора. Тож не варто намагатись звузити власний творчий діапазон до формальної позиції в компанії.

А тепер, давайте все ж спробуємо розібратись із тим, які фахівці трапляються в креативних компаніях і що означають назви їхніх позицій.

Почнемо з дизайнерів. Їх ми виділили в окрему групу, адже для курсу «Основи дизайну» вона має особливий інтерес.

Дизайнери

Графічний дизайнер

Графічний дизайн — це галузь дизайну, в якій дизайн-продукти створюються за допомогою графічних засобів (типографії, ілюстрацій, колірних палітр тощо). Відповідно, поняття графічного дизайну само собою включає одразу декілька галузей: дизайн друкованої продукції, рекламний дизайн, редакторський дизайн, дизайн навігації, вебдизайн тощо.

Формально під поняттям «графічний дизайнер» ми могли б розуміти дизайнера, що працює в будь-якому з цих напрямків. Але на практиці таке узагальнення є невідповідним.

Сьогодні, коли компанії шукають графічних дизайнерів, вони прагнуть знайти фахівця, що вміє працювати з рядом графічних редакторів та розуміє особливості роботи як з цифровими макетами, так і з друкованою продукцією.

Графічні дизайнери можуть працювати в різних типах компаній, але найчастіше зустрічаються в дизайн-студіях, рекламних та брендингових агенціях.

Окремим випадком графічного дизайнера є цифрові дизайнери (діджитал-дизайнери). Це фахівці, які працюють виключно з дизайн-продуктами, поширення яких відбувається тільки в цифровому вигляді й, відповідно, не готується до друку. Такі дизайнери часто працюють в цифрових агенціях (діджитал-агенціях).

Які задачі виконують графічні дизайнери

Розробляють фірмові стилі, макети носіїв фірмового стилю (візитівок, фірмових бланків, конвертів, презентацій), презентації, плакати, макети реклами тощо.

З якими інструментами працюють графічні дизайнери

Adobe Illustrator, Adobe Photoshop, Adobe Indesign, CorelDraw, PowerPoint.

Вебдизайнер

Вебдизайнери працюють над дизайн-продуктами, що створюються для використання у мережі інтернет. Але було б певним спрощенням сказати, що вони створюють дизайн для вебсайтів, адже різновидів дизайн-продуктів в інтернеті багато. Це можуть бути посадкові сторінки, корпоративні сайти, інтернет-магазини, онлайн-сервіси тощо.

Вебдизайн сьогодні — цілий напрям в дизайні, який має чимало відгалужень. Процес проєктування різних онлайн-продуктів дуже різний. Так, в посадкових сторінках дизайнерам доводиться думати про проєкт з маркетингової точки зору. А от в онлайн-сервісах більше цінується зручність інтерфейсу, його продуманість та технологічність.

Найчастіше позиції вебдизайнерів зустрічаються у вебстудіях та вебпродакшенах. Рідше — в цифрових і рекламних агенціях.

Які задачі виконують вебдизайнери

Розробляють макети вебсайтів, проєктують онлайн-інтерфейси, створюють нескладні посадкові сторінки.

З якими інструментами працюють вебдизайнери

Adobe Photoshop, Sketch, Figma, Principle, Zeplin, WebFlow.

Дизайнер взаємодії (UX-дизайнер)

Дизайнери взаємодії (їх ще часто називають UX-дизайнери від англійського словосполучення user experience, тобто досвід користувача) — це категорія дизайнерів, що займається проєктуванням взаємодії користувачів з продуктом.

Найчастіше таких дизайнерів асоціюють з розробкою мобільних застосунків та онлайн-продуктів, але насправді вони здатні застосовувати свої навички для розробки систем взаємодії з клієнтами й поза цифровим середовищем. Наприклад, проєктувати алгоритми обслуговування клієнтів в банках, супермаркетах чи на станціях автозаправки.

Одним з ключових критеріїв якості роботи таких дизайнерів є зручність продукту (її на професійному жаргоні ще називають «юзабіліті»).

Найчастіше такі дизайнери працюють у продуктових компаніях та вебстудіях. Рідше — в рекламних та цифрових студіях.

Які задачі виконують дизайнери взаємодії

Описують користувацькі сценарії, створюють прототипи інтерфейсів, аналізують вже чинні інтерфейси та шукають способи підвищення зручності продукту.

З якими інструментами працюють дизайнери взаємодії

InVision, Axure, Xmind, Miro, Figma.

Дизайнер інтерфейсів (UI-дизайнер)

Існує поширена омана, наче дизайнери взаємодії та дизайнери інтерфейсів — одні й ті самі люди.

Насправді хоч фахівці й намагаються паралельно розвивати ці навички, все ж таки, UX- та UI-дизайнерів варто розділяти.

Дизайнери взаємодії розробляють користувацькі сценарії, прототипи майбутньої системи, а дизайнери інтерфейсів працюють над конкретним його втіленням, створюють візуальне представлення системи — власне, графічні інтерфейси.

Найчастіше такі дизайнери трапляються в продуктових компаніях, вебстудіях та цифрових агенціях.

Які задачі виконують дизайнери інтерфейсів

Розробляють графічні інтерфейси для онлайн-продуктів, мобільних та комп’ютерних застосунків.

З якими інструментами працюють дизайнери інтерфейсів

Adobe Photoshop, Sketch, Figma, Principle, Zeplin.

Моушн-дизайнер

Моушн-дизайнери створюють відеоролики.

Окремих типів роликів існує безліч. Взяти хоча б вступні титри до фільмів про Джеймса Бонда — чудовий приклад роботи моушн-дизайнера. Ще один пречудовий приклад — всі освітні відео курсу «Основи дизайну». Їх нам допомогла створити талановита моушн-дизайнерка Настя Дев’ятова.

Моушн-дизайнери найчастіше трапляються в рекламних та цифрових агенціях, а ще чимало фахівців працюють самостійно в незалежному форматі, або ж у відеопродакшенах (про них ми розповімо у наступних курсах).

Які задачі виконують моушн-дизайнери

Якщо два десятиліття тому моушн-дизайнери здебільшого працювали для кіно та телебачення, то з розвитком інтернет-технологій сфера застосування їх талантів суттєво розширилась. Їх часто залучають для створення невеличких роликів для публікації в соціальних мережах, для оформлення відеокейсів, розробки відеопрезентацій та відеовізуалізацій інтерфейсів.

З якими інструментами працюють моушн-дизайнери

Adobe Illustrator, Adobe Photoshop, Adobe AfterEffects, Cinema 4D, Adobe Premiere.

Ілюстратор

Ілюстратори створюють ілюстративне оформлення для різноманітних дизайн-проєктів.

У більшості креативних компаній такі фахівці працюють поза штатом, а проєкти виконують на контрактній основі, оскільки в багатьох ілюстраторів є власний, досить унікальний стиль, за яким їх досить легко розпізнати.

В деяких компаніях ілюстратори працюють на постійній основі. Наприклад, часто в ігрових студіях у штаті є постійний ілюстратор.

Які задачі виконують ілюстратори

Якщо мова йде про книги — це може бути оформлення обкладинок та сюжетні ілюстрації. Якщо про інтерфейси — розробка тематичних ілюстрацій та іконок. Але при цьому діапазон застосування їхніх навичок набагато ширший. Ілюстратори можуть створювати плакати, оформлення для білбордів, розписувати стіни, робити принти для футболок тощо.

З якими інструментами працюють ілюстратори

Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Procreate, Adobe Fresco.

Рівні дизайнерів та їхнє значення

На додачу до формальної позиції в компанії (наприклад, дизайнер взаємодії або ж дизайнер інтерфейсів), дизайнерам додають рівень:

  • стажист (або ж інтерн),
  • молодший дизайнер (на жаргоні їх ще називають джуніор-дизайнерами),
  • фахівець (мідл-дизайнер),
  • старший дизайнер (сініор-дизайнер).

Як і у випадку із загальним описом ролей в креативних компаніях, універсального опису цих рівнів немає. Але, відповідно до опитування, яке ми проводили напередодні курсу, ці рівні не лише позначаються на рівні заробітної плати, а ще й на межах відповідальності.

Стажистів фактично вважають позаштатними фахівцями, що проходять випробувальний термін. Більшість компаній визначає його як 2 чи 3 місяці. В цілому зона відповідальності стажиста збігається із задачами, які отримує молодший дизайнер.

Молодшим дизайнерам здебільшого довіряють рутинні завдання (так-так, в дизайні таких завдань чимало). Нерідко їм доводиться працювати в межах заданої стилістики. Наприклад, старший дизайнер створює концептуальний дизайн головної сторінки вебсайту, а молодший дизайнер має створити решту макетів сайту за цим зразком. Концептуальні рішення молодшим дизайнерам майже ніколи не довіряють.

А от фахівцям довіряють розробку концептуальних рішень. Тобто, створення макетів з нуля. Цей рівень спонукає до більшої самостійності дизайнерів. Перехід від рівня молодшого дизайнера до рівня фахівця триває в середньому рік.

Ну а старшим дизайнерам на додачу до можливості створення концептуальних рішень часто дістаються управлінські та менторські функції. У випадку, коли в компанії немає артдиректора чи дизайн-директора, саме старші дизайнери здійснюють управління командою.

Ну а тепер, коли ми трохи розібрались з дизайнерами, розгляньмо інші позиції, які трапляються в креативних компаніях.

[Деякі] інші види креативних фахівців

Артдиректор

Артдиректорами мріють стати якоїсь миті чимало дизайнерів. По суті, ця позиція дослівно означає «художній керівник», і тому ключовим завданням артдиректора є саме пошук правильного творчого рішення для дизайн-продукту.

В дизайн-студіях артдиректор керує творчим пошуком безпосередньо, а у цифрових та рекламних агенціях він часто робить це спільно з креативним директором.

Часто в невеликих командах артдиректор виконує також управлінську функцію в роботі дизайнерів — слідкує за дотриманням термінів виконання проєкту, розподілом навантажень між окремими фахівцями. Але все ж головним його завданням є дотримання якості візуальної складової дизайн-продукту. Іноді артдиректори беруть участь в проєкті і як дизайнери.

Дизайн-директор (або ж директор з дизайну)

Функції дизайн-директора здебільшого подібні до функцій артдиректора, і в багатьох маленьких компаніях ця позиція по суті є аналогічною до позиції артдиректора.

Але взагалі, позиція дизайн-директора більше характерна для корпорацій, діяльність яких щільно пов’язана з дизайн-складовою. Наприклад, така позиція є в компанії Apple. Там цю посаду до 2019 року займав відомий дизайнер Джоні Айв.

В зону відповідальності дизайн-директора входять усі задачі, пов’язані з візуальним представленням продуктів — від безпосереднього контролю проєктування до візуальних комунікацій бренду в будь-яких проявах.

Креативний директор

У рекламних та цифрових агенціях креативні директори займаються розробкою маркетингових та комунікаційних стратегій, концепцій для реклами, а також генерацією творчих ідей.

Безпосередньо креативним директорам підпорядковуються копірайтери. Разом вони створюють комерційні тексти, слогани, рекламні сценарії тощо.

Як правило, в ієрархії агенції посада креативного директора вища за посаду артдиректора, оскільки в межах проєкту відповідальність креативного директора дещо ширша.

Копірайтер

Слово копірайтер походить від англійського слова copywriter, яке і собі походить від складення слів — copy (тобто «рекламний текст» або «комерційний текст») та writer (тобто «письменник»). Тож можна сказати, що інша назва цих фахівців — комерційні письменники.

Це вони разом з креативними директорами вигадують слогани та чудернацькі написи на білбордах, пишуть дописи для соціальних мереж, тексти для вебсайтів та посадкових сторінок.

Оскільки тексти є неодмінною складовою майже будь-яких макетів, взаємодія з копірайтерами для дизайнерів є вкрай поширеною.

Акаунт-менеджер

Акаунт-менеджерами називають фахівців, задача яких полягає у налагодженні взаємовідносин з клієнтами та здійсненні продажів послуг компанії. Їх ще називають менеджерами з роботи з клієнтами.Саме завдяки їм в компанії з’являються нові замовлення.

Але акаунт-менеджери не лише продають послуги клієнтам. Вони також слідкують за тим, наскільки клієнт залишився задоволений послугами компанії.

Адже вони прагнуть зробити так, щоб клієнти повертались до компанії з новими замовленнями знов. І знов. І знов.

Керівник проєктів (проджект-менеджер)

В технічних компаніях, цифрових агенціях та вебстудіях є поширеною позиція керівника проєкту (проджект-менеджера).

На відміну від креативного директора, артдиректора чи дизайн-директора, керівник проєкту, як правило, більше зосереджений саме на плануванні процесів в проєкті. Він має максимально чітко формулювати завдання, слідкувати за тим, щоб все, що замовив клієнт, було виконано командою в повному обсязі, на належному рівні та у відповідний строк.

В невеликих компаніях роль акаунт-менеджера поєднується з позицією керівника проєктів.

Фронтенд-розробник

Фронтенд-розробники — це фахівці, що відповідають за програмування інтерфейсної частини проєкту. Це вони втілюють в життя на технічному рівні анімаційні ефекти сайту, його реакції на дії користувача, перевірки форм та ще сотні дрібних моментів, пов’язаних з технічним втіленням інтерфейсів.

Найчастіше фахівці такого типу трапляються в вебпродакшенах, продуктових та IT-компаніях.

Бекенд-розробник

Бекенд-розробники — це фахівці, що відповідають за програмування загальної логіки проєкту. Саме вони прописують численні алгоритми, що змушують вебпроєкт працювати. Для цього вони створюють тисячі, навіть десятки тисяч рядків коду для тої частини проєкту, що починається за інтерфейсом. Часто в інтернеті бекенд порівнюють із підводною частиною айсберга, і у випадку комплексних вебпроєктів це, беззаперечно, так і є.

Найчастіше фахівці такого типу зустрічаються в продуктових та IT-компаніях.

Тестувальник (фахівець з контролю якості)

Для перевірки працездатності проєктів, що містять інтерфейси (вебсайтів чи застосунків) часто долучають фахівців з контролю якості. Їх ще називають тестувальниками або ж QA-фахівцями (від англ. Quality Assurance).

Їх завдання — з одного боку, перевіряти відповідність верстки макетам за різних умов (на різних гаджетах, в різних браузерах, на різних моніторах), а з іншого — повідомляти розробників, якщо якась складова частина сайту не відпрацьовує (скажімо, форма зворотного зв’язку не надсилає лист модератору).

В маленьких командах окремого фахівця з контролю якості немає, і цим займається керівник проєкту. Але взагалі оминути цю стадію неможливо.

Найчастіше фахівці такого типу є в продуктових та IT-компаніях. Але існують й цілі компанії, які займаються виключно аудитом якості проєктів.

Фахівець з наповнення [сайту чи соцмереж], контент-менеджер

В проєктах з інтенсивним потоком матеріалів (скажімо, в медіапроєктах) часто працюють окремі фахівці, задача яких — наповнення ресурсу змістом (контентом). Це може бути як вебсайт, так і сторінка бренду в соцмережі.

Часто в ролі контент-менеджерів виступають копірайтери. 

Найчастіше фахівці такого типу є у вебстудіях та цифрових агенціях.

Фахівець з трафіку

Слово traffic з англійської мови можна перекласти як «рух» чи «потік». В реальному житті вислів «насичений трафік» має радше негативне значення, адже мається на увазі велика кількість автівок на дорогах. Але в контексті вебсайтів або сторінок в соцмережах «насичений трафік» — це, як правило, добре. Адже чим більше користувачів бачать допис, тим більшу увагу привертає до своїх послуг компанія, а чим більше відвідувачів заходять до інтернет-магазину, тим більше товарів буде продажів.

Трафік для сайтів та сторінок в соцмережах забезпечується різними шляхами. Завдяки рекламі, пошуковій оптимізації, правильно побудованому плану публікацій. При цьому вкрай важливо, щоб цей трафік був не лише інтенсивним, але і якісним. Тобто, якщо вебсайт продає жіноче взуття, насичений потік тринадцятирічних хлопаків навряд чи призведе до значної кількості покупок товарів.

За обсяг відвідувачів та їхню якість і відповідають фахівці з трафіку. Також їхнє завдання — забезпечувати мінімальну вартість залучення відвідувачів на сайт.

Такі фахівці як правило працюють в компаніях, пов’язаних з просуванням в інтернеті — цифрових агенціях, компаніях з інтернет-просування та, рідше, у вебпродакшенах.

На завершення

Це, звісно, лише незначна частина фахівців, з якими доводиться мати справу дизайнеру, що починає працювати в креативній компанії.

Насправді як ми вже згадували у цьому матеріалі, розподіл на окремі ролі доволі умовний. Для невеликих компаній характерною є ситуація, коли дизайнер безпосередньо спілкується з клієнтом (тобто, виконує функцію акаунт-менеджера) або пише тексти (тобто, стає ненадовго копірайтером).

Це не звужує його дизайнерських якостей, а навпаки — додає ще більшої цінності. Адже будь-яка додаткова навичка є цінним доповненням до вашого портфоліо. Ну а про портфоліо ми докладно розповімо в завершальному матеріалі циклу.

22
15849